НА ЖИВОВойната в Украйна

Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна

10289

Федералният съвет за сигурност на Германия одобри износа за Украйна на общо 178 основни бойни танка Leopard 1 от промишлени запаси. Първите машини трябва да бъдат доставени през лятото, но се очаква основната част да бъде в Украйна чак догодина, тъй като ще се нуждаят от ремонт преди да бъдат изпратени на бойното поле, съобщи Spegel.

Новината идва в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи произведени в Германия "Леопарди" да могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили. Доставките са част от "новата инициатива Леопард", договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна.

Германия може да прати 160 танка "Леопард" на Украйна

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка Леопард 1 А5 на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната. Окончателният брой ще "зависи от необходимите ремонтни дейности", заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици "Леопард" 2 А6 от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците. Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници. След днешното посещение на германския министър на отбраната Борис Писториус в Киев стана ясно, че в края на март в Украйна ще дойде първата доставка на "Леопард" 2 А6. Полша обеща 14 танка Leopard 2 A4, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също обявиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой. "Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за Leopard 2 A4" от страните партньори, каза Писториус в интервю за вестник Welt.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Същевременно нидерландският De Telegraaf обяви, че Дания, Германия и Холандия ще купят съвместно 100 танка Leopard-1 за Украйна. Освен това те ще изпратят и необходимите боеприпаси и резервни части, а Нидерландия е изявила желание да обучава украински танкисти.

В края на януари кабинетът в Нидерландия обяви, че е готов да плати закупуването на танкове Leopard за Украйна. Типът танк, който сега се доставя, е по-стар от танковете Leopard 2, обещани на Киев от много страни. Германските фиксиращи горни части датират от 1987 г. и все още трябва да бъдат модернизирани, преди да могат да влязат на бойното поле. Германците очакват да ремонтират първите 20-25 танка преди лятото.

От кабинета не желаят да кажат колко пари ще плати Нидерландия за дарението. За тази година вече са заделени 2,5 млрд. евро за помощ на Украйна. В края на миналата година страната е доставила оръжия и друго военно оборудване на стойност над 1 милиард евро.

„Войната в Украйна е в решаваща фаза“, казва министърът на отбраната Кайса Олонгрен. „Очаквам бойните операции да се засилят през следващите месеци. Русия продължава да се мобилизира и има признаци, че подготвя нова офанзива. Ето защо доставката на бойни танкове е важна. Тази доставка на танкове Leopard 1A5 е отделна от доставката на танкове Leopard 2 за Украйна“, каза министър Олонгрен, като допълни, че дискусиите по въпроса продължават. Това означава, че Нидерландия може да достави още повече - по-модерни - танкове на украинските въоръжени сили, пише De Telegraaf.

Това не е първият път, в който Нидерландия праща танкове в Украйна. Миналата година заедно със САЩ и Чехия правителството закупи 90 модернизирани руски танка Т-72 за Украйна. За тях правителството задели около 45 милиона евро.

Първият танк Leopard 2 от Канада за Украйна вече пристигна в Полша (СНИМКА и ВИДЕО)

Първият танк Leopard 2, който Канада ще предостави на Украйна, вече е пристигнал в Полша. Това съобщи в Twitter министърът на отбраната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Силно земетресение разтърси...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03....
Коронавирусът по света: Франция...
За година война: Компанията на...
Докога родителите трябва да издържат...
САЩ подкрепят създаването на...
Гнилата история на принц Йорг...
"Украински военни плашат майка...
Двете сили, които могат да постигнат...
Силвио Берлускони приет в клиника...
Татко, не тръгвай: Войната през...
Руски пропагандист се размечта...

Последни новини