Същността на здравословното хранене

1731

Здравословното хранене не трябва да е сложно. Напълно възможно е да подхранвате тялото си, докато се радвате на храната, която обичате. Храната е, за да й се наслаждавате, а не да броите калории и да следите постоянно какво ядете.

Защо здравословното хранене е важно?

Храната доставя калории и хранителни вещества на тялото ви, от които имате жизнена нужда, за да може да функционира целият организъм правилно. Здравето ви може да пострада, ако се ограничавате от определена група храни.

Ако диетата ви е с дефицит на калории или едно или повече хранителни вещества, това може да застраши здравето ви. И обратното - ако ядете твърде много калории, може да качите килограми. Това също може да се отрази зле на здравето ви, защото хората със затлъстяване имат значително повишен риск от заболявания като диабет тип 2, обструктивна сънна апнея и сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

Ако ядете силно преработени храни, имате по-висок рискт от състояния като рак и сърдечни заболявания, както и риск от повишена смъртност. Ако искате да живеете по-дълго и да се защитите от определени болести, трябва да наблегнете на диета, богата на хранителни вещества.

Не е нужно да спазвате конкретна диета, за да се чувствате добре. Но определени модели на хранене могат да ви бъдат от полза. Здравословното хранене не е свързано с определена диета, а с даване на тялото ви полезни и здравословни храни. За всеки човек правилното хранене е различно и трябва да е съобразено със здравословното му състояние, местоположение, финансово състояние, култура и общество и вкусови предпочитания.

Хранителните вещества, включително протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, са това, от което тялото ви се нуждае, за да процъфтява. Всички храни съдържат калории, но не всички храни са богати на хранителни вещества. Например храните, които се рекламират като „подходящи за диета“ или „нискокалорични“, може да са с много ниско съдържание на калории, но да им липсват хранителни вещества.

Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

От друга страна, някои богати на хранителни вещества храни, като много плодове и зеленчуци, са с ниско съдържание на калории, много от тях - като ядки, пълномаслено кисело мляко, яйчни жълтъци, авокадо и мазна риба - са с високо съдържание на калории. Това е напълно приемливо. Това показва, че дадена храна е с високо съдържание на калории, не означава, че е вредна за вас. По същия начин, само защото дадена храна е с ниско съдържание на калории, не я прави здравословен избор. Не пропускайте същността на здравословното хранене.

Яжте предимно храни с високо съдържание на хранителни вещества като протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Такива храни са зеленчуци, плодове, ядки, семена, боб, мазна риба и яйца.

Не забравяйте да се храните разнообразно. Това е друга важна част от здравословното хранене. Диета, която е богата на различни видове храни, поддържа вашите чревни бактерии, насърчава здравословно телесно тегло и предпазва от хронични заболявания. Консултирайте се с вашия лекар, за да изберете най-добрата диета за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

2 начина да се отървете бързо от...
Ако сиренето е изсъхнало, не бързайте...
Какво се случва, ако консумирате...
Как винаги да пържете рибата ,така...
4 причини да не изхвърляте кората...
Над колко часа сън е вреден за вашето...
Защо баба смесваше сол и захар...
Две масла, които много помагат...
За 1 час и без ремонт домът ви ще...
Днес е Зимен Симеоновден! На този...
Може ли черният дроб да се възстанови...
Полезно или вредно е кръстосването...

Последни новини