TikTok спира топ европейски производител на боеприпаси да разшири завода си

6735
TikTok спира топ европейски производител на боеприпаси да разшири завода си
Снимка: Getty Images

Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа - норвежката компания Nammo - твърди, че не може да разшири завода си, за да изпълни новите квоти и да отговори на повишеното търсене на снаряди за Украйна. Причината е повече от странна и е свързана с TikTok.

Близкият център за данни на китайската компания използва цялото достъпно електричество в централната част на Норвегия, за да съхранява видеоклипове от TikTok. Най-голямата фабрика на Nammo, която е съсобственост на норвежкото правителство и финландска държавна компания от отбранителния сектор, се намира точно в този регион - край град Рауфос, на 140 км от столицата Осло.

Полша има нов план за още повече оръжия за Украйна

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че ще се опита да убеди партньорите си от Европейския съюз, особено Франция, да...

От Nammo заявиха пред британския вестник Financial Times, че няма излишък от енергия за завода в Рауфос. "Обезпокоени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е поставен под въпрос заради съхранение на видеоклипове", казва главният изпълнителен директор на Nammo Мортен Брандтцег.

Изпадналата в затруднение социално-медийна платформа е подложена на засилен контрол в Европа и САЩ заради връзките си с Китай. Няколко държави и евроинституции вече забраниха на служителите си да ползват TikTok на служебни устройства заради риска от шпионаж от Пекин. Щатите са близо до пълна забрана на апликацията в това отношение.

Nammo е създадена през 1998 г. като сливане на предприятия за боеприпаси в Норвегия, Швеция и Финландия. Тя е съсобственост 50:50 от правителството на Норвегия и финландската аерокосмическа и отбранителна компания Patria.

Фирмата заявява пред FT, че търсенето на боеприпаси нараства с безпрецедентни темпове в Европа, особено в Украйна. Според Nammo страната, която е във война с Русия, използва около 60 000 патрона на ден и би искала да изстрелва по 65 000, ако това е възможно. На последния Европейски съвет ЕС договори пращането на 1 млн. боеприпаси на украинската армия за 2 млрд. евро.

Норвежкият парламент одобри плана за милиарди в помощ на Украйна

Норвежкият парламент одобри план за подкрепа на Украйна в размер на 7,4 млрд. евро (75 млрд. крони) като част от петгодишен пакет за по...

Брандтцег добавя, че европейската индустрия за боеприпаси трябва да инвестира 2 млрд. евро в нови заводи само за да отговори на търсенето в Украйна.

Но разширяването на Nammo вече е блокирано от TikTok. Компанията за социални медии ще изгради три центъра за данни през 2023 г. и вероятно ще добави още два в Хамар, на десетки километри източно от Рауфос. Брандтцег казва, че "не може да изключи" опцията това да "не е чисто съвпадение" - разширяването на европейска отбранителна компания да бъде блокирано от притежаваното от китайци приложение.

ОЩЕ: Норвегия достави 8 танка "Леопард 2" на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии