Топ 5 планински градове в България, подходящи за лятната Ви почивка

117682
Топ 5 планински градове в България, подходящи за лятната Ви почивка
Снимка: Петър Чолаков

Ако не сте почитатели на пясъка, жегата и солената вода и се чудите къде да прекарате лятната почивка, то планините ще ви предложат гостоприемна разхлаждаща свежест, вълнуващи преживявани, гледки, които ще се запечатат завинаги в съзнанието ви, и чудесни условия за туризъм. Има стотици планински градове в България, които си заслужават да бъдат посетени, предлагащи великлепни условия за отпуската ви не само през зимата, но в днешната виртуална разходка ще ви запознаем само с 5 от тях, които считаме за едни от най-добрите.

Планински градове в България за свежа отпуска – нашите топ 5

1.  Велинград

Разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, лесно и бързо достъпен от двата най-големи града в България – Пловдив и София, известен с лековитите си минерални води, Велинград е отличен избор за лятната отпуска. Тук ще откриете места за настаняване, подходящи за всеки вкус и джоб – от луксозни вили, през апартаменти до големи СПА хотели и станции. Може да се възползвате и от програмите по НОИ, които са значително по-изгодни от друг вид настаняване. Същото разнообразие е характерно и за забавленията – от планинарство през лежерни и релаксиращи занимания като СПА терапии до бурен нощен живот и шопинг, очаквано налични в големия град. Лековитите минерални извори са друг плюс, нареждащ Велинград сред 5-те планински градове в България, които са сред най-подходящите за лятна почивка. Минералните бани в града се препоръчват за страдащи от белодробни и ставни заболявания, неврологични и гинеĸологични проблеми, бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни болести.

2.  Доспат

Магията на Родопите, съчетана с магията, свежестта и разхлаждащата мощ на язовира, възможностите за планинарство, риболов, водни спортове и туризъм, правят Доспат сред най-предпочитаните планински градове в България за лятна почивка. Разнообразието от места за настаняване е огромно. Може да наемете както стая в хотел, така и самостоятелна луксозна вила на брега на язовира. Пътищата се поддържат, градът е лесно достъпен, а красотата, спокойствието и съчетанието от вода и планина ще ви очароват.

Защо е по-добре да организираме своята екскурзия сами, а не с туроператор?

3.  Девин и Триград

Ако мечтаете не само за планина и релакс, но и за преживявания, забележителности и екстремни изживявания, вашето място е Девин или село Триград. Разположен е в сърцето на Родопите и близо до защитени местности, надпреварващи се по богатството на своето биоразнообразие, Девин дава възможност и за посещение на редица забележителности, сред които Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло, които са част от Стоте национални туристически обекта на България. Топлите и лековити минерални извори с температури на водата от 16 до 76 градуса са още една причина да изберете именно Девин за своята лятна почивка в България.

4.  Банско

Освен любимо място за зимна ваканция и ски Банско е и чудесен избор за лятната ви отпуска. Разположен в подножието на Северен Пирин и равно отдалечен от София и Пловдив, градът привлича туристите с лукса и забавленията си, с възможността за зимни спортове през студения сезон и голф през топлия. Банско, подобно на много планински градове в България, предлага и СПА удоволствия, както и различен тип настаняване – от вили и дървени къщички до огромни хотели от типа ол инклузив. В града се намират и забележителности, които са част от Стоте национални туристически обекта в България като къща-музей „Неофит Рилски“, къща-музей „Никола Вапцаров“ и други. Национален Парк Пирин е под защитата на ЮНЕСКО заради разнообразната флора и фауна и ще предложи на сетивата и душата ви незабравимо изживяване. Десетки еко пътеки и пешеходни маршрути ще направят почивката ви активна и запомняща се.

5.   Гоце Делчев

Гоце Делчев е сред топ 5 на планински градове в България, подходящи за лятна почивка, не само заради самия град. Тук разковничето е скрито и в селата от областта – Лещен, Ковачевица, Долен. Лещен ще ви предложи в едно магията на старите къщи и удобството на модерното настаняване чрез уникални глинени къщички. История, култура, природа и красота – един музей на открито, които ще завладее душата ви. Село Долен е архитектурен резерват, чиито тесни калдъръмени улички, стари къщи, изградени във възрожденски стил и с резбовани тавани, ви очакват за пътуване назад във времето, а Ковачевица е архитектурно-исторически феномен, оценен като уникално архитектурно наследство.

Още ли четете, а не стягате раниците? Приятна почивка, планината ви очаква!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия