Общество

Траян Димитров: Българският народ никога не трябва да забравя деня 27 ноември 1919г.

5028
"След извоюваната свобода в Руско-турската война през 1878г. следват несправедливите решения на Берлинския конгрес. Сбъднатата мечта за Сан-Стефанска България е разбита и българските земи са разпокъсани. След това нашата държава участва в три войни в името на справедливостта. Българската външна политика е била винаги насочена към възвръщането на изконните български земи в пределите на Родината. Безспорно най-тежък и неморален към България е Ньойският договор, подписан на 27 ноември 1919г., с който се слага край на Първата световна война. Този ден е ден на всенароден траур и покруса. Всяка година до 9 септември 1944г. във всеки български град хората спускат от прозорците и балконите си черни знамена в знак на траур по своя прекършен национален идеал", пише историкът Траян Димитров в свой анализ за Actualno.com.

"Преди всичко трябва да се подчертае, че Парижката конференция през 1919 и 1920г. нарушава грубо и безпрецедентно международната традиция, според която, като приключи войната, победители и победени трябва да седнат на една маса, за да преговарят за сключването на мира при равни условия.

България участва в Първата световна война на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Турция. Главният мотив на цар Фердинанд и на българското правителство е да се поправи неправдата сторена в Букурещ спрямо страната ни на 28 юли 1913г. Съгласно Букурещкият мирен договор от страната ни са откъснати от Сърбия, Гърция и Румъния изконно български земи, населени с българско население – Вардарска и Егейска Македония, а към заграбената през 1878г. Северна Добруджа е присъединена и Южна Добруджа.

Въпреки безбройните български победи по бойните полета и проявения героизъм от българския войник, Първата световна война завършва катастрофално за нас с подписването на Ньойския мирен договор.

През лятото на 1919г. парламентът изпраща българска делегация на Парижката мирна конференция на страните победителки. Първите държавни мъже на България пътуват 8 дни с влак за Париж и са третирани като военнопленници. Пристигат на 27 юли и са настанени под охрана в хотел „Шато дьо Мадрид”. В продължение на два месеца не им се позволява да напускат хотела без специално разрешение, подписано от предния ден. На 19 септември сутринта, в Министерството на външните работи на Франция, премиер-министърът Жорж Клемансо връчва официално на българската делегация условията за мир, които са унизителни и несправедливи. Представителите на САЩ се противопоставят на това отмъстително третиране на победените опасявайки се, че то ще предизвика нова световна война. Американският президент Удроу Уилсън настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, но Франция и Англия отхвърлят този разумен подход на САЩ. В отговор на това Уилсън напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея. За протокола Клемансо дава срок от 25 дни на българската страна да представи своите писмени възражения на Върховния съвет, който след като ги разгледа да определи нов срок за окончателния общ договор с България.

На 27 ноември 1919г., в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен, министър-председателят на България Александър Стамболийски подписва договора, като счупва в знак на протест срещу тежките клаузи писалката си.

По силата на този договор България търпи големи териториални загуби, които са дадени на нейните съседки. Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско, Струмишко и села в Кулско и Трънско с обща площ 11 000кв. км. са предадени на Сърбия. От България е отнета Западна Тракия с граници от р. Места до р. Марица, върху която е наложено съвместно управление от Съглашението. По-късно тази област е предадена на Гърция. Румъния запазва властта си върху цяла Добруджа. Българите, живеещи в тези области са подложени на асимилация и терор, които са съпоставими с предходните турски издевателства. В следствие на това 120 000 бежанци се отправят към пределите на обезкървена България, прокудени от бащините си огнища с огън и меч. Така след Ньойският мирен договор България граничи с територии от своето етническо землище.

В продължение на 37 години страната ни независимо от трагичното ѝ икономическо състояние трябва да изплати репарации в размер на 2.250 милиарда златни франка при лихва 5% върху остатъка и да предаде за 5 години на Сърбия 5000 т. каменни въглища и над 70 000 едър и дребен рогат добитък на Сърбия, Румъния и Гърция.

Българската армия дава в Първата световна война 87 500 убити и 15 390 ранени. След края на войната тя е орязана до 20 000 войника. На България се позволява да разполага с 10 000 души жандармерия и 3000 души погранична стража – или общо да притежава 33 000 военнослужещи. Премахната е наборната военна служба и е заменена с доброволен принцип на набиране. Така се нарушава единството между народ и армия, което е така силно проявено във войните за национално освобождение, когато народът изпраща своите синове с китки здравец, песни и хора, сякаш не на война, а на сватба отиват. Българската армия е лишена от правото да притежава танкове, бойна авиация, брегова артилерия и подводен флот. Целта на победителите от Антантата е България да има слаба боеспособност и никога повече да не възстанови своята довоенна мощ.

Българският народ посреща вестта за унизителните клаузи на Ньойския диктат с небивал трагизъм и възмущение. Мъка и болка свиват безутешно всяко българско сърце. Огромно множество с черни хоругви и плакати се струпва на столичната гара, за да посрещне българската правителствена делегация от Париж. Покрусените хора импулсивно организират траурно шествие по улиците на София. То подминава Двореца и се отправя към ул. „Раковски“, където е министерството на външните работи. Чиновниците излизат на балконите и се подготвят да произнесат тъжна реч за излъганите надежди на българския народ. Но виждат само гърбовете на тълпата. Множеството е отправило взор към дома и балкона на народния поет Иван Вазов. И той се появява съкрушен и тъжен. Опитва се да каже нещо, за да стопли и утеши със слово народната мъка, но само разперва ръце и… заплаква. И хиляди заплакват с него. Гледката на плачещите и обезверени хора, прегърнали черни знамена, е неописуема. По своя трагизъм тя може да се сравни само с пленените и ослепени 14 хиляди Самуилови воини след битката при с.Ключ през 1014 г.

Нека днес, век след тази трагична дата, да се преклоним пред паметта на онези, които тръгнаха на война не заради личните си облаги и користни цели, а за освобождението на своите братя и сестри. Нека почетем тези, които загиваха по фронтовете с името България на уста. Загиваха, за да живеем ние днес.

Сега те спят своя вечен сън в земята, за която са дали кръвта и живота си. Повече от половин век незаслужено забравата бе спуснала своето було над тези герои, за които единственият Бог бе Отечеството.

Българският народ никога не трябва да забравя деня 27 ноември 1919г., в който Великите сили се изгавриха с честта и достойнството ни. Знаменосецът на българската свобода е казал: „Времето е в нас и ние сме във времето“. То е и най-обективният съдник. Веригите на позора ще бъдат скъсани и истината ще възтържествува. Долу Ньой!"

Още: Акад. Георги Марков: Дано българските политици си вземат поука от Ньойския договор

Акад. Георги Марков: Дано българските политици си вземат поука от Ньойския договор

Аз се надявам, че днес българските политици ще вземат поука от Ньойския договор. Това каза акад. Георги Марков по време на словото си ...

Етикети:

Още от Общество

Младежите на ВМРО: Кой допусна поругаването на сградата на Народното събрание?...
Продължава издирването на МиГ-29
Най-цветното шествие в подкрепа на човешките права ще се проведе в София
Повече хора започват работа, отколкото се регистрират като безработни
Опашка от желаещи да се ваксинират посрещнаха отварянето на пункта в "Дружба"...
Проф. Кантарджиев: Трябва да наблегнем на имунизацията

Последни новини

 • Заснеха Пламен Узунов да взима плик от бивш митничар (ВИДЕО)

  Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е заснет как прибира плик с неизвестно съдържание, донесен от бившия митничарски шеф Петко Петков. Записът, на който се вижда как двамата се срещат в столично заведение, бе публикуван от сайта "Афера". Видеозаписите са от охран...

 • Турнир в Стамболийски събира средства за животоспасяваща операция на 6-годишно момиче

  За пореден път днес доказахме, че когато се обединим, че когато гледаме в една посока, можем да постигнем много. Това се случи по време на Благотворителния футболен турнир, който се проведе днес на стадион "Георги Славков" в Стамболийски. Той ще продължи и утре и е по инициатива на Мариан Бояджиев с...

 • Джоузеф Диксън е преговарял единствено с НАП за Левски

  Страницата "Синя приказка", която съобщава ексклузивни новини около Левски, обяви, че потенциалният собственик на клуба Джоузеф Диксън не е излъгал клуба и привържениците на пресконференцията си. Според "Синя приказка" Диксън е имал предвид под "някои институции" НАП, където той е ходил заедно с На...

 • 13 ранени след стрелба в Остин

  Стрелба избухна в оживен квартал за забавления в тексаския град Остин в събота рано сутринта, при което са ранени 13 души, съобщават властите. Все още полицията издирва заподозрян за случилото се. Полицията съобщи, че е реагирала на множество изстрели, прозвучали малко преди 1:30 сутринта в оживен...

 • Скандал в Столичния общински съвет заради места на опозицията

  Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в Столичния общински съвет ограничи представителите на "Демократична България" в две общински комисии – по транспорт и за връзки с гражданското общество. Промените се нало...

 • Турски екипаж катастрофира тежко на рали „Монбат Сливен“

  Тежка катастрофа спря "Монбат рали Сливен". Лидерите след първия ден Уур Сойлу и Арас Динчер претърпяха тежък инцидент по време на етапа „Трапоклово“. Според информациите от щаба, след като е преминал през популярната неравност на километър преди село Седларево, Уур Сойлу е изгубил ко...

 • Младежите на ВМРО: Кой допусна поругаването на сградата на Народното събрание?

  Острата реакция на Националния младежки кометет на ВМРО идва в отговор на скандална „инсталация“, направена вчера върху фасадата на парламента. Върху нея е прожектирано знамето на гей общността, а върху свещения надпис „Съединението прави силата“ е прожектирано едно от послан...

 • Читалище „Развитие - 1931“ в с. Рибарица отпразнува 90 годишен юбилей (СНИМКИ)

  На 11 юни НЧ „Развитие - 1931“, с . Рибарица отпразнува своята 90-годишнина с юбилеен концерт. Той се проведе в салона на читалището, а в него взеха участие самодейните състави ФТФ „Сборенка“, ДФФ „Сборенчета“, ЖПГ „Планински звуци“ и ТС „Рибарск...

 • Исторически медал за Боряна Калейн от Европейското първенство

  Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна. По този начин тя постигна нещо историческо за България. От цели 27 години насам българските представители нямат медал от многобоя. Бъл...

 • Д-р Кацаров се ваксинира срещу COVID-19

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се ваксинира срещу COVID-19. Здравният министър се е ваксинирал с ваксината на „Янсен“. Тя му е поставена в здравен център. Д-р Кацаров благодари за съдействието и професионализма на управителя на центъра на доц. Спас Спасков. ...

 • efbet подслажда тръпката от битките на континента с 202 000 лв. награден фонд

  Както обикновено, компанията, която може би е номер 1 в онлайн залозите в България, се грижи за най-доброто изживяване на своите клиенти. За старта на най-значимото състезание на континентално ниво за националните отбори по футбол в Европа от еfbet са подготвили награден фонд от над 202 000 лв. За ...

 • „Шопски наниз“ изпъстри Костинброд (СНИМКИ)

  На 11 юни 2021г. бе откриването на 11-то издание на Фолклорния Фестивал „Шопски наниз“ -2021 г. в гр. Костинброд. От 17.00 ч. На площад "Иван Вазов" бе поставено началото на конкурсната програма на превърналия се в традиция за община Костинброд фестивал. Сред площада в град Костинброд...

 • Най-добрите хранителни добавки за отслабване

  Що се отнася до загуба не тегло, знаете какво трябва да правите - яжте здравословно и спортувайте. И докато всякакви детокс напитки, пластири, колани и подобни, са обичайно с много съмнителен произход и още по-съмнителен успех, то има някои хранителни добавки, които подобряват естествените функции н...

 • "МИР" откри кампанията си от Ботевград

  ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) откри предизборната си кампания в Ботевград. На специална среща с граждани и медии в Общината председателят на партията Симеон Славчев откри предизборната кампания и представи листата с кандидати за народни представители за парламентрните избори на 11-ти юли....

 • Учени развенчаха мита за 10 000 крачки дневно

  Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки дневно е залог за добро здраве. Но резултатите от изследване, проведено от американски учени, могат да ви изненадат. Всъщност препоръката за 10 000 крачки дневно не е резултат на многогодишни изследвания. Магическото за здравето число датира от 1...

 • С 55 млн. лв. НАП ще компенсира фирмите, засегнати от локдауна

  От понеделник, 14 юни, стартира третата фаза на програмата за компенсиране на фирмите, които бяха принудени да затворят заради противоепидемичните мерки, съобщиха от Националната агенция по приходите. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по О...

 • Глас, коса, червена рокля: магнит за мъжете

  Жените, които са сами, често се питат: Какво прави жената привлекателна за мъжа? Как да привлечем внимание и какво да направим, за да поставим човек на колене? Вярно е, че най-важното е нашата личност. Съществуват обаче някои трикове, които да накарат потенциалния ви бъдещ съпруг да се заинтересува....

 • Страхотен начин БЕЗ ХИМИЯ да изчистим фурната от нагар

  Фурната се използва почти всеки ден и рано или късно тя почернява и се покрива с нагар. Затова е добре да я почиствате по-честичко. Усещането за комфорт ще се подобри, когато готвите в чиста фурна. Но това определено не е никак лесна задача, освен това за повечето хора може да бъде доста досадна раб...

 • Кажете тези 10 думи и привлечете късмет и щастие

  Не всички хора се радват на късмет. Той не спохожда всеки човек. Но има поверие, което гласи, че късметът бяга от негативните хора и от тези, които не вярват в него. Добрата случайност е част от късмета, казал го е и Хенри Форд. За да бъдете щастливи и да имате много късмет, вие трябва да умножите п...

 • Брачен хороскоп за всички зодии

  Нека погледнем над нещо по-специфично - брачният хороскоп на различните зодии.  Овен  Овенът винаги очаква с нетърпение, така че избирането на дата за сватба е важно, тъй като успешният брак гарантира, че никога няма да се наложи да гледате назад. Ако сте се хеджирали за връзването на въ...