Топ 10 на старите български десерти – всички сме израснали с тях

70185
Топ 10 на старите български десерти – всички сме израснали с тях

Днес разнообразието от десерти ни изправя пред труден избор в търговската мрежа, заведенията и дори пред екрана на компютъра, ако решим да изберем рецепта онлайн и да си приготвим нещо сладко за душата в дома си. Десертите в близкото минало нито са били толкова разнообразни, нито съдържащи съставки, чиито имена не можем да запомним, но пък са били също толкова, а понякога и много по-вкусни, защото са приготвяни от златните ръце на баба, с много любов и защото ни връщат към рошавото и босоного детство, където дори захаросаната ябълка в детските ръце е била най-вкусното изкушение. Припомнете си кои са популярните сред старите български десерти и пригответе някои от тях за семейството си.  Поднесете на масата не просто вкусно сладко парченце, а традиции, корени и спомени.

Старите български десерти – какво хапвахме в недалечното минало

1. Грис халва

Приготвяха ли вашите баби този топящ се върху небцето десерт, поръсен с орехи? Грис халвата или просто грисът е сред най-популярните от старите български десерти, които със сигурност са ви сервирали в училищния стол и в дома ви.

2. Фунийки с крем

Или кошнички. Няма значение. Тези вкусни дребни сладки изкушения, пълни с домашен крем, ви пренасят в детството, където бяха едни от най-любимите. Трудоемки, изискващи време и умения, те не са се приготвяли просто така – за всеки ден, а по поводи и големи празници. Днес на пазара се предлагат различни вариации на фунийките, но поне аз не съм открила такива, които да наподобяват вкуса от детството ми – онзи домашния, разбъркан със сърце и създаден из под двете сбръчкани ръце на баба. Вкус на обич, бащин дом и щастие.

3. Печена тиква

Ако сте имали щастието да прекарвате време с баба и дядо на село като деца, със сигурност си спомняте аромата на печена тиква, поръсена с орехи. Някои приготвяха рачел, а други баница с тиква, трети печаха тиквата с кората в печка на дърва и я поднасяха наръсена с орехи и мед. Сладко, неустоимо, ароматно, полезно и вкусно – какво повече да искаш от един десерт?

4 прекрасни ФРЕНСКИ десерта, които непременно да опитате

4. Прасковки

Помните ли онези оцветени в жълто и червено хрупкави сладки, наподобяващи с вида си праскови, в които се криеше топящ се върху небцето мармалад? Прасковките безспорно са сред топ 10 на старите български десерти, които всички обожавахме, но още по-приятно е, че се намират в търговската мрежа и днес, като оригиналният им вкус е сравнително запазен. Билет за пътуване към детството ви, скрит в две хрупкави половинки, слепени с мармалад.

5. Сутляш

По произход турски десерт, но толкова отдавна привнесен у нас, че всички сме го възприели като сладко изкушение от детството, с което сме израснали, и дори сме променили името му – вместо сютляч, както е на турски, сме го кръстили „сутляш“. Това е млякото с ориз, поръсено с канела, или с добавено нишесте, което ни кара да си оближем пръстите. Приготвя се и днес, но вкусът му не е така плътен и жив, най-вероятно защото и млякото не е току-що издоено и толкова добро като онова, с което забъркваше този вкусен десерт баба.

6. Крем карамел

Този десерт, заемащ своето заслужено място в топ 10 на старите български десерти, е изключително популярен и днес. Помним го от детството си, но и към днешна дата можем да го поръчаме дори в най-изисканите ресторанти. Надживял времето и съхранен като традиционен у нас, той е и спомен от миналото, и обещание за сладко бъдеще.

9 най-вкусни десерта от цял свят

7. Катми

Може да си хапнете вкусна катма, приготвена с истинско масълце на сач и днес, ако посетите Родопите. В миналото бабите ги правеха в домовете си за закуска на малчуганите и ги мажеха с масълце, а понякога поръсваха и с мед. Не ги бъркайте с палачинките, катмите са друго сладко изкушение, което изисква втасване.

8. Кисело мляко с плодово сладко

Обикновено в миналото този десерт е приготвян с овче мляко и в него се добавяли домашно сладко или орехи с мед. Днес десертът също може да бъде опитан в местата за обществено хранене, но овчето мляко в повечето случаи е заместено от краве,  а домашното сладко от купешко, с което се губят магията и очарованието на този великолепен десерт.

9. Бисквитена торта

Тя безспорно има своето място сред топ 10 на старите български десерти. Приготвяна е била с домашен крем, в което се състои тайната ѝ. Ако решите да я поднесете и вие днес, не посягайте към готовите кремове, забъркайте си сами и не пропускайте да я поръсите с орехи и канела.

10. Тиквеник

Тук няма какво да добавим. Тиквеникът в традициите ни означава светли празници, Коледа, семейство, дом, пълен с щастие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com