НА ЖИВОВойната в Украйна

Times: Въпреки ембаргото Великобритания може отново да купува дизелово гориво от Русия

1405

Русия може да спечели от продажбите на дизелово гориво в Обединеното кралство въпреки ембаргото. Според вестник „The Times”, британската нефтопреработвателна промишленост изпитва недостиг на капацитет.

По-голямата част от горивата във Великобритания не се внасят от Русия, но липсата на местен капацитет за рафиниране означава, че вносът на руски горива представлява една пета от дизеловото гориво, използвано в Обединеното кралство всяка година. Това поражда опасения, че и след забраната Кремъл би могъл да се възползва от продължаващото използване на руско гориво, внасяно от трети държави.

По данни на Refinitiv след нахлуването в Украйна Великобритания е внесла от Русия 7 млн. барела дизелово гориво на стойност 800 млн. паунда. Британските пристанища са получили пет пратки през април, четири през май и една миналия месец.

Според вестника през последните няколко месеца в Индия се наблюдава рязък ръст на вноса на руски суров петрол на преференциални цени. На свой ред индийските рафинерии вече доставят дизелово гориво за Обединеното кралство, уточнява изданието.

The Times цитира Аджай Пармар, анализатор в консултантската фирма ICIS, според когото Обединеното кралство може да се сблъска с по-нататъшно повишаване на цените на горивата през зимата, ако не започне да трупа резерви. "Като се имат предвид ниските запаси от суров петрол в Обединеното кралство и фактът, че рафинериите му работят с почти максимален капацитет, ако Обединеното кралство не започне да натрупва запаси или не намали използването на руски дизел сега, то може да бъде изправено пред още по-голямо увеличение на цените на горивата през декември, когато санкциите ще влязат в сила", каза той. "Не бива да се забравя, че всички други страни от ЕС, които зависят от руския петрол, ще търсят други източници по същото време, което допълнително ще ускори този цикъл на инфлация на цените на горивата."

Вестникът отбелязва също, че руският петрол може да идва и от смесени доставки на петрол от различни източници. Петролът от Каспийския тръбопроводен консорциум, в който американският енергиен гигант ExxonMobil има значителен дял, идва предимно от Казахстан. По тръбопровода на тази компания може да се изпомпва петрол от руската енергийна компания Stavropolneftegaz. Въпреки декларациите в подкрепа на санкциите ExxonMobil отказва да коментира дали компанията ще продължи да приема петрол с руски произход, дори ако той е част от смес, сертифицирана като казахстанска.

Блумбърг: За първи път Азия изпревари Европа по количества закупен руски нефт

През април тази година Азия изпревари за първи път Европа по количество закупен от Русия нефт. Това се случва на фона на отказа на реди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Заради големите загуби на ЧВК...
Украйна поиска от съюзниците...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.01....
Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...
На балотаж: Петър Павел ли ще е...
При Бахмут: Бавен руски напредък,...

Последни новини