Общество

Траян Димитров: Българският народ никога не трябва да забравя деня 27 ноември 1919г.

4219
"След извоюваната свобода в Руско-турската война през 1878г. следват несправедливите решения на Берлинския конгрес. Сбъднатата мечта за Сан-Стефанска България е разбита и българските земи са разпокъсани. След това нашата държава участва в три войни в името на справедливостта. Българската външна политика е била винаги насочена към възвръщането на изконните български земи в пределите на Родината. Безспорно най-тежък и неморален към България е Ньойският договор, подписан на 27 ноември 1919г., с който се слага край на Първата световна война. Този ден е ден на всенароден траур и покруса. Всяка година до 9 септември 1944г. във всеки български град хората спускат от прозорците и балконите си черни знамена в знак на траур по своя прекършен национален идеал", пише историкът Траян Димитров в свой анализ за Actualno.com.

"Преди всичко трябва да се подчертае, че Парижката конференция през 1919 и 1920г. нарушава грубо и безпрецедентно международната традиция, според която, като приключи войната, победители и победени трябва да седнат на една маса, за да преговарят за сключването на мира при равни условия.

България участва в Първата световна война на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Турция. Главният мотив на цар Фердинанд и на българското правителство е да се поправи неправдата сторена в Букурещ спрямо страната ни на 28 юли 1913г. Съгласно Букурещкият мирен договор от страната ни са откъснати от Сърбия, Гърция и Румъния изконно български земи, населени с българско население – Вардарска и Егейска Македония, а към заграбената през 1878г. Северна Добруджа е присъединена и Южна Добруджа.

Въпреки безбройните български победи по бойните полета и проявения героизъм от българския войник, Първата световна война завършва катастрофално за нас с подписването на Ньойския мирен договор.

През лятото на 1919г. парламентът изпраща българска делегация на Парижката мирна конференция на страните победителки. Първите държавни мъже на България пътуват 8 дни с влак за Париж и са третирани като военнопленници. Пристигат на 27 юли и са настанени под охрана в хотел „Шато дьо Мадрид”. В продължение на два месеца не им се позволява да напускат хотела без специално разрешение, подписано от предния ден. На 19 септември сутринта, в Министерството на външните работи на Франция, премиер-министърът Жорж Клемансо връчва официално на българската делегация условията за мир, които са унизителни и несправедливи. Представителите на САЩ се противопоставят на това отмъстително третиране на победените опасявайки се, че то ще предизвика нова световна война. Американският президент Удроу Уилсън настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, но Франция и Англия отхвърлят този разумен подход на САЩ. В отговор на това Уилсън напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея. За протокола Клемансо дава срок от 25 дни на българската страна да представи своите писмени възражения на Върховния съвет, който след като ги разгледа да определи нов срок за окончателния общ договор с България.

На 27 ноември 1919г., в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен, министър-председателят на България Александър Стамболийски подписва договора, като счупва в знак на протест срещу тежките клаузи писалката си.

По силата на този договор България търпи големи териториални загуби, които са дадени на нейните съседки. Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско, Струмишко и села в Кулско и Трънско с обща площ 11 000кв. км. са предадени на Сърбия. От България е отнета Западна Тракия с граници от р. Места до р. Марица, върху която е наложено съвместно управление от Съглашението. По-късно тази област е предадена на Гърция. Румъния запазва властта си върху цяла Добруджа. Българите, живеещи в тези области са подложени на асимилация и терор, които са съпоставими с предходните турски издевателства. В следствие на това 120 000 бежанци се отправят към пределите на обезкървена България, прокудени от бащините си огнища с огън и меч. Така след Ньойският мирен договор България граничи с територии от своето етническо землище.

В продължение на 37 години страната ни независимо от трагичното ѝ икономическо състояние трябва да изплати репарации в размер на 2.250 милиарда златни франка при лихва 5% върху остатъка и да предаде за 5 години на Сърбия 5000 т. каменни въглища и над 70 000 едър и дребен рогат добитък на Сърбия, Румъния и Гърция.

Българската армия дава в Първата световна война 87 500 убити и 15 390 ранени. След края на войната тя е орязана до 20 000 войника. На България се позволява да разполага с 10 000 души жандармерия и 3000 души погранична стража – или общо да притежава 33 000 военнослужещи. Премахната е наборната военна служба и е заменена с доброволен принцип на набиране. Така се нарушава единството между народ и армия, което е така силно проявено във войните за национално освобождение, когато народът изпраща своите синове с китки здравец, песни и хора, сякаш не на война, а на сватба отиват. Българската армия е лишена от правото да притежава танкове, бойна авиация, брегова артилерия и подводен флот. Целта на победителите от Антантата е България да има слаба боеспособност и никога повече да не възстанови своята довоенна мощ.

Българският народ посреща вестта за унизителните клаузи на Ньойския диктат с небивал трагизъм и възмущение. Мъка и болка свиват безутешно всяко българско сърце. Огромно множество с черни хоругви и плакати се струпва на столичната гара, за да посрещне българската правителствена делегация от Париж. Покрусените хора импулсивно организират траурно шествие по улиците на София. То подминава Двореца и се отправя към ул. „Раковски“, където е министерството на външните работи. Чиновниците излизат на балконите и се подготвят да произнесат тъжна реч за излъганите надежди на българския народ. Но виждат само гърбовете на тълпата. Множеството е отправило взор към дома и балкона на народния поет Иван Вазов. И той се появява съкрушен и тъжен. Опитва се да каже нещо, за да стопли и утеши със слово народната мъка, но само разперва ръце и… заплаква. И хиляди заплакват с него. Гледката на плачещите и обезверени хора, прегърнали черни знамена, е неописуема. По своя трагизъм тя може да се сравни само с пленените и ослепени 14 хиляди Самуилови воини след битката при с.Ключ през 1014 г.

Нека днес, век след тази трагична дата, да се преклоним пред паметта на онези, които тръгнаха на война не заради личните си облаги и користни цели, а за освобождението на своите братя и сестри. Нека почетем тези, които загиваха по фронтовете с името България на уста. Загиваха, за да живеем ние днес.

Сега те спят своя вечен сън в земята, за която са дали кръвта и живота си. Повече от половин век незаслужено забравата бе спуснала своето було над тези герои, за които единственият Бог бе Отечеството.

Българският народ никога не трябва да забравя деня 27 ноември 1919г., в който Великите сили се изгавриха с честта и достойнството ни. Знаменосецът на българската свобода е казал: „Времето е в нас и ние сме във времето“. То е и най-обективният съдник. Веригите на позора ще бъдат скъсани и истината ще възтържествува. Долу Ньой!"

Още: Акад. Георги Марков: Дано българските политици си вземат поука от Ньойския договор

Акад. Георги Марков: Дано българските политици си вземат поука от Ньойския договор

Аз се надявам, че днес българските политици ще вземат поука от Ньойския договор. Това каза акад. Георги Марков по време на словото си ...

Етикети:

Още от Общество

Вицепремиерът и кметът на Нареченски бани с план за развитие на местния туризъм...
Министърът на туризма извърши изнендаваща проверка за мерките на Асеновата крепост...
Прогноза за времето - 17 януари (неделя)
Кой има имен ден днес, 17 януари
Новините: Най-важното за деня, 16 януари
Чистят Искър от тоновете отпадъци

Последни новини

 • Борис Ячев: Много българи в чужбина няма да могат да гласуват

  "Решението на президента Румен Радев да насрочи възможно най-ранната дата за провеждане на изборите и в същото време да поиска редица кардинални промени е йезуитско и по никакъв начин не подпомага както вота у нас, така и възможността на сънародниците ни зад граница да гласуват." Това заяви заместни...

 • Бизнесът в Смолян очаква да има сериозен недостиг на персонал

  Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна по...

 • Вицепремиерът и кметът на Нареченски бани с план за развитие на местния туризъм

  Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети село Нареченски бани и се срещна с кмета Димитър Бакалски. Това е един от най-старите курорти в страната и тази година през юли ще отбележи своята 130-годишнина. Районът е известен със своята лечебна радонова вода, която лекува нервната сис...

 • Цитати за смъртта, които ще ви замислят

  Смъртта определено е нещо, за което избягваме да говорим и избягваме да мислим. Дори се учудваме, когато някой се пошегува с него. Много хора приемат живота тук просто като преход, а някои култури дори в наши дни празнуват погребенията, защото вярват, че така душата на човек се освобождава от тялото...

 • Тази диета помага при борба с рака

  Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщи „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от ...

 • Министърът на туризма извърши изнендаваща проверка за мерките на Асеновата крепост

  Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Асеновата крепост. "Обектът е сред най-атрактивните и често посещавани туристически забележителности около Асеновград, а близостта до главния път допълнително улеснява достъпа до него", коментира министърът. Тя посочи още, че културно-...

 • В Австрия удължиха противоепидемичните мерки

  Австрийското правителство удължи локдауна поради пандемията от коронавирус до 8-ми февруари. По време на правителственото заседание, в което участваха и представители от провинцията, бе взето решение за удължаване на мерките до 8-ми февруари. Първоначално тази мярка бе до 24-ти януари. След прикл...

 • Руски товарен кораб потъна край бреговете на Турция

  Руски товарен кораб потъна край бреговете на Турция в Черно море. Това съобщи Анадолската агенция. Инцидентът е станал в района на провинция Бартин в северната част на републиката, предаде БГНЕС. Турските власти нямат данни за смъртни случаи в резултат на инцидента с руски кораб за насипни товари ...

 • Шакира продаде правата за всичките си песни

  Шакира стана поредната от низ от певци и музиканти, продали правата за своята музика за милиони долари. Всички 145 нейни песни, между които "Hips Don’t Lie", хитът "Whenever, Whenever" и "She Wolf", са включени в сделката, предаде БГНЕС. Песните я превърнаха в най-продавания латино изпълнит...

 • Пристигат 18 720 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  18 януари, в 7:00 ч., в България ще пристигнат 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Събитието ще се състои на адрес: ул. „Мария Атанасова“ №5, зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД), съобщиха от МЗ. Медиите ще имат възможност да заснемат пристиг...

 • Най-добрите цитати за почивки и пътуване

  За да имаме душевен мир и спокойствие трябва да си даваме нужната почивка и да пътуваме. В тази статия сме подбрали за вас най-добрите цитати за почивката и нуждата от откриване на нови места и хоризонти.  „Благословен е сезонът, който ангажира целия свят в любовен заговор.“ - Хами...

 • Земетресение в Камчатка

  Земетресение с магнитуд 5,4 удари полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия, съобщи Американската служба за геоложки проучвания, предаде БГНЕС. Епицентърът на земетресението е регистриран на дълбочина 10 км на 241 км североизточно от град Петропавловск-Камчатски. Земетресението е регистрирано ...

 • Интересна рецепта за цветен кускус, с която да впечатлите децата

  Обожаваме кускус за закуска! Още от деца това беше една от любимите ни закуски, но ако трябва сме честни беше малко скучно. Ако това не омагьоса децата да ядат, то не знам какво би ги накарало. А ако трябва да сме честни това би била страхотна разядка или предястие преди вечеря, така че може сп...

 • Твърдение: Ваксината създава имунитет до 8 месеца, а след преболедуване е до 5 месеца

  „В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата инф...

 • Човек почина от студ в Благоевград

  Мъртъв мъж на видима възраст около 50 г. бе открит тази сутрин мъртъв в Благоевград, починал е от студ, предаде БГНЕС. Към 7.30 ч. тази сутрин е подаден сигнал за лежащ в безпомощно състояние мъж на паркинг на ул. „Даме Груев“. Сигналът е подаден от разхождащ кучето си мъж. Смъртта на ...

 • В Букурещ искат да се вакинират, но няма с какво

  Броят на желаещите ваксинация срещу коронавирус в Букурещ е по-висок от настоящите налични количества ваксини, което предизвика недоволство сред заинтересованите граждани. Това съобщи Националният комитет за координация на ваксинациите в Румъния. Регистрацията на граждани, заинтересовани от ваксина...

 • Трима души са разпитани за палежа на българското знаме във Вевчани

  Македонското вътрешно министерство потвърди, че трима души са разпознати като участници в палежа на българското знаме по време на карнавала в село Вевчани, в югозападната част на страната. Инцидентът стана на 14-ти януари. Тримата вече са били разпитани от полицията. Прокуратурата ще повдигне обвин...

 • Десетки загинали след сблъсъци в Судан

  Сблъсъци между арабско и неарабско население в Западен Дарфур в Судан станаха причина за смъртта на най-малко 32 души, според местен медицински служител, цитиран от "Сабах". Дарфур остава белязан от войната, след като бунт в началото на 2000-та беше брутално потушен. Най-новото насилие идва две сед...

 • 35 млрд. евро загуби за гръцкия бизнес

  Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени да затворят по време на блокирането заради коронавируса, са претърпели загуби в приходите, достигащи почти 35 милиарда евро в периода от януари до септември миналата година. Това показват последните данни, публикувани от Гръцката статисти...

 • Този суперпродукт пази от диабет

  Специфичното съчетаване на фибрите прави ечемика наистина много полезен продукт. Благодарение на него се снижават апетитът и нивото на глюкоза в кръвта – това е показал експеримент, проведен от шведски учени от университета на Лунд. Според изследователите ечемикът допринася също за ...