Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно писмо е трогателно

7754
Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно писмо е трогателно
Снимка: ROMAN ODINTSOV / Pexels

Без значение към коя епоха принадлежи една любовна история или скръбно писмо, не е трудно то да се свърже с нея – особено ако съдържа страстен призив. Писмото, което ще прочетете днес, също е доста специално, защото е написано за Антигон I, македонски пълководец, който след смъртта на Александър Македонски става един от най-важните диадохи.

По-интересното обаче е, че никой не знае кой е написал сърцераздирателното писмо за Антигон. То е написано след смъртта му и е намерено върху неговия каменен саркофаг. То е важен сувенир от древното македонско царство. И така, ето превода на древния текст, изписан върху саркофага на Антигон:

„Аз, тъжният Арете, викам с цялото си тяло и душа от гробницата на Антигон. Скубя си косите от мъка и се изразявам с плач. Този лош късмет, смъртта, ме завладя, вместо да освободи този скъп човек.“

Писмото е открито в гробницата на Антигон I и е изложено в Археологическия музей в Изник (Турция). То описва скръбта, болката и травмата, през които някой преминава след смъртта на Антигон. Въпреки това, след като прочетете това, ако смятате, че „Арете“ е авторът на писмото, моля, запазете го за себе си и не се осмелявайте да споделяте мислите си с археолозите, превели текста. „Арете“ всъщност е гръцка дума, която според речника на Колинс означава „превъзходство или добродетел, особено при пълното реализиране на потенциала на човек“. Думата в надписа не се отнася за лице на име Арете.

Антигон I Монофталм (наричан още Антигон I или Едноокия) е благородник и воин, който служи както на Филип II, така и на сина му Александър Велики. По време на управлението на последния той първо става командир на гръцките пехотни сили, а по-късно е назначен за сатрап (управител) на Фригия. Антигон изиграва решаваща роля в завладяването на Персийската империя от Александър Македонски, като печели няколко битки срещу персийските сили във Фригия.

През 323 г. пр.н.е. Александър Велики умира, оставяйки огромна територия. Към момента на смъртта му македонското царство се простира на три континента. Скоро след това царството е разделено на три и Антигон става цар на Фригия, Памфилия и Ликия (региони в съвременна Турция).

Той създава империята на Антигонидите и през следващите години заедно със сина си води няколко битки срещу крале, които управляват други части на царството на Александър. През 301 г. пр.н.е. 80-годишният едноок воин Антигон умира, докато се бие с вражеските сили при Ипсус. Въпреки това династията на Антигонидите продължава управлението си дори 20 години след смъртта му.

Възможно е писмото, изписано на гробницата на Антигон, да е от съпругата му Стратоника, но няма свидетелства, които да подкрепят тази теория.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мистериозен римски додекаедър, открит в Белгия, може да е използван за магически ритуали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com