НА ЖИВОВойната в Украйна

Тома Биков: Василев да спре да дава акъл, забърка много каши

2658

Асен Василев направи достатъчно, за да бъдем в тази тежка криза, в която се намираме в момента и би било добре да спре да дава акъл, защото видяхме какво може през последната година и два, три месеца, когато беше министър на финансите. Това заяви пред БГНЕС Тома Биков от ГЕРБ, след регистрацията на листата в 24 МИР София, където е водач за коалиция ГЕРБ-СДС.

Биков припомни, че Василев не е бил част само от отишлото си управление. „Той обърка три бюджета. Забърка половината от кашите, които в момента и в следващите месеци, може и години, ще се опитваме да решаваме, благодарение на неговите усилия“, каза водачът на листата на ГЕРБ.

Биков няма оперативна информация за слотовете, защото ГЕРБ не са в управлението, но това, на което се надява е България да не остане без газ за зимата. „Те нямаха никакъв план как да направят маневрата, която направиха. Ние сме предложили решения, но това нещо изисква време и то за дългосрочно решение", каза Биков.

Той подчерта, че правителството на ГЕРБ през 2018 г. е резервирало 500 млн. куб. м. газ в Гърция. "Можем през "Балкански поток" да направим търг за 1,5 млрд. Имаме и 1 млрд. азерски газ", уточни Биков. Той добави, че тези договори за азерския газ не са подписани от Асен Василев и от Кирил Петков, а от Бойко Борисов, някои от тях и от Георги Първанов. "Имаме и газовата връзка с Гърция, която нашето правителство започна да изгражда, а пък правителството на Кирил Петков забавя", заяви той.

Според Тома Биков първото условие кризата да бъде решена е в нейното разрешаване да не участват Кирил Петков и Асен Василев. Той подчерта, че ГЕРБ-СДС тръгва с амбицията за победа. "Нямаме никакви съмнения, че ще спечелим изборите. Въпросът е да можем да имаме редовно управление сред предсрочните парламентарни избори. Според мен колкото повече депутати има ГЕРБ в Народното събрание, толкова по-вероятно е да имаме и редовно правителство", каза още той. По думите му колкото по-малко депутати имат ПП, толкова по-голям е шансът България да има редовно правителство.

Успешната формула за управление, заяви Биков, е страната ни да има проевропейска формула на управление с антикризисна програма. Той съобщи, че в следващите дни ГЕРБ-СДС ще представи своята антикризисна програма, тя ще бъде и краткосрочна, и дългосрочна, и очакват да бъде коментирана и от останалите политически сили, които би следвало да представят и своите антикризисни програми и да се види къде са "тези драматични разлики", за да започне да се мисли и за някакви компромиси.

Биков е категоричен, че биха седнали на преговори с партиите, които смятат, че България трябва да има проевропейско управление. На журналистически въпрос дали ПП са естествен партньор, той подчерта, че не знае дали това е така, при положение, че техният основен приоритет е да вкарат Бойко Борисов в затвора. "Нашият основен приоритет е да изведем България от тази криза, в която се намира в момента. Мисля, че това са доста различни приоритети и всеки ще работи по своите приоритети. Аз не се съмнявам, че те ще изпълняват това, което казват", добави Биков. Той посочи и фактът, че според ПП БСП трябва задължително да бъде част от управлението, което също се разминава с вижданията на ГЕРБ-СДС по отношение на управлението на страната.

За БСП ли са Демократична България или против "Газпром"?

  За БСП ли са Демократична България или против "Газпром"? Къде е ПП със седемте танкера, които по-средата стоят между БСП и ДБ и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...
Кирил Добрев: Преди 26 години...
Бойко Борисов поиска оставката...

Последни новини