Създават специално дружество за полети с медицински хеликоптери

2111
Създават специално дружество за полети с медицински хеликоптери
Снимка: БГНЕС

Ново държавно дружество с наименование „Хели Мед Сървис“ ЕАД предстои да бъде създадено, което ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. То ще бъде с капитал 3 млн. лв., става ясно от съобщение на здравното министерство.

То ще бъде ръководено от Георги Гвоздейков – досега народен представител от „Продължаваме промяната“, стана ясно пък от негово интервю пред bTV.

Депутат от ПП беше освободен от парламента, за да управлява спешната помощ по въздух

Народното събрание официално освободи депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков. Оставката му беше приета със 111 гласа "з...

Министерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София. Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), болни или ранени хора, информираха от МЗ

Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството Министерският съвет прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 000 000 лв., за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София.

Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Сербезова пред спешните медици: Ще имаме 6 хеликоптера за медицинска помощ

Необходимите промени в системата на спешната медицинска помощ обсъди здравният министър проф. Асена Сербезова с директора на ЦСМП - Соф...

Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух" (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

Припомняме, че здравното министерство обяви обществена поръчка за доставка на 6 медицински хеликоптера с прогнозна стойност 162 711 735,86 лв. с ДДС, като се допуска и доставка на още два допълнителни. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Частично финансиране на стойност 19,8 млн. лв. с ДДС е осигурено чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер. Останалите средства трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване