Свиневъди отново предупреждават за поскъпване на свинското месо

3652
Свиневъди отново предупреждават за поскъпване на свинското месо
Снимка: Getty Images/Guliver

„Ако отиде българското свиневъдство, ще ядем само вносно свинско месо, цената му ще се вдигне двойно и малко ще са хората, които ще могат да си позволят да си го сложат на масата“. Това предупреди на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Румен Караманов - управител на свинекомплекса в добруджанското село Козлодуйци, който е най-големият в страната ни, предаде кореспондентът на Actualno.com.

По данни на Караманов около 30% от родното свиневъдство вече не работи, а в Северна България са останали само три ферми. Ако държавата не може да се справи с мерките, които е поела, ще спрат парите за подпомагане, предупреди още той. Проблемът с този вирус е много сериозен и обрича свиневъдството на фалит, ако не се вземат адекватни мерки.

Временна забрана за внос на свинско от Сърбия в Босна и Херцеговина

Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина (БиХ) прие Инструкция за временна забрана за внос на определени пратки месо от Сърбия зарад...

Още в началото на миналия месец фермата в Козлодуйци плати по 250 лева на прасе от т. нар. "задни дворове" срещу уговорката стопаните в близките три села да ги заколят и приберат месото за собствена консумация.

Д-р Караманов изрази недоволството си, че държавата ще плаща по 300 лв. за дезинфекция на частните стопанства, тъй като те работят в сивия сектор, не декларират приходи, а в същото време извършват развъдна дейност и отглеждат свине майки, макар да нямат право. На практика тези пари се плащат от нашите данъци, посочи още той.

По повод исканията на събирачите на трюфели, свиневъдите са съгласни да се свие периметърът на забраната за навлизане в горите. Условието е при събиране на деликатесните гъби кучетата да са регистрирани и да не се пускат свободно да плашат дивеча. Според направена от д-р Караманов проверка в Добрич има пет пункта за изкупуване на трюфели, но в нито един от тях не е деклариран и килограм изкупен трюфел. Във връзка с въведените ограничения и забрани за влизане в горите за събиране на трюфели, билки, горски плодове е постигнат компромис за определяне на 10-километрова зона около големите свиневъдни комплекси, в която няма да се допуска влизане в горските масиви.

Свиневъди: Икономически интереси стоят зад масовото клане на прасета

Протестиращите при село Крушаре изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, ресорните министри и директора на Българската агенц...

Голям проблем остава пренасянето на свинско месо през границата ни, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Като пример той посочи, че само за седмица на двата гранични пункта в Добричка област са иззети 158 кг свинско месо главно от румънски туристи. А в неделния ден на ГКПП – Кардам в двете посоки е имало 12 хиляди автомобила. Очакванията му са заради почивните дни в Румъния в идващите четвъртък, петък, събота и неделя отново да има наплив на туристи.

До момента са убити 103 прасета, отглеждани в района на бившето военно летище в Добрич. Предстоят проверки за още около 100 прасета в областта, но е възможно стопаните им да са ги заклали в гратисния период. Досегашните проверки на екипите показват, че животните, отглеждани в личните дворове, вече са заклани. Стопанин от село Минково първоначално не бил съгласен с наложената мярка, но днес е заклал прасето си пред екипа, каза още д-р Каменов.

Стана ясно, че е отрицателна пробата от дивото прасе, убито в района между Дуранкулак и Ваклино.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com