НА ЖИВОВойната в Украйна

Тийнейджър се признава за виновен клането в Бъфало

1340

19-годишният Пейтън Гендрон ще прекара остатъка от живота си в затвора, след като призна едно щатско обвинение в тероризъм, мотивиран от омраза, заради масовото убийство в Бъфало през май.

Окръжният прокурор на окръг Ери Джон Флин заяви, че Гендрон се е признал за виновен по всички обвинения срещу него, включително 10 обвинения в убийство от първа степен, три опита за убийство и едно обвинение в престъпно притежание на оръжие.

Репортерите в съдебната зала съобщиха, че по време на изслушването Гендрон е казал думата "виновен" 15 пъти.

"Макар че справедливостта е възтържествувала, нищо никога няма да върне 10-те прекрасни души, които загубиха живота си в този ден", заяви Флин пред репортерите.

"Надявам се, че съдебното приключване ще осигури на семействата и жертвите известно облекчение", добави той.

На 14 май 18-годишният тогава младеж потеглил от родния си град Конклин, на повече от 200 мили (322 км) оттам, с намерението да убие колкото се може повече чернокожи, твърдят прокурорите.

Облечен в тежка бронежилетка и с автомат AR-15, Гендрон застрелва четирима души на паркинга на магазина, трима, от които смъртоносно, преди да влезе в супермаркета. Сред убитите вътре е пенсиониран полицай, работещ като охранител. Той произвел няколко изстрела по нападателя, преди да бъде прострелян и убит, съобщи полицията.

Гендрон е носил каска с прикрепена видеокамера и е предавал на живо двуминутното нападение в платформата Twitch. Жертвите са на възраст от 32 до 86 години. Единадесет от 13-те простреляни души са чернокожи, а двама са бели. 

В един момент Гендрон казал "съжалявам" на бял мъж, когото ранил и решил да не убива, "което още веднъж показва, че това е било расово мотивирано нападение", заяви Флин. Полицията арестува Гендрон в рамките на няколко часа след нападението, а разследващите откриха в компютъра му документ от 180 страници, в който се излагат расистките му мотиви за клането.

"Ясно е, че това беше акт на предумишлено, чисто зло", заяви кметът на Бъфало Байрон Браун.

Гендрон е първият човек в Ню Йорк, който е осъден по щатското обвинение за вътрешен тероризъм, въведено през 2020 г.

Официалната му присъда трябва да бъде произнесена на 15 февруари следващата година, но за престъплението се предвижда задължително наказание доживотен затвор.

Защитникът Брайън Паркър заяви пред репортери, че Гендрон няма да обжалва признаването на вината. Той все още е изправен пред федерални обвинения в престъпление от омраза, които могат да му осигурят смъртно наказание.

Първоначално Гендрон не се е признал за виновен по едно обвинение в убийство от първа степен, а по-късно щатските власти са добавили и другите обвинения, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Стрелба в САЩ: Най-малко един човек е бил убит, а петима са били ранени

След расисткото нападение: Байдън ще посети Бъфало

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Бъфало, щата Ню Йорк във вторник, след като 10 души бяха застреляни и убити при предполагаемо р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Автобус падна в пропаст в Перу,...
Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...

Последни новини