Този навик при лягане може да повиши риска от косопад. Как да го избегнете?

8816
Този навик при лягане може да повиши риска от косопад. Как да го избегнете?
Снимка: iStock

Да си лягате с мокра коса често е навик, породен от необходимостта. След дългия ден може да изглежда, че е загуба на ценно време да я подсушаваме, но експерти предупреждават, че това може да е вредно за вас. Това може да доведе до косопад и увреждане на косата. Структурната цялост на косата ви отслабва, когато е мокра, и я прави по-податлива на накъсване. Лягането в леглото с мокра коса може да доведе до накъсване и чупливост на косата, така че ако сте забелязали, че косата ви не е в толкова добро състояние, както преди, може би е време да се откажете от нощната вана или душ. Когато се мятате и въртите по време на сън, косата ви е подложена на натиск. Този натиск може да доведе до накъсване на косата, а когато косата е мокра, е много по-лесно да я повредите, отколкото ако е суха. Влажната коса и влагата също така водят до развитието на бактерии.

Ето как да тушираме пролетния косопад

Бактериите, които се развиват в леглата и по възглавниците, могат да бъдат вредни и да причинят проблеми с кожата и косата, като акне и пърхот. Бактериите могат да причинят и дихателни проблеми, ако се образува плесен.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ?

Един от най-лесните начини да намалите рисковете, свързани със спането с мокра коса, е да намалите броя на измиванията на косата си седмично. Въпреки че този съвет може да изглежда опростен, той помага да се намалят до минимум щетите, които нанасяте на косата си. Ако миенето на косата по-рядко не е възможно, тогава оставянето на време между миенето на косата и заспиването също ще ви помогне.

Признаците на косопад. Кои са те?

Освен това има голяма разлика между това да си легнете с "напоена" коса и да си легнете с почти суха коса. Влажната коса, която се е сушила на въздух в продължение на един час, е много по-добра за вас, когато си лягате, отколкото мократа коса. Ако можете да миете косата си по-рано през деня и да съобразите графика си с това, това ще е по-добре за косата и здравето ви. Непромокаемите калъфки за възглавници са вариант за спиране на влагата във възглавниците, но те не помагат много за спиране на късането на косата. Но копринените калъфки за възглавници могат да защитят косата ви по-добре, тъй като позволяват на косата ви да се плъзга по тях при движение през нощта.

Дъвка - чудодейно лекарство срещу косопад

Гладките материи предизвикват по-малко триене, когато се мятате и обръщате по време на сън, а също така помагат за задържането на естествените масла в косата, което води до по-здрава коса. Ако все пак ви се налага да си легнете с мокра коса, трябва да инвестирате в непромокаеми калъфки за възглавници, тъй като това ще попречи на влагата да проникне във възглавниците ви и ще спре натрупването на вредни плесени и бактерии. Нормално е да губим между 50 и 100 косъма на ден. Временният косопад обаче, може да бъде причинен от редица фактори, включително: Заболяване, стрес, лечение на рак, загуба на тегло и недостиг на желязо. Винаги е добра идея да се консултирате със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com