Теодора Таскова става туристическо аташе на България в Истанбул

1658
Теодора Таскова става туристическо аташе на България в Истанбул
Снимка: Getty Images

Теодора Таскова ще стане туристическо аташе на България в Истанбул. Това съобщи днес директорът на Международната дирекция на министерството на туризма Георги Алипиев. Той говори на кръглата маса "Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на здравеопазването и балнеологията", която се проведе в Истанбул в рамките на Международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции.

Георги Алипиев представи Теодора Таскова по време на кръглата маса. Модератор на панела бе Бурхан Немутлу, председател на Управителния съвет на Българско-турската търговско - индустриална камара (БТТИК) и собственик на хотел "Регнум".

ЕС ще проведе среща на върха в Истанбул за войната между Украйна и Русия

Европейският съюз планира да проведе голяма среща на върха в Истанбул на 22 февруари по повод годишнината от руската инвазия в Украйна....

В България има четири сезона и като инвеститори можем да работим през повечето месеци в страната, каза Немутлу, цитиран от БТА. "Близо до Банско се намира село Баня. Там съзрях, че има потенциал във връзка с минералните води, след което направихме спа център. Благодарение на тази инвестиция помогнахме на целия регион по отношение на работната сила", изтъкна Немутлу, като добави, че препоръката му към колегите е да мислят по-цялостно и конкретно по отношение на инвестициите им. Когато става дума за зимен и летен туризъм нещата са отчетливи, но при балнеотуризма нещата са различни, посочи още той.

Милена Иванова, собственик на хотел "Севтополис" на свой ред каза, че България е на второ място в Европа по богатство на минерални извори, над 600 от които се използват. "Има от студени - с температура 12 градуса, до много горещи води. Характерно за нашите води е техният дълбочинен произход. Може да добавим други природни фактори, включително находища за лиманна кал", каза Иванова. Тя изтъкна, че България е голям производител на етерични масла и добави, че в страната има над 1100 билки.

Имаме четири сезона, имаме много курорти, които повече от 100 години са известни в Европа и са с голям опит в балнеологията, посочи Иванова и каза още, че друг фактор (за развитието на туризма - бел. авт. ) освен природните ресурси са висококвалифицираните кадри.

На панела говори и д-р Венелина Филипова Атанасова, управител на "Аджибадем сити клиник". Проектът стартира през 2016 г. с встъпването на бранда "Аджибадем" в България. Оттогава досега групата притежава три медицински центъра. Като цяло болничната група разполага с над 1000 легла, каза д-р Атанасова, като добави, че в болниците се извършват над 400 000 прегледа годишно, над 65 000 операции и над 22 000 процедури.

Новият бранд показа, че може да се комбинират добрите медицински практики на турските медици, внедряване на високи технологии в диагностика и лечение и комбинация с изключително добра експертиза и клинични умения на лекари и др. специалисти. В бранша на здравеопазването високите технологии са предпоставка за успех, но без добрата инфраструктура и участието на човешкия фактор успехите няма да дойдат толкова лесно, посочи тя.

Над 200 000 българи са посетили Турция през ноември

2,55 млн. души са посетили Турция през миналия месец, като българите са на втори място по брой с 232 709 души. Броят на чуждестранните ...

Д-р Атанасова каза още, че сферата на здравеопазването носи своята специфика, като изтъкна големите различия в системите на здравеопазването в България и Турция. В кръглата маса взеха участие кметът на Кърджали Хасан Азис, на Видин - Цветан Ценков и на Свищов - Генчо Генчев.

Хасан Азис изтъкна, че Кърджали се намира на важен стратегически път - на Трансевропейския коридор номер 9.
Кърджали е известен не само в България, но и в Европа, тъй като наложихме града "като столица на толерантността", посочи той.

За бизнеса е много важна и самата локация на града, който се намира на еднакво разстояние от Одрин и Комотини. Пътят на турските инвестиции минава през Кърджали, добави Азис.

Той каза, че градът е на четвърто място в страната по издадени разрешения за строителство. През последните години категорично нараства броят на чуждестранните инвестиции в Кърджали. Два сектора се развиват много бързо – строителство и машиностроене; следват автомобилостроене и туризъм, посочи Азис и добави, че община Кърджали е много активна при привличане на чуждестранни инвестиции.

Кметът на Видин Цветан Ценков посочи, че в района са едни от най-целебните води в България (сероводородни и питейни) и една от най-важните цели на туризма там е развитието на балнеолечението. Кметът на Свищов Генчев информира гостите на кръглата маса, че градът му има вековна история. Той посочи, че община Свищов има разкрити три минерални извори с богато качество на водата. Общината, заедно с БАИ, ще гарантира Вашите инвестиции, добави кметът на Свищов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика