"Такава дивна любов" – роман за съзряване чрез изкуството и обичта

2799
"Такава дивна любов" – роман за съзряване чрез изкуството и обичта
Снимка: Издателство "Персей"

Как темите за любовта и изкуството могат да се превърнат в роман с висока литературна стойност показва „Такава дивна любов“ от украинската писателка Анна Багряна (изд. „Персей“).

На Коледа, светлия християнски празник, в семейството на учител и шивачка се ражда първородното им дете. Това невинно малко същество става причина майката да загуби гласа си при появата му на бял свят. Но това не пречи момиченцето да бъде обградено с много любов и грижи. В семейството като реликва се пази един грамофон и една плоча – така малката Надежда израства с музиката на Бетовен, която оглася дома им.

Надежда вижда нещата, които я заобикалят, по различен начин, заради което другите деца не я разбират. Липсата на контакт с останалите я подтиква да ходи в гората и да разговаря с боровете. Децата започват да я отбягват и разнасят мълвата, че е вещица. Руслан, съседското момче, също я ненавижда. Но възможно ли е тази детска ненавист да прерасне в истинска любов?

Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия

Животът през очите на малките герои на Франтишек Тихи, разказан в книгата "Транспорт отвъд вечността". "Не се страхувай. Бог знае какв...

На десетия си рожден ден Надежда отива до Киев, изгубва се и попада пред ателието на художника Нестор, който приютява мръзнещото и разплакано малко момиченце, скитащо само из киевските улици. Именно тук, точно на Коледа, се случва чудо. Тя създава първата си картина. Това е второто й раждане.

До какви висоти ще се издигне Надежда? Тя завършва Художествена академия в Краков благодарение на Нестор. Разликата в годините не пречи на Надежда да се влюби силно в него. Следват пътувания до различни европейски градове, изложби, пари, слава и една дивна любов. А кого обича Нестор – сегашната преуспяла Надежда или малкото разплакано момиченце, мръзнещо на пейката пред ателието му?

За романа си „Такава дивна любов“ Анна Багряна получава специалната награда на елитния украински конкурс „Коронация на словото“ в номинацията „Изборът на издателите“.

Анна Багряна е поетеса, белетрист, драматург, преводач, художник. Родена е в гр. Фастов, Киевска област, през 1981 г. Завършила е украинска филология в Киевския национален университет „Т. Шевченко”. Работила е като редактор, автор и водещ в различни украински медии, главен редактор на списание „Гранословие” и секретар на Националния съюз на писателите на Украйна.

Най-добрата чешка детска книга за 2020 г. излезе на български

С „Какво разказваше горилата” Маркета Пилатова учи децата да се вслушват в различните от тях  „Какво разказваше...

Автор е на книгите с поезия „Съцветие от думи” (2000), „Сред люлякови сънища” (2002), „Между боговете и нас” (2005), „Разходка по въже” (2008), „Други линии” (2009), “Баене за любов” (2011); на романите „Етимология на кръвта” (2008), „Такава дивна любов” (2010), „Досадникът” (2012); на книгата „Македонски разкази“ (2016), както и на пет книги с разкази и романи за деца. Автор е на либретото на първия оригинален украински мюзикъл „Глория”, поставен в Донецкия украински академичен музикално-драматичен театър (2010). Нейни пиеси са поставени в театри в Украйна, САЩ и Р. С. Македония.

Отличавана е за книгите си с поезия, за драматургия и белетристика с национални и международни награди, сред които от конкурса „Коронация на словото”, „Смолоскип”, Международната украинско-немска премия „ОлесГончар”, „Рукомесло”, „Маруся Бек” (Канада), „Qiriu i Naimit” (Тетово-Прищина) и др. Нейни стихове и пиеси са превеждани и публикувани на различни езици, има издадени книги на полски, български, френски, азербайджански, сръбски, както и в Р. Северна Македония.

Превежда от български, полски, руски и други славянски езици.

Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги