НА ЖИВОВойната в Украйна

Събраха над 1000 книги за българите в Украйна само за два дни

1313

Издателят Манол Пейков и екипът на „читАлнЯта“ успяха да съберат 1017 книги на български език само за 48 часа. Те ще бъдат изпратени като дарение за българите в района на Болград в Одеска област на Украйна.

Инициативата е на Пейков – бивш депутат от „Демократична България“, и на писателя Александър Шпатов, който ръководи сдружението за градски читални и е зад проекта "читАлнЯта". Чрез него се разменят книги в малката библиотека в градината пред Народния театър в София. Двамата обявиха добрата новина в профилите си във Facebook.

"Благодаря на дарителите за феноменалната отзивчивост, а на хората от "читАлнЯта" – за отделеното време, сили и енергия! Някои от вас ми пишат с тревога, че Болградската библиотека може и да не намери място за всички дарени томове. Бих искал да знаете, че Болградската библиотечна система включва верига от библиотеки в околните българоезични села (всички те – с население между 1000 и 5000 души!), които имат не по-малко остра нужда от български заглавия. С други думи – всяка дарена от вас книга ще отиде на място, където се нуждаят от нея", написа Пейков.

Преди това той стартира акцията „Генератори за Украйна“, като само за пет дни беше събрал над 250 000 лева. Впоследствие Пейков успя да събере над 1 млн. лв. за купуване на генератори и други помощи за Украйна.

Александър Шпатов написа: "Звучи невеороятно, но е истина! В никоя дарителска кампания, която сме правили досега, не са се събирали толкова хубави книги за толкова кратко време. Безкрайна благодарност на всички, които се включиха или ще се включат!".

В даряването до момента са се включили читатели, издателства и писатели като Теодора Димова, която е дарила свои книги и е предоставила романа "Тютюн" от нейния баща Димитър Димов.

Кампанията продължава до 9 февруари - всеки ден от 10 до 20 ч. на място в "читАлнЯта". Книги могат да се даряват и в Пловдив на адреса на ИК „Жанет 45“ на бул. „Александър Стамболийски“ 9 – без краен срок. Събират се книги, подходящи за ученици, историческа литература, българска класика, атласи, албуми и най-доброто от съвременната ни литература.

Ето коя е най-четената българска книга за 2022 г.

Най-четената книга на български автор за 2022 г. е романът "Опашката" на Захари Карабашлиев. Книгата получи наградата на Столична библи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

МК назначава проверка на скандално...
От БДЖ се оплакаха: Хвърлят масово...
Времето утре - 28 март 2023 г....
ВАС пусна обществената поръчка...
5G смартфон и смарт телевизор...
ВВС успешно транспортира медицински...
Избирателите с увреждания подават...
Отнемането на шофьорската книжка...
Главният секретар на МВР: Купеният...
Питейната вода в Дупница може...
"Информационно обслужване"...
БАБХ започва засилени проверки...

Последни новини