НА ЖИВОВойната в Украйна

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

5116

В секция № 32 в село Брезница, община Гоце Делчев, председателят на СИК натиска екрана за гласуване вместо избирателите, част от изборните машини са обърнати с екраните си към коридора, а секретарят на комисията получава директни заплахи за разправа.

Това са част от фрапиращите нарушения в изборния ден, за които става дума в свидетелския разказ на Красимира Манашфи, секретар на избирателната секция.

Разказът е представен в публикувания днес епизод в поредицата на Антикорупционния фонд (АКФ) със свидетелски разкази за нарушения на последните парламентарни избори на 2-ри октомври 2022. Още: "Колко гласа имаме за Стефчо?": АКФ разкри нови изборни нарушения около сина на кмета на Симитли

Нарушенията в секция № 32 стават видими в момента, в който членовете на комисията са допуснати до помещението за гласуване в началото на изборния ден. Тогава става ясно, че машините са разположени близко до вратата на помещението.

"Една от машините беше на подходящо място, така че да се вижда в коридора кой какво гласува. За сметка на това масата на членовете на СИК беше така прикрита, че никой да не вижда нищо", разказва Манашфи. "В помещението постоянно влизаха и излизаха хора, които не познаваме и за да запазим тайната на вота в един момент със заместник-председателя на комисията застанахме пред машините като параван", допълва тя.

Свидетелката разказва и за множество недопустими намеси от страна на председателя на комисията, представител на ДПС. Той следи за това дали при гласуване гласоподавателите "правилно са поставили картата", дали "виждат бюлетината", като многократно, "без да иска", натиска по екрана, докато тече гласуването им.

Манашфи описва и схема с чакащи пред секцията "придружители", която се повтаря, всеки път когато в изборния ден там идват възрастни гласоподаватели. "Когато някой възрастен човек се оплачеше, че не вижда, председателят му казваше: "Няма проблем, седни, чакай тука." И викаше господата, които стояха отпред, които на място попълваха декларации за придружител."

"Още при първия такъв случай председателят излезе и доведе един господин, който със сигурност не се познаваше с възрастната жена. Той веднага попълни удостоверението за придружител и след това не просто ѝ помагаше - той гласува вместо нея", допълва Манашфи.

Красимира Манашфи възразява, че това е недопустимо, а в последвалата дискусия с председателя, останалите членове на комисията я подкрепят.

"Председателят излезе от секцията и след около пет минути се върна с един господин, който зададе въпроса: "Кой е секретарят тука? Разбрах, че създаваш проблеми."

Непознатият, който се легитимира с чужда лична карта и чуждо свидетелство за член на друга СИК, отправя директна заплаха за разправа към секретаря на комисията: "Виждам, че сте млада дама. Смятам, че не искате да си създавате допълнително проблеми."

Пристигналите да снемат свидетелски показания по случая полицай познават отправилия заплахите и потвърждават, че той е създавал проблеми и в миналото.

В крайна сметка Красимира Манашфи подава три жалби към РИК – две за схемата с чакащите пред секцията "придружители" - и трета - за множеството нарушения от страна на председателя на комисията, в които той натиска машината по време на вота или проверява извършеното от избирателите гласуване.

Гласуването с машини уби изборната активност във "Филиповци"

Изборната активност е по-ниска от 10% за последните три вота в кв. "Филиповци" на София - включително на предсрочните парламентарни изб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Избори 2022

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям...
"Информационно обслужване"...
Гласуването с машини уби изборната...
Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха...
Кога Радев ще свика парламента?...
Николай Събев се отказва от депутатското...
"Колко гласа имаме за Стефчо?":...
Външният министър заговори за...
Тома Биков: Управление с "Възраждане"...
Хазарта към Борисов: Извинявай,...
Какво означава "Дневникът е подправен"...

Последни новини