Съвет за Плана за възстановяване на България: Пари срещу реформи - иначе Брюксел няма да даде

2512
Съвет за Плана за възстановяване на България: Пари срещу реформи - иначе Брюксел няма да даде
Снимка: БГНЕС

Считам, че инвестираме в миналото, а не в настоящето и бъдещето. Успехът на цялата ни инвестиционна програма ще бъде тясно свързан да организираме много по-ефективно и в реално време обществените поръчки. Това заяви Петър Статев, председател на управителния съвет на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк" по време на втората дискусия (ВИДЕО) относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Тя беше посветена на третия стълб от плана - "Свързана България". Статев наблегна на това предвид статистиката, че в България само 29% от хората учат информационни технологии с идеята за ИКТ свързаност, докато в ЕС средното ниво е 61%.

2025 – 2026 година не ни върши работа. Идеята на Европейския фонд за възстановяване е да е по-гъвкав. Можем да започнем изпълняваме проекти още преди да ни одобрят плана, а след като бъде одобрен, да пратим фактурите и да ни изплатят парите. Можем дори да представим проекти, които вече са изпълнени през 2020 година и да получим средства. Може да получим пари срещу реформи – да не сме изпълнили нито един проект, но да сме изпълнили няколко реформи. Това коментира икономистът Георги Ангелов.

Искаме 2,7 млрд. лева от ЕС по "Свързана България", а предлагаме само една реформа. "Няма да ни дадат тези пари с една-единствена реформа. Трябва да бъдат написани множество реформи и да се докаже, че ще бъде направена структурна трансформация и след 5 или 10 години няма да имаме нужда от европари", подчерта Ангелов.

Ръководителят на БАН не вижда в спасителния план на България като приоритет пари за ефективни научни изследвания

Не се вижда много плам в БАН за финансирането на изследвания от практическо значение, не го виждам много. Трябва по-ясно да се каже, че...

Не може вечно да разчитаме само на ЕС за дигитализация, за транспорт, ВиК сектор. Самото финансиране в структури ще ни позволят да постигнем това, което не можем само с еврофондове, подчерта Ангелов. Той е убеден, че трябва да се промени начинът как се харчат български пари – не да се предлага само на европейско ниво по-голяма роля на общинските власти. Трябва реформа при събирането на местните данъци и такси, т.е. истинска децентрализация, е гледната точка на икономиста.

Специално за ВиК сектора пълно съгласие с Ангелов демонстрира председателят на Българския ВиК Холдинг Иван Иванов. Той специално наблегна, че трябва да има мерки да се привлекат младите хора да работят във водния сектор – една престижна работа в Европа. Иванов каза и друго – че няма надеждно измерване на вход и на консумацията за вода, за да се даде реална оценка на проблема със загубите на вода.

Всички тези предупреждения дойдоха на фона на думите на транспортния министър Росен Желязков, че със "Свързана България" се целим в "интернет навсякъде" в България. Желязков обясни, че свързването с интернет ще помогне за създаване на добавена стойност, а целта не е чрез него да се върви по пътя на преките инвестиции.

Желязков не се съгласи и, че Северна България изглежда откъсната, защото там основата е само интермодалния терминал в Горна Оряховица. Той видя като "реформа" свързването на много планове и проекти. И подкрепи Ангелов, че проектите трябва да почнат сега, но с уговорката, че говорим за "проекти с висока степен на зрялост".

Много е важно как ще бъдат изхарчени тези пари, предупреди Галя Маринова, изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО). Тя иска парите да се насочат към развитие на частната съобщителна инфраструктура, а не към държавната, защото държавата е лош стопанин. Има ли смисъл да се инвестира в държавна агенция, при условие, че има региони с добре развити частни мрежи – разбира се, при активната роля на държавата като арбитър, попита Маринова.

Парите за второто саниране вече са разпределени

Парите за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд в България, които ще бъдат получени по линия на бъдещия план за възста...

Ясно е, че в инициативността при влагане на капитали държавата не може да е добър стопанин, колкото частният бизнес, съгласи се Желязков.

Коментарът на Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че спасителният план трябвало да се чете заедно с еврофондовете по принцип, както и с държавния бюджет.

Скоростта и на договаряне, и на плащане трябва да е много висока, съгласи се Дончев. Той не се съгласи с Ангелов, че щяло да има само една реформа – бихме могли да добавим реформа за увеличаване на приходната част на общините. Не бива да правим реформи, за да усмихнем ЕК, уточни вицепремиерът. И се съгласи, че нещата трудно ще се получат, ако няма адекватно заплащане.

Още: "Докато ние дискутираме, Гърция вече предаде пред ЕК плана си за възстановяване от коронакризата"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика