Полезно

Телефоните са като краста, която знаем, че не трябва да чешем: Истината за социалните медии и тревожността

1427

Въпреки че свързването с приятели онлайн има положителни ползи за психичното здраве, прекаляването с времето пред екрана може да доведе до катастрофален емоционален срив. 

Ето какво казва по въпроса Тара Портър:

"Повечето хора смятат, че телефоните са лошо нещо свързано с тревожността. По-специално родителите вярват, че телефоните са ужасни за психичното здраве на децата, тийнейджърите и младите възрастни. И така, каква е истината? Докато пишех книгата си „Не ме разбираш“, която се занимава с психичното здраве на тийнейджърките и младите жени, почувствах, че трябва да стигна до дъното на връзката между телефоните и тревожността. И честно казано, не изглежда страхотно. Откакто смартфоните се появиха около 2000 г., се наблюдава постоянен спад в психичното здраве на младите хора. Но както знаем, корелацията не е непременно равна на причинно-следствената връзка.

Това, което забелязах клинично, е, че вместо да бъдат причина за проблема сам по себе си, телефоните изглежда действат като катализатор на нашите емоции. Това може да бъде положително нещо, когато ни позволява да се свързваме с приятели и семейство; да споделяме щастливи новини, снимки или шеги. Освен това позволява на маргинализираните общности да се намират.

Как социалните мрежи застрашават здравето ни?

Въпреки това хората са настроени да предвиждат опасност и умовете ни могат бързо да се спират от първоначалния тригер, за да създадат катастрофални, изцяло въображаеми обстоятелства, на които телата ни реагират така, сякаш са истински. В главата ви това върви нещо от рода на: „Някои от приятелите ми се срещат без мен > не ме искат там > всъщност не ме харесват > никой наистина не ме харесва > по същество съм нелюбим и ще умра сам.

Телефонът допринася за това по много различни начини. Първо ни позволява да знаем, че нашите приятели се срещат без нас. Имаше нещо в „невежеството е блаженство“ и сега няма невежество. Знаем и можем да седнем на дивана си в един стар анцунг в събота вечер и да сравняваме вътрешните си притеснения, най-лошите си страни, най-грозното си аз с безкрайни, перфектно подбрани версии на живота на други хора. И познайте какво? Това ни прави тревожни и нещастни.

Телефонът ни е като краста, която знаем, че не трябва да чешем. Знаем, че ни кара да се чувстваме зле, когато виждаме богатата си приятелка на пътуване през уикенда с нейния великолепен партньор; знаем, че трябва да оставим телефона си и да отидем да направим нещо конструктивно и позитивно – малко йога, разходка, гореща вана със свещи. Вижте, има някой в ​​Instagram с перфектна баня и красиво тяло, което ни показва какво трябва да правим, а ние просто седим и превъртаме – нищо чудно, че никой не иска да се мотае с вас. По този начин телефонът ви може да предизвика втори кръг от самооценка за това колко сте мързеливи или безполезни.

Телефонът засилва културата на сравнение, която може да ви накара да се чувствате недостатъчно добър във всеки един аспект от живота: недостатъчно слаб; не съм достатъчно успешен; не съм достатъчно подреден или организиран; не живея в достатъчно хубав дом; не съм достатъчно начетен или умен.

И докато изследванията за ефектите от това върху психичното здраве са в начален стадий, има особено ужасяващи изследвания във връзка с гледането на снимки на перфектни тела, за които е доказано, че увеличават неудовлетвореността към тялото ни - връзка с хранителни разстройства. Дори когато знаем, че изображенията са подправени и дори когато са показани във връзка с фитнес, те пак оказват влияние върху неудовлетвореността към тялото.

Как социалните мрежи влияят на психиката ви

Някои от въпросите, които задавам на пациентите си относно използването на телефона им, са:

Използвате телефона си за свързване с хора или за сравнение с хора? Първият е положителен за психичното здраве, но вторият вероятно ще увеличи тревожността.

Има ли повратна точка, при която използването на телефона се променя от положително към отрицателно? Забелязвате ли тази повратна точка? И можете ли да оставите телефона си тогава? Моят опит подсказва, че точно в този момент телефонът е най-магнетичен.

Телефонът ви пречи ли да правите неща, които са положителни за психичното здраве? Използването на телефон може би е най-вредно, когато пречи на съня, редовното хранене, движението на тялото ви навън. Всичко това е важно за благосъстоянието.

Изследванията показват, че може да има "сладко" време за използването на мобилен телефон, след което екранът престава да бъде полезен и започва да оказва отрицателно въздействие върху благосъстоянието. Аналогията с пиенето е полезна: няколко чаши червено вино могат да бъдат релаксиращи; бутилка на вечер вече не е толкова полезна. И както при пиенето, на някои хора им е трудно да спрат точно в момента, когато трябва.

Така че, ако изпитвате безпокойство, помислете за използването на телефона си – помислете колко време отделяте на него и за какво съдържание. Преосмислянето на това може да е един важен ключ за отключване на по-малко тревожния живот.

7 неща, които НИКОГА да не споделяме в социалните мрежи

Използването на телефон и интернет е най-добро, когато е в съответствие с другите ни ценности, вместо да ни отдалечава от тях. Често има тънка линия между тези две, но бих потърсил употребата на телефон, която се дължи на:

Свързване с хора. Споделена семейна група в WhatsApp или старите приятели на FaceTiming могат да бъдат страхотни. Но това не е същото като да търсиш бивши съученици, за да видиш колко са успешни – това е сравнение.

Състрадание към себе си. Онлайн клас по йога, приложение за медитация или аудиокнига преди лягане са примери за подхранващи начини за използване на интернет. Гледането на последователни епизоди на бокс сет в нощта не е състрадателно; това пречи на съня.

Креативност. Телефонът позволи демократизация на творчеството, особено във фотографията, но също и в споделянето на хумор, занаят, изкуство и писане. По-специално тийнейджърите демонстрират невероятна креативност в платформи като TikTok, но трябва да внимаваме за съдържание, което е по-скоро редуциращо, отколкото експанзивно - особено по отношение на красотата или сексуалността.

Любопитство за различията. Телефоните могат да превърнат лекото разногласие в огромен спор, като позициите се закрепват. Можете ли да използвате телефона си, за да изследвате нови идеи вместо да застоявате в коловоз?"

Етикети:

Още от Полезно

Разпръснете дафинов лист по пода вечерта, резултатът сутринта ще ви изненада...
Тайната на скъпите ресторанти, когато готвят риба
Содата е решението, ако банята ви мирише лошо
Внимание: Не трябва да ходим боси дори вкъщи според учените - не е за вярване какво можем да...
Трик с дограмата, която монтажниците забравят да ви кажат
Ето защо в чужбина домакините никога не убиват паяците вкъщи?

Последни новини

 • Росен Христов: "Газпром" е последен вариант. Кирил Петков е забавил гръцкия интерконектор

  Истината е, че имаме газ до септември месец и има откъде да намерим газ докрая на годината. Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ. По думите му оферти за газ има много, но проблем остава доставката на синьото гориво....

 • Добрев: Да се обяви търг за доставки на газ е правилна политика

  Да се обяви международен търг за доставка на количества газ е правилна политика. Най-важното е такъв да се осигури дори при високи цени. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ по Нова телевизия.  Според него страната ни не трябвала да с...

 • Само за жени: Колко често ще се влюбиш според зодията

  Според някои хора истинската любов се среща веднъж в живота. С тази мисъл постоянно се втурват в нова връзка, докато срещнат точния човек. Всъщност възможно ли е да се влюбиш повече от веднъж и в крайна сметка ще устои ли любовта на житейските изпитания? Нека разберем какъв любовен път са ни начерта...

 • Напрежение в Лом след масовия бой с брадви и чукове

  Напрежение в Лом, след като 47-годишен мъж почина след масов бой между две ромски фамилии. В сряда се стигна до 5-часова блокада на пътя Лом-Монтана, където близки на починалия и жители на квартала излязоха на протест.   „Влязоха в дома ни и започнаха да ни ритат. Носеха брадви и чу...

 • Шестокласничка скубе и блъска своя връстничка в столичен мол

  Шестокласничка скубе и блъска своя връстничка в столичен мол. Агресията е заснета от други деца, а клипът е разпространен в TikTok. Случката е отпреди дни, но поведението на нападателката е агресивно от месеци насам, твърди Милан Генадиев, баща на пострадалото момиче. „В училище много пъти я ...

 • Кои са 4-те причини, заради които може да ви боли челюстта

  Болката в челюстта обикновено може да се дължи на различни причини, но е задължително да откриете каква е тя във вашия случай, за да избегнете по-сериозни травми на челюстта или зъбите си. Правилното лечение и овладяването на проблема се осъществяват едва след като се открие първоизточникът. С челюс...

 • КЪСМЕТЧЕ за 11 август според зодията

  Овен Намислете си желание и то ще се сбъдне. Телец Предстои ви любов - магнетична и пленяваща - точно такава, като от приказките. Близнаци Днес ви очаква голяма печалба от тотото. Не пропускайте да пробвате късмета си. Рак Ден за вълнуващи емоции. ВИЖТЕ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЗОДИИ ТУК!...

 • Това най-големите оптимисти според зодията

  Някои хора никога няма да се предадат и дори в най-трудните ситуации, ще видят позитивното. Гледат на всичко през розовите си очила и винаги намират изход. Зареждат околните с положителния заряд, който носят и не спират да вярват в доброто. Вярват, че всеки човек го носи в себе си и някои хора прост...

 • Зодиакалните двойки, които не трябва да бъдат заедно, но се привличат неустоимо

  Някои хора не обичат да разчитат на случайността и искат да са сигурни, че си подхождат с партньора си по всички параграфи. Те изчисляват своята съвместимост спрямо датата на раждане, зодията и още ред други характеристики. Безспорно най-голяма тежест в тези сравнения оказват зодиакалните знаци. Не ...

 • Трябва да разполагат с часове насаме с машините за манипулация

  Това заяви управителят на фирма "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред БНТ, коментирайки машините за гласуване. По думите му, манипулация би била много трудна, като излезе, че някой трябва да влезе в складовете, където са машините, и часове наред да работи, за да ги манипулира. Не вярвам, че това е въз...

 • Румен Гечев: Служебното правителство се опитва да смени ръководството на БСП

  „Служебното правителство предприема стъпки да смени ръководството на БСП“. Това заяви Румен Гечев от БСП пред БНТ. БСП няма да участва в процедура по импийчмънт срещу държавния глава. Гечев недоумява защо се преследват кадрите на БСП, а кадри, които имат отношение към ключови въпроси за...

 • Не е научна фантастика: Извънземните местят планети, за да заявят за себе си

  Една много напреднала извънземна цивилизация може да не използва обикновени сигнали в обичайния за нас смисъл, за да обяви съществуването си на други разумни видове в галактиката. Извънземните може да променят орбитите на планетите и да ги движат по такъв начин, че да са в определена математическа п...

 • Наистина ли няма газ в интерконектора от Гърция?

  Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че по тръбите на газовия интерконектор от Гърция няма газ, а на място са има само продължаващи строителни дейности. Алексиев е категоричен, че се полагат денонощни усилия, за да се приключат всички действия за завършването на обекта. Т...

 • Заплатите на директорите на болниците в България - Мутафчийски е далеч от върха

  Годишните декларации за имущество към КПКОНПИ вече са налични в специализирания регистър. Както винаги, доста интересен е погледът в здравния сектор. По декларация, най-високи доходи има Кирил Панайотов, изпълнителен директор на частната кардиологична болница "Медика кор" в Русе. За миналата година...

 • С помощта на арабите и петрола им Байдън притиска Путин - но на каква цена?

  Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 300 ракети Patriot за Саудитска Арабия в сделка за 3,05 милиарда долара и друга сделка за 2,25 милиарда долара с ОАЕ за 96 ракети за системата за противоракетна отбрана THAAD. Това пише азербайджанското издание Haqqin.az. Увещанията и молбите на Ба...

 • Камион пълнен с бежанци самокатастрофира в Северна Македония, има много ранени

  Най-малко 29 нелегални мигранти са ранени при тежка катастрофа в Република Северна Македония, предаде БГНЕС. Инцидентът стана на магистралата между Гевгели и Демир Капия, край местността Марвинци. Товарен камион с ремарке е самокатастрофирал и е излязъл от пътното платно. Според полицията в камион...

 • Сушата удря река Рейн, може и да има спиране на корабоплаването

  Нивото на река Рейн, по която се транспортира 80% от всички водни товари в Германия, спадна до толкова опасни нива, че реката може да стане непроходима за шлепове още тази седмица, застрашавайки жизненоважни доставки за страната, предаде БГНЕС. През 2018 г., когато Европа преживя последната си голя...

 • Съдът гледа мярката на Георги Енев, обвинен за незаконни погребения

  Софийският градски съд ще гледа в четвъртък искането за по-лека мярка на погребалния агент Георги Енев. СРС вече е отказал по-лека мярка. Софийският градски съд на 2 юни 2022 г. потвърди постоянния арест на Георги Енев, обвинен за измама с кремация. Енев е обвиняем след случая, при който в землище...

 • От днес маски само в болници, аптеки и транспорта

  От днес защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския ...

 • Тези 3 зодии ще имат купища проблеми в края на лятото

  Време е да научите кои са онези 3 зодии, които за съжаление ще бъдат застигнато от не малко проблеми в края на летния сезон. Представителите на тези 3 зодиакални знака ще се почувстват изоставени от всички и това ще ги накара да загубят самочувствие и увереност. Ето и кои са зодиите, които ще се сд...