СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб

8965
СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб
Снимка: iStock/Guliver

Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението на морбили се провалят, като броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с около 50% през миналата година, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на АФП.

Здравната агенция на ООН посочи предварителни данни, които показват, че тревожната тенденция на нарастващи случаи на морбили е глобална, включително в богатите държави, където обхватът на ваксинациите по традиция е широк.

Затвориха столовата на чешкия парламент заради морбили

Столовата на долната камара на чешкия парламент беше затворена заради морбили, които заплашват да заразят народните избраници. Това съо...

"Нашите данни показват, че има значително увеличение на случаите на морбили. Виждаме това във всички региони", каза пред репортери в Женева Катерин О'Брайън, директор на СЗО, отговарящ за имунизациите, ваксините и биологичните продукти. "Имаме огнища, които са продължителни, които са значителни и които растат. Това не е изолиран проблем", допълни тя.

О'Брайън посочи, че по-малко от 10% от действителните случаи на морбили се съобщават на СЗО. "Така че, когато виждаме, че регистрираните случаи нарастват с 50 процента, ние знаем, че се движим в погрешна посока", каза тя, добавяйки, че истинският брой инфекции е "в милиони".

До април държавите трябва да докладват на СЗО за случаите на морбили, регистрирани през 2018 година. Но агенцията заяви, че данните, които е получила досега, показват, че вече са докладвани около 229 000 случая, в сравнение със 170 000 за цялата 2017 година.

Миналата година от морбили са починали около 136 000 души по света, сочат предварителните данни на СЗО.

Самонадеяност и дезинформация

Скопие обяви епидемия от морбили

Обявена е епидемия от морбили в Скопие, а неваксинираните деца от днес (3 януари) няма да бъдат допускани в детските градини на македон...

Това е разочароващо, тъй като болестта може лесно да бъде предотвратена с две дози "безопасна и ефективна" ваксина, която се използва от 60-те години на миналия век. До 2016 година броят на случаите на морбили непрекъснато намалява, но от 2017 година започва увеличение, твърди Катрина Крецингер, която оглавява програмата за имунизация на СЗО.

"Има редица огнища ... които са причина за някои от тези увеличения", каза тя пред репортери, като посочи значителни огнища в Украйна, Мадагаскар, Демократична република Конго, Чад и Сиера Леоне. Само на Мадагаскар "от октомври 2018 г. до 12 февруари 2019 г. са съобщени общо 66 278 случая и 922 смъртни случая".

В по-бедните страни, маргинализираните общности и държави, които са в конфликт, липсва достъп до ваксина.

Междувременно в Европа и други богати райони, експертите обвиняват проблема отчасти за самодоволство и дезинформация за ваксината. Възобновяването на болестта в някои страни е свързано с медицински необосновани твърдения, свързващи ваксината срещу морбили с аутизма, които се разпространяват частично в социалните медии от членове на т.нар. "антивакс" движение.

"Отстъпваме от постигнатия напредък", смята О'Брайън. "И не се връщаме назад, защото не разполагаме с инструментите, за да предотвратим това. Имаме инструментите за предотвратяване на морбили. Отстъпваме, защото не се ваксинираме," каза още тя.

Ръст на морбили в Европа, СЗО вини частично "антиваксърското общество"

Случаите на дребна шарка в световен мащаб са скочили с поне 30% в сравнение с 2016 г., като е забелязан ръст и в богатите западни стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари