Технологичните компании в Европа изтриха 400 млрд. долара от стойността си през тази година

901
Технологичните компании в Европа изтриха 400 млрд. долара от стойността си през тази година
Снимка: iStock

Технологичната индустрия в Европа загуби над 400 млрд. долара от стойността си през настоящата 2022 година, според компанията за рисков капитал Atomico.

Общата стойност на всички публични и частни европейски технологични компании намалява до 2.7 трилиона долара спрямо пика си от миналата 2021 година, който възлизаше на 3.1 трилиона долара, посочват от Atomico в своя годишен доклад посветен на технологичния сектор в Европа, предава CNBC.

Данните подчертават, че годината за сектора бе тежка. Технологични компании с високи пазарни оценки станаха свидетели на поевтиняване на акциите си под натиска на глобални фактори, като инвазията на Русия в Украйна и затягането на паричната политика.

Федералният резерв и други основни централни банки по света повишават лихвените проценти и обръщат цикъла на стимули в опит да овладеят високата инфлация.

Това провокира инвеститорите да преосмислят позициите си относно технологичните компании, чиято стойност обикновено зависи от очакванията за бъдещите парични потоци.

„Беше тежка година – война в Украйна, инфлация, повишаване на лихвените проценти, геополитически напрежения навсякъде из континента”, казва Том Уемайер, партньор в Atomico. „Това е най-предизвикателната макроикономическа среда от глобалната финансова криза.”, добавя той.

Някои компании в Европа отчитат рязък спад в пазарната си стойност през тази година. Klarna, шведската финтех група, намали стойността си с 85% от 45.6 млрд. долара до 6.7 млрд. долара след така наречения „даун рунд”.

Книжата на стрийминг компанията Spotify поевтиняха с над 60% през последната година.

Размерът на рисковото капиталово финансиране на европейските стартъпи се очаква да намалее до 85 млрд. долара през тази година, според доклада на Atomico. Това е спад от 18% на годишна база, след като през миналата година европейските стартъпи успяха да наберат финансиране от над 100 млрд. долара.

Въпреки това това е втората най-голяма сума, инвестирана някога в европейската технологична екосистема до момента, каза Atomico. Инвестициите в европейските технологични компании достигнаха рекордни нива през миналата година, благодарение на участието на инвеститори от САЩ, което достигна нови висоти.

България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

Българската финтех компания Payhawk постигна оценка от 1 млрд. долара, като по този начин се превърна в първия български еднорог или ка...

През тази година се наблюдава обръщане на тенденцията, тъй като чуждестранните инвеститори се оттеглят. Броят на активните инвеститори от САЩ в „мега рундове” от 100 млн. долара и повече са намалели с 22% на годишна база.

По думите на Уемайер, средата понастоящем предлага по-ниска ликвидност.

„Преминахме от период през 2021 г., когато капиталът беше в изобилие, когато беше евтин, до период, в който е по-трудно да се набере капитал и такъв, в който цената на капитала се е увеличила.”, казва той.

Забавяне през второто полугодие

През първата половина на 2022 година, европейския технологичен сектор се представяше добре с набрани инвестиции, надхвърлящи с 4% размера, привлечен през същия период на предходната година, посочват от Atomico.

Инвестициите в стартъпи счупиха всички рекорди въпреки пандемията

Инвестициите на рисков капитал в стартъпи надхвърлиха рекордните 675 млрд. долара през миналата 2021 година, което е двойно повече спря...

Инвестициите започнаха да се забавят от месец юли, като отчетоха допълнително понижение през август и септември. От тогава насам месечният размер на инвестициите падна до средно между 4 и 8 млн. долара, приравнявайки се с нивата от 2018 година.

Темпът на създаване на еднорози (компании с оценка над 1 млрд. долара) също намалява през тази година. Докато през миналата 2021 година се появиха 105 компании, чиято оценка преминава заветната граница, то през тази броят спадна до 31 стартъпа.

Междувременно, процедурите по първично предлагане на акции (IPO) на практика се изпариха през тази година. Едва три технологични IPO-та с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара се случиха по света през 2022 година, като две от тях се реализираха в Европа, посочват от Atomico. За сравнение, през 2021 година имаше 86 такива IPO процедури.

Европа също така не се оказа имунизирана срещу съкращенията на служители. Компаниите с централи в Европа съкратиха над 14 000 служители през тази година, което представлява 7% от общия брой съкратени работници в сектора по света през 2022 година, според доклада.

Още: Apple вече струва повече от Amazon, Alphabet и Meta взети заедно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании