Събуждате се между 3 и 6 през нощта? Лекар разкри какво означава това

47483
Събуждате се между 3 и 6 през нощта? Лекар разкри какво означава това
Снимка: iStock/Guliver

Събуждането посред нощ не е необичайно. Повечето хора всъщност се събуждат няколко пъти през нощта, без дори да забележат, защото заспиват бързо. Някои от събужданията продължават само секунди.

Ако се събудите в 3 сутринта или в друг час и не можете да заспите веднага, това може да се дължи на няколко причини. Те включват по-леки цикли на сън, стрес или основни здравословни проблеми.

Вашите събуждания в 3 сутринта може да се случват рядко и да не са нищо сериозно, но редовни нощи като тази може да са признак на безсъние. Промяната на навиците ви за сън, намаляването на стреса и консултацията с вашия лекар за фактори, които могат да причинят нарушен сън, могат да ви помогнат да избегнете тези нежелани събуждания.

Прочетете, за да научите повече за причините и решенията за събуждане посред нощ.

Нощният сън включва множество цикли на сън. Не е необичайно да се събуждате няколко пъти на нощ по време на тези цикли, въпреки че през повечето време ще заспите веднага след това.

Събуждате се между 1 и 4 през нощта - лекар разкри какво означава това

Тези цикли се случват през 7 до 9 часа сън, от който обикновено се нуждаят възрастните.

Етапи на цикъла на съня

Етапите на цикъла на съня включват:

  1. преход от будност към сън
  2. лек сън
  3. дълбок сън
  4. REM сън

Продължителността на всеки етап ще варира през цялата нощ. Имате по-дълги цикли на дълбок сън по-рано през нощта и по-дълги цикли на REM сън с наближаването на сутринта. REM сънят е по-лек сън, когато сънищата се появяват най-често.

Причини, поради които може да се събудите в 3 сутринта.

Има много причини, поради които може да се събудите в 3 сутринта. Може често да се събуждате по време на стрес. Или събуждането ви в 3 часа сутринта може да е признак на безсъние.

Може да е трудно да се установи причината за тези досадни нарушения на съня ви, но ето някои причини, поради които може да се окажете будни в 3 сутринта.

Стрес

Стресът може да е първото нещо, което трябва да имате предвид, ако събуждането в 3 часа сутринта е нещо ново. Когато се чувствате стресирани, тялото ви активира вашия симпатиков нервен симптом и може да се събудите рязко посред нощ.

Може да получите повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Тези телесни промени могат да затруднят повторното заспиване.

Болката в тези части на тялото издава висок холестерол 

Вашите нива на стрес може да са повишени, ако нещо в живота ви причинява безпокойство или безпокойство. Стресът може да е свързан с промени или несигурност около вашата работа, взаимоотношения, здраве или финанси.

Трябва да обсъдите нивата на стрес с Вашия лекар, ако те са продължителни. Терапията или корекциите в начина на живот също могат да намалят стреса.

Безсъние

Безсънието е диагностицирано състояние на съня, при което имате затруднения да заспите отново след редовно събуждане през нощта. Значителна част от населението страда от безсъние. 

Едно проучване установи, че 10% до 20% от населението страда от безсъние и че процентът се е увеличил до 40% при по-възрастните хора.

Стареене

Стареенето играе огромна роля във вашите цикли на сън. Когато остареете, вашите цикли на сън се променят, може да приемате лекарства, които променят моделите ви на сън, и може да развиете друго състояние, което оказва влияние върху съня. 

С напредване на възрастта качеството на съня ви намалява, тъй като прекарвате по-малко време в дълбок сън. Следователно вие сте по-податливи на събуждане от външни фактори като шум и светлина. Времето ви за сън-събуждане също може да се промени с възрастта. Може да си лягате и да се събуждате по-рано, отколкото в по-млада възраст.

Обсъдете свързаните с възрастта промени в съня с Вашия лекар, ако изпитвате безсъние или установите, че имате странен график на съня. Едно проучване показа, че когнитивно-поведенческата терапия и светлинната терапия могат да подобрят качеството на съня.

Може да приемате лекарство, което пречи на нощния ви сън. Те могат да включват:

  1. антидепресанти
  2. бета-блокери
  3. кортикостероиди
  4. средства за настинка без рецепта
  5. диуретици

Говорете с вашия лекар, ако подозирате, че лекарството ви кара да се събуждате посред нощ. Може да опитате друго лекарство за вашето състояние или да практикувате промени в начина на живот, които насърчават качествения сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com