Интересно

Съживиха органи на мъртви прасета

3656

Учените са зашеметени - на мъртви прасета са съживени частично някои органи. Това съобщава списание Nature, представяйки резултатите от научни експерименти. Изследователите отбелязват, че резултатите от изследването все още нямат клинично значение, но предупреждават, че ще повдигнат етични въпроси за това какво е смъртта, предаде ИНОСМИ, цитирайки изданието.

Учените успяха да възстановят кръвообращението и клетъчната активност в жизненоважните органи на прасетата час след смъртта им. Проучването оспорва преобладаващото схващане, че сърдечната смърт със спиране на кръвообращението и оксигенацията (насищането с кислород) е необратима и повдига етични въпроси за това какви са въобще критериите за смърт.

По време на експерименти през 2019 г. същият екип от специалисти успя да съживи мозъка на прасе, изваден от тялото четири часа след смъртта на животното. Това от своя страна пося съмнения относно окончателността на мозъчната смърт.

Последните експерименти са зашеметяващи, казва Нита Фарахани (Nita Farahany), невроетик от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина. Въпреки че това изследване е предварително, то все пак предполага, че някои от ограниченията на човешкото тяло могат да бъдат преодолени с времето.

В експеримента изследователите свързват прасетата, които са били мъртви от един час, към система, наречена OrganEx, която изпомпва кръвен заместител в телата на животните. Разтворът, съдържащ животинска кръв и 13 съединения, включително антикоагуланти, забавя разграждането на телата и бързо възстановява някои функции на органи, като сърдечна контракция и дейност на черния дроб и бъбреците. Въпреки че OrganEx помогна да се запази целостта на редица мозъчни тъкани, изследователите не откриха координирана мозъчна дейност или други признаци, че животните са придобили чувствителност и съзнание.

Подобно на статията от 2019 г., новото изследване със сигурност ще налее масло в огъня по дебата относно критериите за смърт и етиката на донорството на органи след смъртта. Авторите предупреждават, че техните резултати изобщо не доказват, че прасетата са били реанимирани след смъртта, особено при липса на електрическа активност в мозъка. „Но ние накарахме клетките им да направят нещо, което те не можеха да направят", каза Звонимир Върселя (Zvonimir Vrselja), невролог от университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът и член на екипа. „Все още не казваме, че това е клинически значимо, но се движим в правилната посока."

Рестарт на циркулацията

Ненад Сестан (Nenad Sestan), невролог от Йейл и също член на екипа, прогнозира, че експериментите може да проработят след проучването от 2019 г., тъй като мозъкът, като орган, е най-податлив на кислороден глад. „Ако е било възможно да се възстановят някои функции в мозъка на мъртво прасе, това може да се повтори с други органи“, обясни той.

За да разберат, той и неговите съавтори променят решението на BrainEx и метода на изследване. „BrainEx е направен специално за конкретен орган и ние трябваше да намерим общ знаменател, който да работи и с други“, обяснява Върселя. По думите му, в новия разтвор OrganEx изследователите включили съединения, които потискат съсирването на кръвта и имунната система, която е по-активна в други части на тялото, отколкото в мозъка.

Екипът на Сестан взел прасетата от местен фермер и ги наблюдавал три дни, след което им прилага успокоителни, включва ги на изкуствено дишане и предизвиква изкуствено спиране на сърцето чрез електрошок. При потвърждаване липсата на пулс, животните били извадени от апаратите за изкуствена вентилация. Един час след смъртта, прасетата отново били включени към вентилаторите и им била дадена упойка. След това на някои бил даден разтвор на OrganEx; други били или оставени, или свързани с машина за екстракорпорална мембранна оксигенация (EКMO), последно средство в някои болници за снабдяване на тялото с кислород и отстраняване на въглероден диоксид от него.

След шест часа изследователите забелязали, че кръвообращението е много по-ефективно при прасетата, третирани с разтвора OrganEx, отколкото при тези на EКMO или без никакви лекарства. При животните, свързани с OrganEx, кислородът започва да тече към тъканите на цялото тяло и сканирането на сърцето разкрива известна електрическа активност и контракции. Но сърцето не се рестартира напълно и какво точно се е случило с животните в този момент не е ясно, казва Дейвид Андриевич (David Andrijevic), невролог от Йейл и член на екипа.

Изследователите също така забелязали, че черният дроб на прасетата от групата на OrganEx произвежда много повече албуминов протеин, отколкото тези в другите групи. И клетките във всички жизненоважни органи на прасетата от групата на OrganEx реагирали много по-силно на глюкозата, отколкото в животните от другите групи, което предполага, че лечението е задействало метаболизма.

Констатациите са поразителни, като се има предвид колко бързо започва гниенето след смъртта, каза Върселя. Само минути след като сърцето спре, тялото е лишено от кислород и ензимите започват да усвояват клетъчните мембрани, след което органите бързо губят своята структурна цялост.

Освен това, във всички основни органи на прасетата от групата на OrganEx, изследователите открили повече гени, отговорни за клетъчната функция и възстановяването, отколкото в другите две групи.

