Съветник предлага "Евин" и "Адамов" плаж в Бургас

10943
Съветник предлага "Евин" и "Адамов" плаж в Бургас
Снимка: www.jivkotabakov.bg

На територията на плаж „атанасовска коса – 2“ да бъдат обособени зони за нудисти „Евин“ и „Адамов“ плаж, те да бъдат оградени и обозначени с информационни табели. Това е само част от предложението на общинския съветник Живко Табаков.

Зам.-областният координатор на Движение „България за гражданите“, който е и негов общински шеф в Бургас, предлага общината да участва в процедура по безвъзмездно предоставяне, наем или концесия на плажна ивица „Атанасовска коза – 2“.

Затварят пътя Бургас-Царево за три нощи

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) затваря за движение основния пътен участък Бургас – Царево по Южното Черноморие за три нощи....

За целта председателят на постоянната комисия по туризъм към ОбС Живко Табаков е депозирал докладна записка в местния парламент.

„През последните няколко дни в публичното пространство тече усилена дискусия как да бъде решен казусът с „голите хора” по плажовете в Бургас. Едно от исканията на Гражданската инициатива „Не на голите на плажа” е да бъде регламентирана зона за нудисти, достатъчно отдалечена от градския плаж, добре оградена и означена с предупредителни табели“, е посочил вносителят.

По думите му нудизмът в България действително не е регламентиран със закон, което означава, че той нито е разрешен, нито е позволен. За нудистите няма изрични забрани със санкции, защото в Закона никъде не е посочено как трябва да изглежда външния вид на човек, който посещава плаж.

„Въпросът за моралните норми на поведение на обществени места е регламентиран в чл. 3, ал. 6 от настоящата Наредба за опазване на обществения ред на община Бургас, така че ако голотата на плажа бъде счетена като непристойно поведение, то нека бъдат приложени съответните санкции, макар да намирам за спорен този момент. Друг спорен момент е кой ще контролира и налага санкции на „нарушителите”. Въпреки това, ако бъде изпълнено желанието на гражданската инициатива, а именно да бъдат въведени рестрикции, то смятам, че е редно на другата страна да бъде предоставена възможност за алтернатива. Решението на въпроса трябва да удовлетворява по еднакъв начин всички страни, без да създава дискриминационни условия за едните и другите“, категоричен е Табаков.

Той припомня, че създаването на нудистки плаж не е революционна идея за Бургас, а през 70-те и 80-те години на миналия век „Евиният” плаж привличаше стотици посетители – български и чуждестранни. Много жени и днес ползват този плаж за лечебни цели.

Момиченце пострада в аквапарк край Равда

9-годишно момиченце от Русия пострада тежко при инцидент в аквапарк край Равда. Сигналът е подаден около 16:00ч. на 10 юли, съобщава Да...

„През последните няколко години обаче „Атанасовска коса – 2”, на чиято територия се разполагаха въпросните плажове, не се стопанисва, няма условия за нормално плажуване, а старите бетонни ограждения на „Евиния” плаж са разрушени в голямата си част. Доколкото ми е известно, преди две години е бил направен опит „Евиният” плаж да бъде запазен, но безуспешно“, заявява още съветникът.

Другите му аргументи са, че нудистки плажове - „Евин” и „Адамов”, има по цял свят и те са част от палитрата на предлагане в туристическия бизнес, при това по цени се равняват на най-скъпите курорти.

„Не виждам пречка Община Бургас да помисли в посока отново да предоставя такава услуга в рамките на плаж „Атанасовска коса – 2” - още повече, че преди няколко месеца Общината сама обяви, че желае да стопанисва плажната ивица. Вариант е ивицата да бъде разделена на няколко зони, така че да бъде управлявана по най-рационалния начин, като тази промяна бъде направена от съответното ресорно министерство“, допълва Табаков.

Конкретните му предложения са община Бургас да участва в процедура за безвъзмездно предоставяне на плажна ивица „Атанасовска коса – 2” от държавата.

При отказ от държавата да я предостави, да се заложат 40 000 лв. от бюджета на община Бургас за участие в процедура по предоставяне под наем или концесия на плажната ивица.

Деца спасиха костенурка в Бургас

Децата от група „Таралежче“ в детска градина „Звездица-Зорница“ в Бургас днес намериха и спасиха малка сухоземн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас