НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Създават специално дружество за полети с медицински хеликоптери

1773

Ново държавно дружество с наименование „Хели Мед Сървис“ ЕАД предстои да бъде създадено, което ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. То ще бъде с капитал 3 млн. лв., става ясно от съобщение на здравното министерство.

То ще бъде ръководено от Георги Гвоздейков – досега народен представител от „Продължаваме промяната“, стана ясно пък от негово интервю пред bTV.

Министерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София. Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), болни или ранени хора, информираха от МЗ

Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството Министерският съвет прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 000 000 лв., за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София.

Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух" (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

Припомняме, че здравното министерство обяви обществена поръчка за доставка на 6 медицински хеликоптера с прогнозна стойност 162 711 735,86 лв. с ДДС, като се допуска и доставка на още два допълнителни. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Частично финансиране на стойност 19,8 млн. лв. с ДДС е осигурено чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер. Останалите средства трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост.

Депутат от ПП беше освободен от парламента, за да управлява спешната помощ по въздух

Народното събрание официално освободи депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков. Оставката му беше приета със 111 гласа "з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Без промяна в броя на заразените...
С какво се отличава добрата дентална...
Без особена промяна в данните...
Столична болница готова да приеме...
Пробив в медицината! Как да доставим...
ГДБОП проверяват хранителна...
Коронавирусът в България: Едва...
Омбудсманът: НЗОК да покрива...
Спад в броя на новите случаи на...
Седмицата на коронавируса: Нови...
Здравното министерство твърди,...
Без особена промяна в броя на заразените...

Последни новини