Топ 5 на най-големите квартали – райони в България

35581
Топ 5 на най-големите квартали – райони в България
Снимка: БГНЕС

Знаете ли кой е най-големият жилищен район в България по брой на населението си и кой е най-големият по площ квартал у нас? Ако на първия въпрос търсите отговора сред софийските райони – на прав път сте. Напълно очаквано най-големият град у нас – столицата ни, чието население е цели 1 221 172 души към края на 2021 година по данни от НСИ, е да се похвали и с най-големия квартал. Неочакваното е обаче, че някои от най-големите райони и квартали у нас не са в столицата, а в други по-големи родни градове, които естествено са сред най-големите областни градове в България. Вижте топ 5 на най-големите квартали – райони в България и научете повече за тях.

Най-големите квартали – райони в България – нашите топ 5

1. „Люлин“, София

Най-големият район у нас естествено и очаквано се намира в София. Район „Люлин“ според данни от последното преброяване на населението от 2022 г. е дом за 124 691 души. С този брой жители „Люлин“ смело си съперничи с броя живущи в едни от 6-те най-големи областни градове в България.

„Люлин“ е не само най-големият квартал в България, но е и най-гъсто населеният. Вероятно условията за живот, образование и работа, които предлага, привличат все повече хора от столицата и от страната, които се заселват в „Люлин“, водейки до системно увеличаване на жителите на района.

Кой е най-големият квартал в Пловдив?

2. „Младост“, София

Вторият сред най-големите райони в България също е в столицата ни. Това е „Младост“ със своите 117 767 жители по данни от последно преброяване през 2022 година.

3. „Приморски“, Варна

Тъй като другите софийски райони не могат да се похвалят с повече от около 80 000 жители, като това е само най-големият сред тях, който се нарежда след „Младост“, то в топ 5 на най-големите квартали – райони в България третото място и бронзовият медал е за варненски район. „Приморски“ е със 110 447 жители по данни на НСИ от последното преброяване на населението. Кварталът е и най-големият в цяла Североизточна България по брой жители. „Приморски“ е и първи по площ в България след район „Аспарухово“, намиращ се отново във Варна.

4. Жилищен комплекс „Меден Рудник“, Бургас

Четвъртото място в класацията също е за район, чиито брегове се мият от Черно море. В морския град Бургас най-предпочитаният квартал за живеене вероятно заради многото удобства, ниските цени на имотите, образователните институции и разнообразието от работни места, както и поради добрите условия за отглеждане на деца, е „Меден Рудник“. Меден Рудник е най-големият квартал на Бургас по площ и население. Последните статистически данни сочат, че населението му е около 90 хиляди души, което го прави най-голям в цяла югоизточна България.

Колко квартала има в София?

5. Район „Южен“ в Пловдив

В града под тепетата има квартал, носещ в годините назад във времето причудливото име „Кючук Париж“ или Малък Париж в превод. Той е най-големият пловдивски квартал, разположен в най-големия пловдивски район – „Южен“. Район „Южен“ е в топ 5 на най-големите квартали – райони в България, като заема петото място с 83 671 жители по данни на последното преброяване.

Той обаче не е най-гъсто населеният. Води го Централният район, който е пренаселен. До съвсем скоро район „Централен“ беше и най-населеният район на Пловдив, но наличието на много свободни за застрояване площи към планината в район „Южен“, както и факта, че преселниците от други градове и части от страната избират именно „Кючук Париж“ за своят квартал и се заселват там, водят до смяна на позициите и „Южен“ става по-големият пловдивски квартал, изпреварващ „Централен“ по брой жители.

Дали изборът на квартал за живеене следва да зависи от размерите му или от условията, които предлага, решете сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com