Здравеопазване

Съдебен иск в САЩ подсказва, че български професор е прав за риск от рак в някои лекарства

25210

Колективен иск в САЩ срещу лекарството срещу стомашни киселини "Зантак" (Ранитидин) вече събира жалби от пациенти. За целта е отворена онлайн страница.

В случая интересно е основанието за подготвяне на иска, а именно – потенциален риск от развитие на рак. Рискът е заради вид нитрозамин (N-Nitrosodimethylamine, NDMA), който е "вероятен карциноген при хората". През април, 2020 година, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) спря продажбата на "Зантак" в САЩ с мотив, че при приема на лекарството нитрозаминът може да се натрупа в организма с времето.

Според иска, активното вещество ранитидин в "Зантак" е нестабилна молекула и производителят не е предупредил пациентите за риска от рак.

*** Две седмици след публикуването на този материал обаче броят на видовете рак, заради които се набират жалби за колективен риск, намаля наполовина. Отпадат рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на бъбреците, меланома, рак на простата и рак на стомаха. 

"Зантак" 360, новото лекарство на Sanofi, не е част от колективния иск.

"Несъмнено предоставената информация е важна и би следвало да се анализира много внимателно. Това, за което предупреждавахме от 2018 година насам, се оказа реалност". Това заяви пред Actualno.com проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница. С думите си той визира опасността нитрозамини да са сериозен рисков фактор за развитие на рак.

*** И коментира относно тематичното ограничаване на исковете така: "За мен доверието е окончателно загубено, но истината вероятно отново ще изплува, но на по-късен етап. Нека не забравяме, че именно пропуските в лекарствения контрол / FDA за вноса в Америка, са и причината за разпространението на контаминирани с нитрозамини медикаменти и последвало развитие на тумори при пациентите. Паралелната отговорност се носи освен от фирмите - производители, така също и от контролните органи и именно това обяснява този начин на подход - неправомерен и двулик. Криво разбраната задокеанска цивилизация не е нещо ново? Но нека бъдем поне прецизни!"

"Нитрозамините са причина за меланоми - сега вече и съвсем официално, макар информацията да се представя дори на международно ниво един вид забавено, завоалирано, скрито или откъслечно. В противен случай се предполага неимоверен скандал", твърди проф. Чернев.

Той припомня специализирани данни по темата, подадени от него и негови колеги, който беше каталогизиран от авторитетния медицински издател Springer. За него тези данни е нямало как да не предизвикат реакция. И е категоричен:

"Повтарям това от 2019 година. На практика тълкуването (за „Зантак”) е следното:

1. Нитрозамините могат да причинят и меланоми.

2. Засегнатите могат да търсят правата си по съдебен път".

Не са ли доста забавени това самопризнание и каталогизация, проф Чернев ?

Поетапното представяне на тези данни във времето - на час по лъжичка, притъпява усещането за опасност, търсене на справедливост и ответна реакция. Целта е да се действа демотивиращо. Вече споменах, че вероятно е въпрос на време това да стане реалност: връзката с меланомите и нитрозамините да бъде обявена. Това се случи дни по-късно , на 2 февруари 2022 година (искът към "Зантак"), отново не напълно официално. От друга страна се изисква технологично време данните по света да бъдат анализирани, за да не се прибързва със заключенията и обвиненията.

В кое лекарство нитрозамините са признати за меланомни индуктори и пациентите биха могли да се подават съдебни искове по този повод?

В момента на практика, изхождайки от данните от 2 февруари 2022, нитрозамините в лекарството ранитидин са припознати като индуктори на меланоми. Съдебните искове зад Океана са отворени. Причините да се стигне до тези искове са винаги две:

1) Установена завишена концентрация на нитрозамин в препарата

2) Възникване на един и същ вид тумори след приема на медикамента, като дозисно зависимите времеви интервали за генериране на туморите вероятно играят ключова роля поради факта, че липсват проспективни проучвания по темата – може би умишлено недопуснати?! Посланието е повече от красноречиво: NDMA причинява меланоми!

Значи ли на практика това, че и нитрозамините в сартаните са меланомни индуктори (т.е. предизвикват рак), проф Чернев? И че могат да се предявяват искове заради това?

Аналогично и по пътя на здравата логика очаквам още през тази година това официализиране да се случи и за медикаментите за кръвно, обозначени като сартани или ангиотензин рецепторни блокери. На практика наблюденията ни се потвърждават, при това - категорично. Светът го потвърждава.

Сериозните анализи в научните ни данни играят сериозна роля за официализиране на обективната истина. Дали ще приемате карциноген с кафето или в сандвича - няма значение. Субстанцията си остава карциноген и причинява рак. Дали карциногенът се съдържа в ранитидина, метформина или сартаните - ефектът е един и същ: карциногенен. Но ще бъде признат поетапно и забавено, за да се създаде предполагаемо технологично време фирмите да бъдат предпазени, да изградят защитни механизми и т.н.

При първите ваши проследявания не можехте да кажете дали активната субстанция или нитрозамините са основните причини за риск от възникване на рака на кожата?

