НА ЖИВОВойната в Украйна

СЗО към мъжете в риск от маймунска шарка: Намалете броя на сексуалните контакти

1683

Предвид факта, че в много страни броят на заразените с маймунска шарка се увеличава, Световната здравна организация (СЗО) за първи път публикува конкретни препоръки за сексуално поведение на хората в най-рисковите групи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По данни на СЗО в 98% от съобщените случаи става въпрос за мъже, които са имали сексуален контакт с множество други мъже. СЗО моли представителите на тази група засега да намалят броя на сексуалните си партньори, да се въздържат от секс с нови партньори, а при секс с нови партньори - да си разменят с тях контакти, за да може при необходимост да бъде проследено предаването на заразата.

Въпреки това организацията подчерта, че всеки може да бъде заразен. "Освен предаването по полов път маймунската шарка може да се разпространява и чрез близък контакт между хората в домовете им, като например под формата на прегръдки и целувки, както и чрез заразени хавлии или чаршафи", заяви днес ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Заразата може да бъде спряна, "ако страните, общностите и индивидите се информират, отнасят се към рисковете сериозно и предприемат необходимите стъпки за спиране на предаването и за защита на уязвимите групи", каза още Тедрос.

По отношение на ваксинацията срещу маймунската шарка, все още има въпросителни във връзка с ефективността на ваксините и относно това кой точно трябва да се ваксинира. СЗО не препоръчва масова ваксинация, а "целенасочена ваксинация на хората, влезли в контакт със заразени с маймунска шарка и хората, изложени на висок риск от контакт, включително здравните работници, някои работници в лаборатории и хората с множество сексуални партньори".

СЗО е получила информация за над 18 000 случая на заразени с маймунска шарка от 78 държави, като над 70% от случаите на заразяване са регистрирани в европейски страни, в много от които досега не е имало случаи на това заболяване. Миналата седмица СЗО обяви епидемията от маймунската шарка за "извънредна ситуация с международно значение".

Франция регистрира над 1700 случая на маймунска шарка

Франция регистрира над 1700 потвърдени случая на маймунска шарка. Това съобщи министърът на здравеопазването Франсоа Брон. Днес в стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

В Беларус гласуват за смъртно...
Взрив на алкохолизъм, изнасилвания...
Русия е поръчала стотици дронове...
САЩ ще предадат на Украйна бойни...
Два влака се удариха край Барселона...
Украйна твърди, че е свалила 14...
Безпрецедентно: Германия арестува...
16 загинали след сблъсък между...
Сателитни снимки: Разрушенията...
Кремъл хем успокоява за втора...
Шефът на латвийския СЕМ подкрепял...
Протести и безредици в Гърция...

Последни новини