СЗО приветства промяната в стратегията на Китай за COVID

2115
СЗО приветства промяната в стратегията на Китай за COVID
Снимка: iStock

Световната здравна организация заяви, че е доволна от факта, че Китай вече смекчава ограниченията за Covid-19 след протестите в цялата страна срещу твърдата реакция на Пекин по отношение на пандемията.

Миналия уикенд недоволството се изля на улицата и се превърна в призив за повече политическа свобода в рамките на широкомащабни демонстрации, невиждани от десетилетия. И днес градовете в Китай продължиха да отменят ковид ограниченията като разхлабиха правилата за тестване и карантина.

"Радваме се да научим, че китайските власти коригират настоящите си стратегии, балансирайки мерките за контрол с живота на общностите, които са "пострадали", заяви на пресконференция директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън, цитиран от БГНЕС.

Китай облекчи мерките срещу COVID след мащабните протести

Китай даде индикации за промяна на политиката „нулев ковид“ и облекчи някои мерки срещу разпространението на коронавируса в...

"Надяваме се това да напредне и да видим, че се появява тази последователна, калибрирана стратегия, която балансира контрола на вируса с живота, поминъка, благосъстоянието и човешките права на хората в Китай", допълни той.

Райън заяви, че по света има "естествено разочарование", тъй като пандемията е преобърнала живота на хората. "Наистина е важно правителствата да се вслушват в народа си, когато хората изпитват болка. Наистина искаме да видим как тази промяна се случва и ускорява", каза той.

Що се отнася до ваксинацията срещу Covid-19 в Китай, Райън заяви, че здравната агенция на ООН е доволна да види, че процентът на ваксинираните се подобрява. СЗО е дала зелена светлина на девет ваксини срещу Covid-19 за спешна употреба, включително три, произведени в Китай - тези на Sinovac, Sinopharm и CanSinoBIO. Тези три ваксини обаче не използват технологията на мРНК, която се използва при ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Райън заяви, че мРНК ваксините създават "много ефективен" имунитет срещу вируса и някои страни, които не са използвали такива ваксини в основния курс на ваксинация, сега ги използват като подсилващи ваксини за повишаване на защитата. "Знам, че китайските власти разглеждат възможността за разработване на собствени мРНК ваксини и не мисля, че има някакво ограничение за достъпа на Китай до тях", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com