Прав сте. Първоначално имаше леко лутане на екипа ни относно анализа на данни и дали активната субстанция или нитрозамините са отговорни за този тип странични ефекти. С течение на времето концептуалната ни визия по темата се изчисти и международната оценка от публикуваните ни становища в специализираната литература е налице. Най-тежките последни наши научни трудове в реномирани фармакологични списания са фокусирани върху потенциалната роля на нитрозамините като карциногени/причинители на рак на кожата, но и не само.

За да е отворен иск като този за "Зантак", значи има данни специално за нитрозамините и риска от рак.

Последните 4 години усилията ни бяха насочени изцяло в тази посока с оглед максимална превенция за пациентите. Имаше смисъл, макар за съжаление това да не касае българските пациенти. От тези наблюдения за момента печелят американските пациенти и адвокатски кантори. Предполагам, че и у нас информираността ще се подобри.

Желанието и целта ни бяха проверките на национално ниво да са ранни, за да намалеят драстично раковите форми. Погледнете статистиката на рака в България и я сравнете с тази на приема на потенциално замърсени с нитрозамини медикаменти като метформин, ранитидин, сартани, сартани с хидрохлоротиазид! Мисля, че тогава картинката ще се поизясни. Тенденцията или новата визия за лекарствената патогенеза на туморите е реална и плашеща. С една не маловажна разлика - потвърдена връзка между NDMA и меланом.

Какво се случва по темата в България?

Може да се предполага, че съдебните искове за допълнителни между 9 до 15 ракови форми освен меланомите ще бъдат отворени и на българския пазар, аналогично на световните практики, при това - в най-скоро време. Кутията на Пандора е отворена.

На практика до момента споделеното от Вас не е реалност и никой не търси правата на пациентите в България? Питате ли се защо?

Аз не съм адвокат. Споделям и анализирам научната страна на проблема. Споделените от нашия колектив мнения и твърдения са вече реалност. За огромно съжаление не е изпреварващата и превантивна реалност, към която се стремяхме, а догонваща реалност. А и се изисква технологично време добрите и демократични европейски и световни практики да станат реалност у нас.

Това зависи не само от специалистите и експертите, но и от гражданската позиция на всеки един от нас. Ние (почти) винаги (с малки изключения, разбира се) сме били страхливи като гражданско общество и позиция, дори в исторически план. Сега не е по-различно - оазисите на неподкупността и демократичното свободолюбие са малко. Винаги се е изчаквало, да не се нарушат корпоративните интереси, като по всяка вероятност се търси изгода от тази позиция. От някого и за нещо.

ИАЛ не даде ли данни относно проверка на споменатите от вас фирми по отношение на замърсяване с нитрозамини?

Поне на мен не ми е известна такава.

Интервю на Ивайло Ачев

Етикети:

Още от Здравеопазване

Кунчев не направи прогноза за развитието на COVID-19 през есента и зимата
Повече оздравели от Ковид, отколкото регистрирани заразени за денонощие
7 дни изолация за болен от коронавирус, 5 дни за контактен
Здравните власти намаляват карантината за COVID-19
Младите лекари - зле платени, преуморени и работещи на няколко места
Над 200 нови случая на ХИВ у нас от началото на годината

Последни новини

 • Най-добрата традиционна рецепта за перфектната шкембе чорба

  Продукти: телешко шкембе - 1 кг; прясно мляко - 1 литър; олио - 2 с.л.; масло - 2 с.л.; червен пипер - 1 1/2 ч.л.; сол; чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне; оцет - около 100 мл за поднасяне; червен пипер – лют Как да направите вкусна картофена супа с праз? Начин на приготвян...

 • Какви цветя да държим в спалнята?

  С течение на годините хората възприеха културата да имат растения в спалните, кабинетите или работните зони. Стайните растения или растенията за спалнята, за да бъдем по-конкретни, са повече от просто част от декора. Те внасят чист въздух, като намаляват замърсяването на въздуха; също така намаляват...

 • В Гърция очакват 42-градусови жеги

  Националната метеорологична служба на Гърция издаде извънреден синоптичен бюлетин за опасно много горещо време в дните до следващата седмица. Пътна полиция препоръчва да не се пътува в обедните часове, предаде БНР. От днес започва нова вълна от горещо време по прогнози на синоптиците. Очаква се темп...

 • Какво убива мозъчните клетки - разберете от кои храни да се пазите!

  Това, което ядете, е толкова важно, че може да повлияе на паметта ви, когнитивната функция (възприемането и обработката на информация) и емоционалното здраве. Ето мнението на Елси де Алмейда Фернандеш, диетоложка, специалистка по геронтология и член на консултативния съвет на Бразилската асоциация п...

 • Превозвачите: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" задълбочават проблема

  От Камарата на автомобилните превозвачи в България предупредиха, че обявените от МВР мерки срещу струпване на ТИР-ове при Русе "задълбочават" проблема, защото ще създадат струпвания на още точки във вътрешността на страната и ще се увеличи рискът от престои за неопределено време на камиони с бързора...

