НА ЖИВОВойната в Украйна

Toyota уволнява всички служители на руския си завод до Нова година

1559

Руското представителство на Toyota разкри как ще протече процесът по затваряне на завода в Санкт Петербург. Преди да бъде взето решението за консервация, в предприятието са работили 2350 души, като уволненията на част от тях започнаха още в средата на миналия месец.

В крайна сметка на работа останаха 140 души, които ще бъдат освободен до Нова година, след което предприятието ще бъде затворено, като не е ясна какво ще бъде съдбата му. Основната част от служителите ще бъдат уволнени по споразумение между двете страни а не чрез процедурата за съкращение.

Японската компания от своя страна обеща да плати на работниците от 12 заплати, както и подкрепа за намиране на нова работа. След затварянето на фабриката Toyota (както и Lexus) ще прекратят бизнеса си в Русия и ще се съсредоточат изключително върху поддръжката на дилърската мрежа за обслужване на настоящите клиенти.

Заводът в Санкт Петербург произвежда два модела - кросоувъра RAV4 и седана Camry, за пазарите на Русия, Казахстан, Беларус и Армения. Предприятието е проектирано да произвежда 100 000 автомобила годишно, като през 2021 г. японската марка е произвела 80 800 автомобила.

Сайтът на предприятието не работи от март 2022 г. и според Toyota след шест месеца бездействие автомобилният производител не вижда реалистична възможност да възобнови производството в бъдеще.

Toyota оценява разходите за спиране на производството в Русия на 97 милиарда йени (повече от 650 милиона долара по текущи обменни курсове).

Toyota вдига цените в Европа, за да компенсира по-високите разходи

Японският производител Toyota подготвя увеличение на цените в Европа и САЩ, за да противодейства на по-високите си разходи, предизвикан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Кои са най-големите страхове...
Jaguar Land Rover реализира първа...
Renault и Nissan възобновяват...
Защо познатият лост на автоматична...
Вижте кой е новият изпълнителен...
Знаете ли как да се престроите...
Турция ще доставя на Русия моторни...
И полицията пострада от манията...
BMW X7 получи фарове с кристали...
Volvo изтегля над 100 000 автомобила...
Бензин или дизел - кой двигател...
Полицаи преследваха с часове...

Последни новини