Той колкото Вселени е направил, няма толкова патриарси

9787
Той колкото Вселени е направил, няма толкова патриарси
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Вселенският всеучител, вседържател и всесветител Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх. Това беше огряно, осветено и отразено в цялата Вселена, разбира се. И как иначе - избори идат, а ГЕРБ е до под кривата круша.

След като "три папи" го галиха по главата, дойде ред и на патриарсите. Подкарвайки ги от Вартоломей, Борисов явно си мисли, че е започнал от началника. Което, разбира се, изобщо не е така - той е просто пръв между равни. Но да не бъдем твърде критични към ранимия и богоугоден бивш премиер. Какво го е накарало обаче да се сети за Вартоломей?

Той е, меко казано, недолюбван от българските духовници, които не подкрепят помирение с католическата църква. През 2013 г. Вартоломей стана първият Константинополски патриарх от Великата схизма през 1054 г. насам, присъствал на интронизацията на Римски папа - Франциск I. Някои съзират в така наречения икуменизъм опити на тайни общества да контролират процесите в света. Тъй като е турски гражданин, роден и израсъл на турска земя, макар и православен по религия и образование, Вартоломей е запасен офицер от турската армия. Дали пък не е чисто офицерска тази иначе много духовна връзка между него и Борисов?

През 2015 г. при гостуването на Вартоломей у нас се разрази як скандал. Тогава Борисов беше министър-председател и не прие Вселенския патриарх - претоварената премиерска програма беше официално посочената причина. Президентът Плевнелиев връчи на госта орден "Стара планина" - първа степен - най-високото отличие на българската държава, което не е присъдено на собствения ни патриарх.

Тогава имащият се за началник на цялото православно християнство не само не благодари за оказаната чест, ами и размаха пръст пред България - трябвало държавата ни да върне църковни ценности, "заграбени” от българските войски по време на двете световни войни. Всъщност става въпрос за спасени наши собствени исторически паметници от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид, както и от храмовете "Свети Йоан Предтеча" над Серес и "Света Богородица Косиница" край Драма, които също са били български.

Именно Вартоломей оказваше натиск на новоизбрания по онова време наш патриарх Неофит да има служби на гръцки език в храмовете в Южна България, защото там имало гръцко малцинство!

Същият този благ добротворец искаше да махнем паметника на Антим I от двора на българската църква в Одрин, поставен от Съюза на тракийските дружества в знак на признателност към борците за църковната ни независимост. След отказ от наша страна Константинополският патриарх не разреши на българския епископ Поликарп да отслужи литургия в църквата "Св. Георги" навръх нейния храмов празник.

Пак Вартоломей укори БПЦ, че иска да е църква-майка на македонската и като от последна инстанция съобщи, че само Константинопол е църква-майка. Тоест, всички други църкви са ръководени от него, а не от собствените си патриарси.

Иска му се да е папа, ама не е. В православния свят действат други правила.

И още - този хрисим човеколюбец изпращаше гръцки владици на Великден в църквата "Свети Стефан" в Истанбул, само защото тамошните българи отказваха да си изваждат кръщелно на гръцки.

Та Борисов, бидейки премиер през 2015 година при идването на Вартоломей у нас, пак да кажем - не успя да го приеме поради претоварената си програма. Българските владици пък бойкотираха общата снимка след церемонията при Плевнелиев. И как иначе - те са били потресени от наглостта на Вартоломей, който наричал Негово Светейшество патриарх Неофит "Ваше Блаженство" - така се обръщаш към глава на екзархия, а не на патриаршия.

Можем само да гадаем какво се е променило междувременно, та да му отиде сега Борисов на крака, че и орден да получи. Дали му е даден този орден, защото целокупният ГЕРБ изобщо не реагира на безумието да се нарече Македонската църква "Охридска архиехпископия"? Този тежък гаф граничи с национално предателство, както и предишните мълчания, с които бяха посрещани нахалните изцепки на Вартоломей.

Съдейки по досегашните андрешковщини на Борисов, целта му е да се изяви като проукраински застъпник, ласкаейки Вартоломей за решението, свързано с Украинската православна църква. С него той предизвика сериозен гняв в Московската патриаршия. И макар това да беше още през 2018 г., явно Борисов чак сега се е сетил да се възрадва. И да осребри, каквото може.

Че какво пък лошо има да се позавърти край нещо Вселенско? Колкото Вселени е направил той за три мандата, няма толкоз патриарси.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com