НА ЖИВОВойната в Украйна

Таен украински полк действа в Русия, руското командване е изнервено (СНИМКА)

11672

В Русия и на окупираните територии на Украйна действа доброволческа група от украински специални сили - тайният полк "Братство", който воюва срещу Руската федерация. 

Неговата дейност варира от отвличане на служители на Кремъл до унищожаване на ключова военна инфраструктура и сваляне на самолети в Русия. Бойците на секретния полк са технически независими от украинската армия, но действат рамо до рамо с официалните сили, пише The Guardian. Въпреки това те са наясно, че ако се случи най-лошото, украинското правителство ще отрече, че знае каквото и да било за тях.

Тяхната мисия, според самите членове на полка, се състои в това "да покажат, че украинците могат да навлязат на територията на Руската федерация“. Те твърдят, че работата им е много опасна, но се подготвят изключително сериозно.

ОЩЕ: Удар срещу предприятие, строило Кримския мост (ВИДЕО) 

Един от доброволците от групата разказва за една от последните операции, която определя като проста: "Нашата група трябваше да пренесе определено количество експлозиви на територията на Русия и да ги остави на определено място. Не знам за какво и за кого са били предназначени. Но знам със сигурност, че някои хора в Русия са готови да помогнат на украинците.“

"Братството" е провело операция и в Белгородска област, където през последните месеци избухнаха няколко склада с боеприпаси. „След като руснаците разберат, че на тяхна територия действат диверсанти, ще им се наложи да прехвърлят много войници, за да открият тези диверсанти... Това изнервя руското командване“, казват членове на групата. Те разказват още, че имали задача да заловят или убият един от високопоставените офицери на ФСБ, руските специални служби.

ОЩЕ: Простреляха руски пропагандист, размахвал череп на защитник на "Азовстал" (СНИМКИ) 

„Той работеше близо до границата с Украйна, но на руска територия. Знаехме маршрута на колата му и устроихме засада." Бойците чакали часове наред, но колата на руския офицер така и не пристигнала, така че мисията била отложена. Украинците трябвало да пресекат обратно границата с Украйна покрай струпаните там руски войски. "Попаднахме на руски граничари. Бяхме четирима на четирима. Убихме трима от тях и леко ранихме четвъртия. Заловихме го, отведохме го на наша територия и го предадохме на украинските военни", казва член на групата.

Но не винаги нещата вървят по план. На Коледа четирима от колегите им - Юрий Хоровец, 34 г., Максим Михайлов, 32 г., Тарас Карпюк, 39 г., и новобранецът 19-годишният Богдан Лягов, били убити на 12,5 км навътре в руската област Брянск. Събратята им видели снимки на мъртвите им тела, лежащи в снега, в руските телеграм канали на 26 декември. ФСБ публикува видео, на което се виждат загиналите, разпръснати между боровите дървета в руска гора. „Всички бяхме шокирани“, разказва един от доброволците. "Те бяха нашите най-добри бойци." Той показва видео на загиналите, снимано в момента преди да тръгнат на мисията си, докато подготвят оръжията си. „Попитах ги „Как се чувствате?“. И Юрий отговори: „Това е моята мечта. За тази операция съм мечтал през целия си живот". Всички тези момчета бяха много умни и много мотивирани.”

ОЩЕ: Националната гвардия на Украйна свиква доброволци за освобождаването на Крим и Донбас

Кадър от видеото, заснето преди четиримата бойци да тръгнат на мисията, завършила със смъртта им

Путин: Не е за вярване, но Русия отново я заплашват германски танкове с кръстове (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин изнесе реч днес, 2 февруари, на гала концерт във Волгоград. Събитието е посветено на 80-ата годишнина ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

В Киев пуснаха нови трамваи, собствено...
Москва постави условия за продължаване...
Путин нарече връзките на Русия...
Официално: ЕС ще предостави 1...
ЕС отпуска 1 млрд. евро на Турция...
Прокурор на МНС: Заповедта за...
Франция призова ЕС бързо да помогне...
Си Дзинпин: Китай заедно с Русия...
Москва започва ответно разследване...
Борел: Путин ще бъде арестуван,...
Турция може да пусне Швеция в НАТО...
Варшава: Полша ще е принудена...

Последни новини