Сърбия и Косово се разбраха само за по-нататъшни преговори

1949
Сърбия и Косово се разбраха само за по-нататъшни преговори
Снимка: iStock/Guliver

Лидерите на Сърбия и Косово проведоха разговори на високо равнище, които, както се надяват посредниците на ЕС, ще доведат до деескалация на нарастващото напрежение на Балканите, където Русия се опитва да увеличи влиянието си на фона на войната в Украйна, предава Евронюз.

Надеждите, че рядката среща на четири очи между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, която се проведе в Брюксел, може да доведе до голям пробив, бяха малки.

Официалните лица, които наблюдават десетилетната безизходица между двете съседни страни, обаче се надяваха, че срещата поне ще намали все по-войнствената реторика, която се чува и от двете страни.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се изказа след тристранната среща и отделните срещи на четири очи с двамата лидери, като заяви, че разговорите са довели до съгласието на Вучич и Курти за по-нататъшни разговори, "за да се търсят решения в дух на добра воля".

"Мисля, че и президентът Вучич, и министър-председателят Курти разбраха, че няма алтернатива на диалога, за да се реши този проблем", заяви Борел, като добави, че макар да има значителни различия относно окончателния статут на отношенията между двамата, "те се съгласиха да продължат дискусиите на редовна основа през следващия период".

Нито Вучич, нито Курти направиха някакви изявления, докато бяха в Брюксел, като офисът на първия обяви, че в петък ще проведе среща с представители на етническото сръбско малцинство в северната част на Косово.

НАТО засилва присъствието си и иска намаляване на напрежението

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в сряда се срещна с Вучич и Курти поотделно в Брюксел, заяви, че войските на НАТО, разположени в Косово, са засилили присъствието си на северната граница на Косово със Сърбия поради настоящото напрежение.

Вучич: Надявам се на решение, но не вярвам в това

Започна срещата между сръбския президент Александър Вучич в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Ж...

"Но, разбира се, ние ще действаме, когато е необходимо, и ще действаме по пропорционален начин, защото основната ни цел е да помогнем за намаляване на напрежението и да осигурим на всички общности [свобода на] движението, за безопасността на всички общности, включително, разбира се, на сърбите в Косово", каза Столтенберг.

Той призова "всички страни да се включат положително и конструктивно в последния кръг от преговорите с ЕС утре".

Косово е бивша провинция на Сърбия, която отказва да признае обявената през 2008 г. независимост на страната след интервенцията на НАТО през 1999 г., проведена, с цел да се сложи край на кампанията за етническо прочистване, ръководена от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич.

След изтеглянето на силите на Белград Косово е протекторат на ООН с голяма мироопазваща мисия на НАТО, KFOR, разположена на място, докато ЕС наблюдава години наред преговори за нормализиране на връзките между двете страни.

Вучич заяви, че е "лъжа", че Сърбия иска да се намеси в Косово, но добави, че поколението от нови сръбски "деца", живеещи там, "не смята Косово за независима държава и го разглежда като част от Сърбия".  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com