Тайната на баба: ето кои народни средства са вашето спасение в борбата срещу молци!

8685
Тайната на баба: ето кои народни средства са вашето спасение в борбата срещу молци!
Снимка: iStock

Едни от най-опасните врагове на облеклото в гардероба са молците - насекоми от семейството на пеперудите. Те се развиват след няколко етапа в процес на метаморфоза, преминавайки през форми на яйце, ларва, пашкул и възрастно насекомо, познато ни като молец. Именно ларвата на молеца е тази, която уврежда тъканите и точно против нея трябва да се борим, за да съхраним правилно дрехите си. Съществуват различни начини за предпазване от молци.

Начини за предпазване от молци

- Пакетчета с лавандула. Естествено и ефикасно средство против молци е лавандулата.

Можем да окачим в гардероба си или да сложим в чекмеджетата ароматизирани пликчета с тази ароматна билка като репелентно средство срещу молци – при това тя е и отличен парфюм за дрехи.

- Лимонови и портокалови кори. Още една подходяща идея в борбата против молците е да се използват лимонови и портокалови кори, които се поставят в платнени торбички, за да предотвратим зацапването на дрехите. Този трик позволява също да парфюмираме гардеробите си.

Видове молци и как да се справим с тях

- Кедър. Кедърът, който е дърво от семейството на боровите иглолистни растения, също действа като репелентно средство против молци. С тази цел можем да сложим подходящ съд с кедрово масло в шкафа, като винаги внимаваме да не изцапаме нещо. Парченца от кедър могат да се използват и за поставянето им между дрехите.

- Карамфил. Друг естествен похват, който да използвате против тези насекоми, които нападат дрехите ви, е да поставите готварски карамфилчета най-вече в джобовете на вълнените облекла. Това е много добър начин молците да се държат на разстояние от най-чувствителните в това отношение тъкани.

- Камфор или нафталин. Сред химическите средства против молци, които имат неприятна миризма, можем да изберем камфор или нафталин, продавани обикновено под формата на таблетки, които се слагат сред дрехите. Тези препарати са токсични, затова трябва да се пазят от деца.

Възможно да се използва друг метод за премахване на молци За целта ви трябва 1 торбичка от материал, който позволява вход и изход на въздух, карамфилчета или зърна черен пипер. Поставете торбичката с карамфилчета или черен пипер в някой ъгъл на гардероба си, като избягвате да я поставяте върху дрехите.

Друг ефективен метод за елиминиране на молци от гардероба е поставянето на камфоров камък във всяко чекмедже или отделение на гардероба. Избягвайте да го поставяте върху дрехи, защото камфорът може да замърси дрехите и да се стопи заради влагата във въздуха.

Как да се предпазим от молци

Профилактика

За да предотвратите размножаването на молци по дрехите, е необходимо да поддържате шкафовете чисти. Ето защо понякога трябва да почиствате отвътре гардероба с влажна кърпа – най-уместно е това да става при смяна на сезоните.

Молците се привличат от оцветени или замърсени дрехи, затова никога не бива да държите непрани дрехи в своя гардероб. Трябва да се отнесете със специално внимание към онези връхни дрехи (палта и др.), които по принцип не се перат в пералнята.

Излишната влага също привлича молците, затова с цел да ги избегнете, трябва да намалите нивото на влага. На пазара има различни продукти, които поемат влагата; тях можете да поставите в шкафове и чекмеджета.

Ако установите, че сред вашите дрехи някоя е нападната от молци, трябва да се отървете от тази дреха (няма значение колко струва); целта е ларвите на това насекомо да не отидат в други дрехи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com