Тези 5 симптома показват наличието на пролетна алергия

2827
Тези 5 симптома показват наличието на пролетна алергия
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта за някои не е радост, защото имат алергии от прашецът. Почти 80% от хората страдат от пролетна алергия, а прашецът е един от най-често срещаните видове дразнители. Започва опасният сезон за страдащите от алергии - как да намалим проявата на симптомите и дали тази болест може да бъде излекувана веднъж завинаги?

Наистина най-чести са алергиите към цъфтеж, прах и мухъл. В същото време сенната хрема - реакцията на тялото към растителен прашец - е сезонна и се проявява от април до септември, когато концентрацията на растителен прашец във въздуха се увеличава поради цъфтежа на дървета, зърнени култури (ливади) и плевели. Битовите алергии, причинени от домашен прах, се проявяват през цялата година.

Най-често срещаните симптоми при тези алергии са зачервяване на кожата и сърбеж, хрема, сълзене на очите, задух и суха кашлица.

Проучване показа, че всеки втори човек (45%) изпитва трудности с алергиите и харчи много средства за борба с болестта. Повечето респонденти (80%) са подпомогнати от антихистамини.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

По правило пролетната полиноза започва в края на април. Но хората, които реагират на прашеца на някои дървета, вече могат да изпитат неприятни симптоми.

Тази болест се характеризира със сезонност. Има три периода: пролетният период на опрашване на дърветата, летният период на опръскване на зърнени култури и лятно-есенният период на опрашване на плевелите.

Опрашването на дърветата започва към края на април и продължава до края на май. Но пациентите, които реагират на полени, като елша, вече могат да почувстват първите клинични прояви. През този период активно цъфти, прашецът се носи.

През този период човек може да бъде обезпокоен от симптомите на хрема, постоянно кихане, сърбеж в очите, сълзене на очите и подуване на клепачите.

Ако имате алергия към ягоди - тези симптоми са налични

Една от най-тежките прояви на полинозата е бронхиалната астма. Основната й проява може да бъде кашлицата, като тя мъчи само през периода на цъфтеж и не се наблюдава през есента и зимата.

Симптомите на алергията могат да бъдат намалени чрез използване на въздухопречиствател или вентилатор, назални филтри, капки за очи, антихистамини и атопични лекарства. Предимството на такива лекарства е, че те могат да се използват дълго време и не предизвикват пристрастяване.

Има и превантивна терапия, т.е. курсове на алерген-специфична имунотерапия, когато в тялото се въвеждат увеличаващи се дози от причинно значими алергени. Но такова лечение е по-добре да започне четири до шест седмици преди началото на сезона. Към днешна дата това е единственият метод.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно