Това би било ужасен сценарий за Япония

9351
Това би било ужасен сценарий за Япония
Снимка: iStock

Когато говорим за Япония и нейните финанси, най-късно на второто изречение стигаме до нейната хлабава парична политика. "Централните банки предоставят пари на икономиката. Обикновено човек си представя, че просто се пуска печатницата за пари. Но паричната политика всъщност работи различно. Търговските банки биват захранвани с пари от Централната банка, а те на свой ред ги използват, за да отпускат кредити на икономиката", казва директорът на Института за японски изследвания в Токио Франц Валденбергер.

Обратно на очакванията обаче така икономиката не бива стимулирана, а инвеститорите не идват. Вместо това заетите пари се връщат отново в Централната банка под формата на депозити. Дългогодишната политика на нулевите лихви, която води Япония, е изгодна най-вече за силно задлъжнялата държава, тъй като по този начин кредитите стават евтини.

За 20 години заплатите не са се променили

За вложителите и за икономиката обаче тази парична политика не е никак добра. "Покрай ниските лихви дори и фирмите с ниска продуктивност могат да продължават да съществуват", казва Валденбергер. А това пречи на тези с по-висока продуктивност. Те не могат да се разрастват, защото им липсва персонал. На фона на актуалното демографско развитие това е нещо, което всъщност Япония не може да си позволи", казва експертът. 

Дълго време изглеждаше, че всичко върви хармонично. Сега обаче това може да се промени, предупреждава Валденбергер. Защото и в Япония някои хранителни продукти поскъпнаха драстично, а потребителите реагират алергично, тъй като от 20 години заплатите им почти не са се променили. Месец преди изборите за горна камара на парламента одобрението за политиката на правителството е спаднало рекордно.

Галопираща инфлация или държавен банкрут? 

В същото време японската йена е слаба, а това е лош знак, предупреди шефът на Централната банка Харухико Курода в края на миналата седмица. Обезценяването на националната валута е нежелателно - то се отразява зле на японската икономика и затруднява политиката на планиране.

Франц Валденбергер споделя това мнение. Германският експерт се надява, че Япония няма да бъде изправена пред бруталното решение да избира между галопираща инфлация или държавен банкрут. "Това би бил ужасен сценарий, който някои хора вече предричат: лихвите да бъдат повишени или Централната банка да продължи изкуствено да ги държи ниски, докато инфлацията не излезе извън контрол".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com