НА ЖИВОВойната в Украйна

Таван за руския петрол: Какво следва и как България ще наказва нарушения

4286

Ценови таван на руския петрол и влизащо в сила частично ембарго в ЕС - какви са подробностите съгласно уточнения от ЕК:

От понеделник, 5 декември, ЕС няма да купува никакъв транспортиран по море руски суров петрол, който съставляваше 94 процента от всички доставки на руския суров петрол за 27-те страни от блока. Руски танкери, натоварени с руски суров петрол преди 5 декември, ще бъдат освободени от тавана за 45 дни или до 19 януари.

ЕС ще спре също така и всякакъв внос от 5 февруари на руски петролни продукти. Относно тези петролни продукти Г-7 ще въведе също таван на цените на по-късен етап, като ще използва точно същия механизъм, като за суровия петрол, поясни Брюксел.

От 5 декември компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да транспортират руски суров петрол, само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел. На всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда, като първо преразглеждане ще има в средата на януари, 2023 година. Целта на това ще бъде да се държи цената на транспортирания по море руски суров петрол поне 5 процента под пазарната цена. Към днешна дата руският сорт Уралс струва малко под 70 долара на барел, а от 25 ноември върви твърдо под тази граница.

Тъй като ключовите компании за транспорт по море и застрахователните фирми са базирани в страните от Г-7 (95% от този бизнес), таванът върху цената ще направи много трудно за Москва да продава петрола си на по-висока цена, посочва БТА.

ОЩЕ: Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?

Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, то тогава ще има 90-дневна отсрочка, за да се гарантира, че нито един кораб няма да се окаже блокиран в морето с петрол, закупен на неприемлива цена.

Прегледът на ценовия таван е специфичен европейски механизъм, който ще изисква единодушие от 27-те страни членки. След като се договори промяна в ценовия таван, тя ще бъде дискутирана на ниво Г-7, т.е. със САЩ, Канада, Великобритания и Япония.

ЕС ще забрани застраховането за 90 дни на кораби на трети страни, превозващи руски петрол на цена над тавана, се казва още в разясненията на ЕК относно въвеждането на ценовия таван. А ако кораби под флага на една от страните от ЕС нарушават тавана, то ще бъде наложено наказание, предвидено в националните законодателства на страните членки, се казва още в указанията. В България де факто обаче още няма такова законодателство:

На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Лиляна Павлова: Политическият...
Васил Велев: Средната минимална...
Хампарцумян: В Москва ще се пие...
Минорно, с умерен спад отвориха...
Бизнесмен: Тенденцията в цяла...
Зам.-председателят на ЕК: Извън...
Стоянов: Не очаквам новият пакет...
Симеон Дянков: Цените никога...
Moody's: България по-скоро ще...
Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...

Последни новини