НА ЖИВОВойната в Украйна

Тома Биков: Управление с "Възраждане" означава да си счупим главата и държавата

3901

Избраният за депутат от ГЕРБ Тома Биков опроверга твърденията на ген. Атанас Атанасов (ДСБ), че предстои коалиция с ДПС и Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че партията му няма да управлява с "Възраждане" и че подобно нещо би означавало "да си счупят главата и държавата":

"Те какво искат - да вкараме "Възраждане" в управлението ли? С тях можем да разговаряме по идеи, но с тях не можем да управляваме. Ние имаме диаметрално противоположни възгледи за геополитическата ориентация на страната, което е най-важното в момента. Не мога да разбера защо ген. Атанасов иска "Възраждане" да бъде в управлението на страната. Какво ще спечели демократическата общност, ако ние управляваме с "Възраждане"? Да управляваме с тях означава да си счупим главата, ще счупим и държавата. Не е това целта на присъствието в политиката, целта е да се опиташ държавата да бъде по-силна, да изглежда по-добре", заяви Биков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ГЕРБ са на едно мнение с "Възраждане" по въпросите за съдебната реформа. Той заяви, че не са обсъждани имена за конкретни постове, а само приоритетите, около които ще се търси консенсус в предстоящите преговори - по отношение на геополитическата ориентация - проевропейски и проевроатлантически възгледи, съдебната реформа, енергетиката, икономическата криза, галопиращата инфлация.

"Трябва да можеш да си преглъщаш голямото его. Тези които не могат да го преглъщат, излизат много бързо от политиката. Персоналните въпроси и фигурите, които трябва да влязат, ще дойдат от само себе си. Ние не очакваме да се случи нещо на квотен принцип", поясни Биков.

Бъдещият и бивш депутат е сигурен, че целта на ГЕРБ не е създаване на експертен или политически кабинет, а по-скоро програмно правителство. 

"Такава е логиката на политическите кризи. Те се задълбочават с всеки изминал вот. Ако отидем на избори януари, тогава възможността за съставяне на правителство ще бъде още по-трудна, от това ще загубят всички политически партии, част от тях може да не влязат в парламента", убеден е Биков.

Попитан за фигурата на бъдещия премиер, той заяви, че трябва да бъде максимално приемлива за партиите в НС: "Разбира се, такива светци едва ли има, които всички да ги харесват, но поне да се ползва със сериозно доверие".

В хор вият политическите вълци - Борисов и Радев

Не може без правителство. Война има в Украйна, ясен избор трябва. Тежка зима идва, главно заради тази война. Пак избори ще е самоубийст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...
Бивш депутат от ИТН обяви парламентарната...
ДСБ решава на национално събрание...
Два референдума в България: каква...
Кирил Петков: Страните от НАТО...
Никола Минчев: Обмисля се сериозно...
Георг Георгиев: Някои от законопроектите...

Последни новини