Световната банка: Отровният въздух в Бангладеш отне 88 000 живота през 2019 г.

1369
Световната банка: Отровният въздух в Бангладеш отне 88 000 живота през 2019 г.
Снимка: iStock/Guliver

Токсичната среда, създадена поради неотслабващото замърсяване на въздуха в Бангладеш, е отнела около 78 145-88 229 живота през 2019 г., според доклад на Световната банка, публикуван в Дака.

Замърсеният въздух излага на риск всички - от деца до възрастни хора, каза Световната банка, добавяйки, че замърсяването на въздуха е струвало около 3,9% до 4,4% от БВП на страната през същата година. Столицата на Бангладеш Дака беше класирана като вторият най-замърсен град в света от 2018 г. до 2021 г. с нарастващи затруднения в дишането, кашлица, инфекции на долните дихателни пътища, както и депресия и други тежки здравословни състояния. Голямото строителство и постоянният трафик в Дака предизвикват най-високо ниво на замърсяване на въздуха, средно 150% над указанията на СЗО за качество на въздуха, според доклада, пише БГНЕС.

Докладът, озаглавен „Тежко дишане: Нови доказателства за замърсяването на въздуха и здравето в Бангладеш“, оценява въздействието на замърсяването на въздуха на открито върху физическото и психическото здраве. „1% увеличение на експозицията на PM2.5 (прахови частици) над насоките на СЗО за качество на въздуха (AQG) се свързва с 20% по-висока вероятност от депресия“, се казва в доклада.

За влошаване на ситуацията говори и Абдус Салам, професор в катедрата по химия на университета в Дака, който работи и изучава замърсяването на въздуха в страната през последните две десетилетия. Той вярва, че броят на смъртните случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха, може да бъде много по-голям от посочения от кредитора на ООН.

„Преди около десетилетие Бангладеш предприе някои мерки и намали замърсяването на въздуха, но сега ситуацията се влоши“, каза той пред медиите.

Бангладеш ваксинира стотици секс работници в най-големият публичен дом

Стотици секс работници в най-големия публичен дом в Бангладеш са били ваксинирани срещу Covid-19 в еднодневна кампания за ваксинация. Н...

„Държавните органи не предприемат ефективни и видими действия за подобряване на ситуацията, добави той. „Тухлените пещи допринасят с 12-13% за замърсяването на въздуха, докато газовите емисии от превозни средства, непокритите строителни дейности и трансграничното замърсяване на въздуха са сред основните причини за най-лошия въздух в Дака и други части на страната“, продължи той.

„Замърсяването на въздуха води до промяна на климата, а промяната на климата влошава качеството на въздуха. С течение на времето изменението на климата и урбанизацията допълнително ще засилят замърсяването на въздуха“, каза водещият автор на доклада и здравен специалист на Световната банка, Уамег Асфар Раза.

Здравният сектор трябва да бъде добре подготвен да се справи с неизбежната здравна криза, произтичаща от замърсяването на въздуха и изменението на климата, предложи Раза. В петък Световната банка одобри финансиране от 250 милиона долара за подпомагане на Бангладеш за укрепване на управлението на околната среда и насърчаване на участието на частния сектор в зелени инвестиции.

ОЩЕ: Десетки хиляди на антифренски протест в Бангладеш

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com