Неволеви движения

Любопитно е, че след инжектиране на контрастно вещество, за нагледност, само прасетата на OrganEx започвали неволно да потрепват главата, шията и торса си. Изследователите не намериха убедително обяснение за тези движения. Те смятат, че е малко вероятно импулсите да идват от мозъка, предвид липсата на електрическа активност. Възможно е движенията да произхождат от гръбначния мозък, който може да контролира редица двигателни функции независимо от мозъка, казват те.

Ако резултатите от възстановяването на клетките могат да бъдат възпроизведени при животни и евентуално хора, казва Фарахани, продължителността на човешкия живот може да се увеличи толкова драматично, колкото с появата на кардиопулмоналната реанимация и механичната вентилация. В бъдеще този метод може да се използва за запазване на дефицитните органи за трансплантация или дори за реанимация.

В момента EКMO се използва в опит да се спасят органи на починали за донорство или реанимация след инфаркт. За тези цели EКMO трябва да започне скоро след сърдечен удар или смърт - и нивата на успеваемост могат да бъдат ниски в зависимост от тежестта на нараняването, обяснява Сам Шеми (Sam Shemie), лекар в реанимацията в Медицинския център на Университета Макгил в Монреал, Канада.

Като се има предвид разликата в начина, по който свинските органи реагираха на OrganEx и EКMO, проучването може да бъде новаторско и да направи органите за трансплантация много по-достъпни, според Габриел Ониску (Gabriel Oniscu), трансплантационен хирург в Кралската болница в Единбург.

Засега, по думите на Шеми, решаващо значение ще имат по-нататъшните изследвания и оценката на жизнеспособността на извлечените органи.

Етични нюанси

Потенциалният пробив носи със себе си и етични въпроси, казва Фарахани, особено ако някога този метод успее да възстанови мозъчната активност след смъртта.

Изследователите смятат, че електрическата активност в мозъците на прасетата може да е отсъствала или защото полученият разтвор е бил по-студен (28 градуса) от нормалната телесна температура, или защото е съдържал анестетици и невронни блокери, които потискат такива сигнали. Фарахани казва, че е важно да се наблюдава всяко възстановяване на мозъчната активност в бъдещи проучвания, особено в светлината на докладваното потрепване на врата.

И накрая, в изследването се подчертава, че смъртта не е момент, а процес и това затруднява изработването на единни критерии за това кого да признаем за мъртъв, отбелязва специалистът по биоетика в Нюйоркския университет Артър Каплан (Arthur Caplan). Така правната дефиниция на смъртта ще се адаптира към по-нататъшното развитие на медицината, разсъждава той. "За главен признак обикновено се счита мозъчната смърт, но няма единно мнение за това кога например настъпва сърдечната смърт", заключава той. 

Оригиналната статия е достъпна ТУК

Изследване разкрива неподозирана интелигентност у свинете

Американски учени проведоха експеримент и установиха, че някои видове прасета имат когнитивни способности, които са неочаквани за тези ...

Етикети:

Още от Интересно

Рудниците на цар Соломон превърнали долината Тимна в пустиня
Отстъпващите води на езерото Ван разкриха пристанище на царството Урарту
Едно и също ли са Месопотамия и Вавилон?
Как 2000-годишният Розетски камък отключи древни текстове
Гробница на царски ковчежник от времето на Рамзес Велики е преоткрита в Египет...
Вече имате правилната раница за училище и е време да разберете как да я подреждате и носите...

Последни новини

 • Зеленски: Путин съзнателно изпраща руските граждани на сигурна смърт (ВИДЕО)

  Украинският президент Володимир Зеленски отправи призив към руснаците във вечерното си обръщение, като предупреди, че Путин съзнателно "изпраща гражданите на смърт". Това се случи само няколко часа след като Русия прие закон за затягане на наказанията за доброволно предаване и дезертьорств...

 • НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.09. - Референдумите продължават, Байдън предупреди Русия

  Изминаха 7 месеца от старта на войната в Украйна. За тази половин година нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В Донбас линията на сблъсъци се установи в Донецка област, след като цялата Луганска област беше превзета от руската армия. В Херсонска област виси постоянната за...

 • Без особена промяна в данните за коронавируса у нас

  Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи леко като процент. 269 са новите заразени за 24 септември, като те бележат спад от 479 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 748 случая. 35 от заразените или 13,01 на сто са деца....

 • Събират ли се ОТНОВО Мирела и Лефтеров в "Игри на волята"? (СНИМКИ)

  Всички знаем, че Мирела и Лефтеров от четвърти сезон на "Игри на волята" са бивши гаджета, приключили връзката си година преди началото на формата. Тази новина беше спомената от водещите Ралица и Димо още в първия епизод на предаването. В последните епизоди Лефтеров демонстрира загриженост към Мире...

