Със спонсор всеки може! Дори и Джон Малкович

9907
Със спонсор всеки може! Дори и Джон Малкович
Снимка: Getty Images

Новината, че на сцената на Народен театър "Иван Вазов" ще се играе постановката "В самотата на памуковите полета" с Холивудския актьор Джон Малкович предизвика неочаквано грозен вой с горчив елитарен привкус. А можеше да е едно много хубаво културно събитие.

Можеше, но няма да бъде, защото постановката ще се играе в Народния театър. Този храм на театралното изкуство в последните месеци се превърна в политическа арена на битки между актьори и ПР-и, актьори и директори, директори и министри... дори и чистачката бе намесена, защото трябваше да чисти след революцията. За отрицателно време един срещу друг бяха изправени дори самите актьори от трупата, което е почти сигурно начало на един тотален разрив напред във времето. Официалното обявяване на гостуването на спектакъла в Народния театър съвпадна като време с първия протест на режисьора Александър Морфов в началото на ноември 2022 г. Съвсем естествено, превес над новината за Джон Малкович взе "темата на деня" и идеологическата битка между режисьора и ПР-а на театъра Велислава Кръстева, чиято топла връзка с ДПС няма как да бъде охладена, независимо с какво се занимава занапред. А можеше да бъде едно много хубаво културно събитие.

Можеше, но няма да бъде, защото цените на постановката са много високи. Но според кого? Преди дни от Народния театър обявиха колко ще струват билетите за "В самотата на памуковите полета" с Джон Малкович. Цените са между 50 и 400 лв, а пропуските са разпределени в 8 категории. Елитарният вой отново се надигна, защото, не стига че постановката ще се играе на "мръсната" сцена на Народния театър, ами и цените са много по-високи от цените на останалите постановки в България. Това е абсолютен факт. Но също е факт, че за първи път една от най-големите звезди на американското кино и театър Джон Малкович ще дойде в България и ще играе три дни на българска сцена. Ако искате, прочетете отново последното изречение.

Соня Йончева

"Сега пропуските ще се изкупят от разни мутри и чалга звезди, само за да се снимат и да се похвалят, че са били на театър", е често срещан коментар по темата. И най-вероятно ще стане точно така, но, прощавайте, нима трябва да направим забранителен списък за достъп до театрите? Имате ли представа какви хора посещават концертите на най-големите световни звезди у нас, например? Ще ви кажа: всякакви. А имате ли представа какви са цените за тези концерти? Ще ви кажа: високи са. Ето ви пример: през месец април в България два рецитала ще изнесе световната оперна звезда Соня Йончева. Билетите започват от 90 лв и стигат до 260 лв. За това коментари няма. А защо - може сами да си отговорите на този въпрос. Може би, ако беше заявила участията си в Народния театър, вече щяха да са я разкъсали, но сега е "спасена".

Така че, ако трябва да сме честни, гостуването на Джон Малкович се равнява с гостуванията на световни звезди в други сфери на културата и можеше да бъде едно много хубаво културно събитие.

Можеше, но няма да бъде, защото България не е Гърция. Третият аспект на възмущението е сравнението на цените на билетите в България и цените на билетите за същото събитие в Гърция. Пропуските в съседната държава са между 5 и 55 евро. Разликата е брутална, нали? А знаете ли, че в Гърция постановката ще се играе в културния център на фондация "Онасис", която е спонсор на представлението с Джон Малкович? Фондацията от години подкрепя различни културни и образователни инициативи в Гърция. Създадена е през 1975 г. от Аристотел Онасис - един от най-богатите хора на XX в., който беше женен за Джаки Кенеди, а заедно с Мария Калас образуваха най-знаменития любовен триъгълник на столетието.

Аристотел Онасис, Джаки Кенеди

Когато имаш толкова солиден финансов гръб, разбира се, че ще можеш да пуснеш ниски цени на билетите. И ако не го направиш, ще бъде скандално. "Да, но хонорарът на Джон Малкович бил същият и за постановките у нас, и за тези в Гърция", твърдят фейсбук специалисти. Може и така да е. Слава богу, Джон Малкович не е единственият "виновник" за тази постановка, който получава хонорар. И изобщо - кога станахме специалисти по всичко, че започнахме да ровим в портмонетата дори на актьорите, които твърдим, че обичаме?

Впрочем, днес започна продажбата на билетите за трите дни, в които Джон Малкович ще излезе на сцената на Народния театър. Опашките се извиха няколко часа преди пускането на пропуските. Слава Богу, въпреки бушуващите онлайн емоции, някъде там в реалния живот съществуват хора, които наистина искат да гледат Джон Малкович, да чуят Джон Малкович и поне за час-два да бъдат Джон Малкович.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com