Телефоните са като краста, която знаем, че не трябва да чешем: Истината за социалните медии и тревожността

2183
Телефоните са като краста, която знаем, че не трябва да чешем: Истината за социалните медии и тревожността
Снимка: iStock

Въпреки че свързването с приятели онлайн има положителни ползи за психичното здраве, прекаляването с времето пред екрана може да доведе до катастрофален емоционален срив. 

Ето какво казва по въпроса Тара Портър:

"Повечето хора смятат, че телефоните са лошо нещо свързано с тревожността. По-специално родителите вярват, че телефоните са ужасни за психичното здраве на децата, тийнейджърите и младите възрастни. И така, каква е истината? Докато пишех книгата си „Не ме разбираш“, която се занимава с психичното здраве на тийнейджърките и младите жени, почувствах, че трябва да стигна до дъното на връзката между телефоните и тревожността. И честно казано, не изглежда страхотно. Откакто смартфоните се появиха около 2000 г., се наблюдава постоянен спад в психичното здраве на младите хора. Но както знаем, корелацията не е непременно равна на причинно-следствената връзка.

Това, което забелязах клинично, е, че вместо да бъдат причина за проблема сам по себе си, телефоните изглежда действат като катализатор на нашите емоции. Това може да бъде положително нещо, когато ни позволява да се свързваме с приятели и семейство; да споделяме щастливи новини, снимки или шеги. Освен това позволява на маргинализираните общности да се намират.

Как социалните мрежи застрашават здравето ни?

Въпреки това хората са настроени да предвиждат опасност и умовете ни могат бързо да се спират от първоначалния тригер, за да създадат катастрофални, изцяло въображаеми обстоятелства, на които телата ни реагират така, сякаш са истински. В главата ви това върви нещо от рода на: „Някои от приятелите ми се срещат без мен > не ме искат там > всъщност не ме харесват > никой наистина не ме харесва > по същество съм нелюбим и ще умра сам.

Телефонът допринася за това по много различни начини. Първо ни позволява да знаем, че нашите приятели се срещат без нас. Имаше нещо в „невежеството е блаженство“ и сега няма невежество. Знаем и можем да седнем на дивана си в един стар анцунг в събота вечер и да сравняваме вътрешните си притеснения, най-лошите си страни, най-грозното си аз с безкрайни, перфектно подбрани версии на живота на други хора. И познайте какво? Това ни прави тревожни и нещастни.

Телефонът ни е като краста, която знаем, че не трябва да чешем. Знаем, че ни кара да се чувстваме зле, когато виждаме богатата си приятелка на пътуване през уикенда с нейния великолепен партньор; знаем, че трябва да оставим телефона си и да отидем да направим нещо конструктивно и позитивно – малко йога, разходка, гореща вана със свещи. Вижте, има някой в ​​Instagram с перфектна баня и красиво тяло, което ни показва какво трябва да правим, а ние просто седим и превъртаме – нищо чудно, че никой не иска да се мотае с вас. По този начин телефонът ви може да предизвика втори кръг от самооценка за това колко сте мързеливи или безполезни.

Телефонът засилва културата на сравнение, която може да ви накара да се чувствате недостатъчно добър във всеки един аспект от живота: недостатъчно слаб; не съм достатъчно успешен; не съм достатъчно подреден или организиран; не живея в достатъчно хубав дом; не съм достатъчно начетен или умен.

И докато изследванията за ефектите от това върху психичното здраве са в начален стадий, има особено ужасяващи изследвания във връзка с гледането на снимки на перфектни тела, за които е доказано, че увеличават неудовлетвореността към тялото ни - връзка с хранителни разстройства. Дори когато знаем, че изображенията са подправени и дори когато са показани във връзка с фитнес, те пак оказват влияние върху неудовлетвореността към тялото.

Как социалните мрежи влияят на психиката ви

Някои от въпросите, които задавам на пациентите си относно използването на телефона им, са:

Използвате телефона си за свързване с хора или за сравнение с хора? Първият е положителен за психичното здраве, но вторият вероятно ще увеличи тревожността.

Има ли повратна точка, при която използването на телефона се променя от положително към отрицателно? Забелязвате ли тази повратна точка? И можете ли да оставите телефона си тогава? Моят опит подсказва, че точно в този момент телефонът е най-магнетичен.

Телефонът ви пречи ли да правите неща, които са положителни за психичното здраве? Използването на телефон може би е най-вредно, когато пречи на съня, редовното хранене, движението на тялото ви навън. Всичко това е важно за благосъстоянието.

Изследванията показват, че може да има "сладко" време за използването на мобилен телефон, след което екранът престава да бъде полезен и започва да оказва отрицателно въздействие върху благосъстоянието. Аналогията с пиенето е полезна: няколко чаши червено вино могат да бъдат релаксиращи; бутилка на вечер вече не е толкова полезна. И както при пиенето, на някои хора им е трудно да спрат точно в момента, когато трябва.

Така че, ако изпитвате безпокойство, помислете за използването на телефона си – помислете колко време отделяте на него и за какво съдържание. Преосмислянето на това може да е един важен ключ за отключване на по-малко тревожния живот.

7 неща, които НИКОГА да не споделяме в социалните мрежи

Използването на телефон и интернет е най-добро, когато е в съответствие с другите ни ценности, вместо да ни отдалечава от тях. Често има тънка линия между тези две, но бих потърсил употребата на телефон, която се дължи на:

Свързване с хора. Споделена семейна група в WhatsApp или старите приятели на FaceTiming могат да бъдат страхотни. Но това не е същото като да търсиш бивши съученици, за да видиш колко са успешни – това е сравнение.

Състрадание към себе си. Онлайн клас по йога, приложение за медитация или аудиокнига преди лягане са примери за подхранващи начини за използване на интернет. Гледането на последователни епизоди на бокс сет в нощта не е състрадателно; това пречи на съня.

Креативност. Телефонът позволи демократизация на творчеството, особено във фотографията, но също и в споделянето на хумор, занаят, изкуство и писане. По-специално тийнейджърите демонстрират невероятна креативност в платформи като TikTok, но трябва да внимаваме за съдържание, което е по-скоро редуциращо, отколкото експанзивно - особено по отношение на красотата или сексуалността.

Любопитство за различията. Телефоните могат да превърнат лекото разногласие в огромен спор, като позициите се закрепват. Можете ли да използвате телефона си, за да изследвате нови идеи вместо да застоявате в коловоз?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com