 • Прогнозите: Надал се завръща и ще "схруска" балканец, "забравил" преди 5 години

  Световният номер 3 Рафаел Надал има сериозни амбиции да триумфира с трофея на състезанието в Синсинати, част от ATP сериите "Мастърс 1000". Испанецът започва своето участие в най-ранните часове на 18-и август, четвъртък, което значи, че ще бъде в действие малко след полунощ българско време. Надал с...

 • Дефицит на „пушечно месо“: В Русия набират доброволци в студентските ректорати и сред ски скачачите

  Във висшите учебни заведения на Санкт Петербург е започнала скрита мобилизация в т.нар. „доброволчески“ батальони, които се изпращат в Украйна. Това съобщи в Telegram руският публицист Александър Невзоров. Той алармира, че представители на спецслужбите са получили достъп до личните доси...

 • Най-честите грешки, които допускаме при пържене на яйца

  Трудно е да надминеш удоволствието от перфектно изпържено яйце с неговите възхитително хрупкави ръбове и ярък кремообразен жълтък. И въпреки че определено е ястие, което си струва да овладеете у дома, правилната техника може да се окаже разочароващо неуловима. Има дълъг списък от начини, по които мо...

 • Росица Матева: 24 партии 7 коалиции са подали заявление за регистрация в ЦИК

  До 17.00 ч. подали заявление за регистрация са 24 партии и 7 коалиции. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в "Лице в лице" по бТВ. "Всички те ще бъдат регистрирани днес за участие в изборите. На тези, на които не е приключила проверката на подписката с избир...

 • Вечерен виц: Психиатър стои в кабинета си

  Психиатър стои в кабинета и скучае - няма пациенти. В този момент много бавно се отваря врата и през нея на четири крака влиза човек, държейки нещо в ръцете, в устата и влачи нещо след себе си. Психиатърът: - Лелеее, кой дойде при нас! Ти си куче, което се е изгубило, заповядай, сега ще се погрижим...

 • Германия и Израел осъдиха думите на палестинския президент за "50 Холокоста"

  Израелски и германски лидери изразиха възмущението си, след като палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че е извършил "50 Холокоста" срещу неговия народ. Абас направи това твърдение по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин във вторник. Лидерът на германските с...

 • Невероятни ползи от активния въглен за здравето

  Активният въглен е страничен продукт, който се получава при изгарянето на дървесина, черупки от кокосови орехи или торф, които са източници на въглерод. При обработката се увеличават неговите способности да абсорбира различни химикали, пестициди и отрови и да ги извежда от организма. И въпреки че в...

 • Пожарът край Казанлък е възникнал при обезвреждане на невзривени боеприпаси

  Пожарът край Казанлък възниква при обезвреждане на невзривени боеприпаси, съобщиха от Министерство на отбраната.  При унищожаването на боеприпасите на полигон „Тюлбето“ възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви. В неговото пот...

 • Акциите на "Манчестър Юнайтед" поскъпнаха за кратко със 17% след шегата на Мъск

  Акциите на английския футболен клуб „Манчестър Юнайтед“ за кратко се повишиха със 17% в предварителната търговия в сряда, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск се пошегува в Twitter, че ще закупи отбора, предава CNBC. „Също така, купувам „Манчестър Юнайтед&ldq...

 • Микробусът на Стивън Хокинг се продава на търг

  Британската аукционна къща Силвърстоун ще проведе търг в края на август, на който ще бъде пуснат за продажба Volkswagen Caravelle от 1988 г., собственост на известния физик и теоретик Стивън Хокинг. Освен за ежедневен транспорт, ученият използва микробуса като сватбен автомобил. Специално за англич...

 • Какви храни ще помогнат за понижаване на кръвната захар?

  Ако сте наясно, че сте изложени на риск от диабет, изключително важно е да следите нивата на захарта в кръвта си. Също така е важно да предвидите консумацията на храни, които са способни да нормализират нивото на тази захар. Това ще е добър шанс да се спре разрастването на болестта, да се справите...

 • 50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка

  Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово. Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля з...

 • Путин уволни командващия Черноморския флот

  Руският президент Владимир Путин е освободил от длъжност командващия Черноморския флот адмирал Игор Осипов, носител на орден "За военноморски заслуги", награждаван три пъти с медал "За отличие във военната служба". Това съобщи "РИА Новости", позовавайки се на свои източници. Вместо Осипов, който ог...

 • Най-големият производител в Иран иска да се завърне на руския пазар

  Най-големият ирански автомобилен производител Iran Khodro иска да засили експорта на свои автомобили и счита Русия за основен избор. Както е известно, почти всички световни компании спряха внос на свои модели, а руските производители намалиха производството заради липса на доставки на части. Така ст...

 • Какво никога да не търсим в Google Images?

  Става дума за изображения, чиито обозначения или техните синоними са на английски. Невинните словосъчетания може да ни предложат неприятни, страшни или направо кошмарни гледки. 1. Кръпка. Безобидна дума, която навява асоциации с пачуърк-одеяла, нали? Все пак е по-добре никога да не въвеждате тази з...