 • Крехко свинско месо в специален сос на тиган

  Може би има стотици начини, по които е възможно да приготвим месо, но ние ще се спрем на традиционен, но изпитан метод за свински пържоли на тиган. В тази рецепта те ще бъдат подправени с интересни и не толкова традиционни подправки, а накрая от наличното в кухнята ще направим сос, в който те да се...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  Овен Имате сериозни проекти, семейни връзки и подкрепата на половинката ще гарантират добрите печалби.  Телец Група Телци сякаш се безпокоят повече за близки и домашни задължения, пречките ще бъдат преодолени от само себе си и вечерта ще си отдъхнат.  Това са най-лъжливите зодии. Пазет...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  1. Кажете на някого Обичам те. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Това са най-лъжливите зодии. Пазете се от тях! 3. Може да се устои на всичко, само не и на добротата. 4. Помни, че твоят характер е твоята съдба. 5. Помага...

 • В Браила е създадено Българското книжовно дружество, трансформирано по-късно в БАН

  Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става на учредително събрание в рамките на 5 дни – от 8 до 12 октомври нов стил (26 – 30 септември стар стил) 1869 г. в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния. БКД е учредено като научно и литературно дружество,[9] т.е. има сми...

 • Кой има имен ден днес, 25 септември

  На 25 септември имен ден празнуват всички, които носят името Ефросина и Сергей. Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени дни през септември 2022 година През петия век живял в Александрия един добър християнин на име Пафнутий. Той бил твърде богат, уважаван заради благородството си от всички. ...

 • Кои са любовните проблеми на всяка зодия?

  Хората с еднакъв зодиакален знак имат общи черти на характера, които най-често забелязваме при човешките взаимоотношения. Затова днес ще поговорим за слабите места на отделните зодии в любовен аспект. Овен Очаквате да сте постоянно обичани и обгрижвани, но не давате същото на половинката си. Твърд...

 • Зодиите, които обръщат гръб на човек, който ги предаде

  Прошката е нещо, което не всеки може с лесна ръка да даде. В живота ни се сблъскваме с фалшиви приятелства, с предателства и най-различни перипетии, които ни променят. Да се разделиш с даден човек, независимо какви са били отношенията ви, никога не е лесно решение. Осъзнавате, че вече той няма да бъ...

 • Какво да направите, за да спечелите мъж носител на зодия Дева?

  Представителите на зодия Дева са родени в периода между 23 август и 23 септември. Днес обаче на фокус поставяме мъжкото съсловие и помагаме на дамите да разберат малко повече за потайните мъже от този знак. Ако искате връзка с мъж Дева, то със сигурност трябва да сте наясно с някои черти от характер...

 • Комбинацията между тези зодиакални двойки може да бъде унищожителна

  Дори и знанията ни относно астрологията да са минимални, всеки от нас е наясно, че има зодии, които са перфектни заедно или други, които не се понасят особено. Но има и такива, които не си подхождат до такава степен, че съберат ли се могат да създадат само унищожителни проблеми един за друг. Опусто...

 • 4 зодии, които нямат добра връзка с родителите си

  Конфликтът между родителите и детето е повтарящ се и преобладаващ проблем. Има хора, които не са особено свързани с родителите си. Такива личности може дори да вярват, че нямат силна връзка с родителите си. Изглежда има смисъл семейните връзки понякога да стават напрегнати, защото често се основават...

 • Още в магазина ще разберете дали яйцата са пресни, ако направите това

  Яйцата са здравословен и питателен продукт, който трябва да присъства в диетата ни. Но за да извлечем максимална полза от тяхната консумация, необходимо е те да са пресни и качествени.  Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина? Първо трябва да помиришете опаковката. Развалените яй...

 • Как да се опазим от хора, излъчващи негативна енергия?

  Хората могат да ни предадат от негативната си енергия и обикновено в такива моменти се чувстваме отпаднали, имаме главоболие, раздразнени сме без причина и т.н. Състоянието често си обясняваме с това, че може да са ни хванали “лоши очи”. Има редица начини, чрез които да избегнем отрицате...

 • Каква е първата мисъл на мъжа, когато жената плаче?

  В днешно време не е особено “модерно” да показваме емоциите си, а жените се превръщат във все по-самостоятелни и недостъпни. Но в даден момент проявяват “слабост” и показват емоциите си, които ако са скривани твърде дълго време, вероятно са съпроводени с плач и остри реакции....

 • Путин затяга наказанията за дезертьорство и отказ от участие в бойни действия

  Руският президент Владимир Путин подписа днес поправки, затягащи наказанията за дезертьорство, отказ от участие в бойни действия и доброволно предаване на противника с до 10 години затвор. Това става само дни след като нареди частична мобилизация, предава АФП, цитирани от БГНЕС. Обявяването на моби...

 • 700 задържани в Русия при протест срещу частичната мобилизация

  Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести срещу частичната мобилизация, обявена тази седмица от президента Владимир Путин. Според независима мониторингова група OVD-Info най-малко 707 души са задържани в 32 града в Русия. Почти половината от тях са в Москва на митинги след частична...

 • Това са предметите, които носят късмет и щастие у дома

  На всеки от нас се е случвало да намери някакъв предмет на улицата. Доста често те може да са знаци от съдбата, които да ни подсказват за бъдещи събития в живота. Не винаги обаче те символизират красивото и успеха. Друг път пък е добре да ги приберем вкъщи, защото определено ще донесат щастие и късм...