The Guardian: Защо британците гласуваха така?

3196
The Guardian: Защо британците гласуваха така?
Снимка: Getty Images

Изненада ли се Европа от вота на британците? Брюксел никога няма да признае, не и официалната дипломация. Защо обаче Борис Джонсън взе такава разгромна победа над Лейбъристите? Пет причини дава "The Guardian".

Резултати в резюме

67,3% от британците са гласували на изборите на 12 декември. Консерваторите печелят изключително комфортното мнозинство от над 360 места в Камарата на общините. Лейбъристите поемат историческа загуба - лидерът им Джеръми Корбин обяви че ще подаде оставка. Оставка имаше и в партията на Либералдемократите - лидерът им Джо Суинсън със сълзи на очи призна загубата и разочарованието си от вота. Шотландия обаче печели още представители в парламента - там вотът потвърждава настояванията на Никола Стърджън за референдум за независимост.

Веднага след първоначалните резултати Борис Джонсън каза, че иска бърз Brexit.Така стигаме и до една от мотивацията на вота.

Brexit

Барние: Сделката за Brexit може да бъде постигната до 2021 г.

Търговските преговори за Brexit не могат да бъдат завършени по графика, определен от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсъ...

Многократното повтаряне от страна на премиера, че ще извади страната от Европейския съюз изглежда отговаря на насъбралата се умора в британското общество от липсата на решителност да се изпълни Brexit.

Борис Джонсън се закани по време на предизборната кампания да разреши казуса бързо, въпреки че Великобритания се насочва към дълги търговски преговори и несигурност в края на 2020 г., когато преходният период ще приключи. Джонсън също много пъти предупреди, че правителство на лейбъристите ще доведе до нов референдум.

Опростено послание

Посланието на торите/консерваторите беше много по-фокусирано от това на лейбъристите. Джонсън се концентрира върху по-практични неща като Brexit и обещание за повече полицаи и медицински сестри. За сравнение лейбъристите излязоха с щедри обещания в много сфери на живота - от масова национализация до безплатен интернет и компенсиране на жените заради увеличаването на възрастта за пенсиониране. Изглежда, че концентрирането върху малък брой основни обещания е помогнало на Джонсън да получи това, което иска.

Предпазлива стратегия

Борис Джонсън вече се готви да завърши Brexit

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изглежда, че неговата Консервативна партия е спечелила "мощен нов мандат за изпълнение на Б...

Консерваторите излязоха с манифест с малко политически обещания освен малки данъчни промени и умерено увеличение на обществените разходи. Партията беше решена да избегне катастрофата на Тереза Мей през 2017 г., когато тя разкри непопулярна политика за социална грижа. Този път партията избегна спорни обещания. Манифестът беше толкова предпазлив, че дори съдържаше обещания да не се правят някои неща.

Слабостта на Лейбъристката партия

Лейбъристкият вот спадна драматично в много райони. На някои места консерваторите не получиха толкова голяма подкрепа, но кандидатите на Джонсън спечелиха, защото традиционните лейбъристки избиратели изглежда са остана ли по домовете си или са гласували за партия "Брекзит". Загубили депутати обвиняват позицията на партия "Брекзит" и лидерството на Джереми Корбин за потискането на лейбъристкия вот.

Борис Джонсън

Кандидати заявяваха по време на кампанията, че докато Джереми Корбин е непопулярен, то има малко ентусиазъм и за Джонсън. Но Джонсън беше по-силен кандидат през кампанията в сравнение с май 2017 г., като на дебатите с Корбин не направи големи грешки. Склонният към гафове премиер също се придържаше към послание почти до края на кампанията. Освен това неговият рейтинг е значително по-висок от този на Корбин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа