СЗО: Над 30% от децата в България страдат от затлъстяване, нужни са навременни прегледи

1544
СЗО: Над 30% от децата в България страдат от затлъстяване, нужни са навременни прегледи
Снимка: iStock/Guliver

България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, сочат проучвания на Световната здравна организация (СЗО). Те показват още, че случаите с наднормено тегло при децата в региона ще нараснат с 60% до 2030 г.

Експертите определят това като особено тревожно, тъй като излишните килограми често водят до сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и други метаболитни нарушения.

Натрупването на мазнини в тези части на тялото е сигнал за заболявания

Разпределението на телесните мазнини никога не е равномерно и е изключително индивидуално. Някои хора са склонни да ги натрупват в коре...

„Според СЗО наднорменото тегло (ИТМ 25-29.9 кг/м2) и затлъстяването (ИТМ над 30 кг/м2) се определят като необичайно или прекомерно натрупване на мазнини, което представлява риск за здравето. Всъщност, затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване и то трябва да бъде третирано като такова. За щастие,  в днешно време разполагаме с медикаментозна терапия за лечение на затлъстяването, като терапевтичният подход при всеки, разбира се, трябва да бъде персонален, съобразен с индивидуалните нужди и възможности, степента на затлъстяване, както и наличието на други придружаващи заболявания“, казва д-р Калина Топузова, част от екипа на Regina Life Clinic. Това е първата частна специализирана клиника с метаболитна насоченост в София.

Д-р Калина Топузова е лекар, специализант по ендокринология и болести на обмяната към Медицински Университет – София (УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“) и медицински център Regina Life Clinic, където практикува заедно с водещия ендокринолог д-р Райна Стоянова. Освен в клиниката, тя натрупва богат опит във Военномедицинска академия и Българската академия на науките (БАН) с фокус към областта на ендокринологията, метаболитните заболявания и храненето.

Предоставянето на безплатни прегледи и консултации е част от дългосрочната стратегия на Regina Life Clinic да информира, обучава и полага усилия за превенция и контролирано лечение на ендокринните нарушения, особено при хора с риск от диабет или заболявания на щитовидната жлеза. С цел ранна диагностика и превенция - на 5 и 6 април д-р Калина Топузова ще предостави безплатни първични прегледи в Regina Life Clinic. Предварителното записване става на телефон +359 877 765 656.

Клиниката се намира на ул. „Околовръстен път“ 251А, сграда Ring Tower, и приема пациенти всеки делничен ден от 08.30 до 18.00 ч., както и всяка събота от 10:00 до 16:00 ч.

Германия: спират рекламите на нездравословни храни за деца?

Забраната ще се отнася за реклами, излъчвани по телевизията, радиостанциите, но също така и онлайн, например в Ютюб, във времето от 6 с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com