Три години по-късно: След COVID-19 готови ли сме за следващите пандемии?

6095
Три години по-късно: След COVID-19 готови ли сме за следващите пандемии?
Снимка: Pixabay

Три години след установяването на първия случай на Covid-19 в Китай, подготовката за предотвратяване на следващата пандемия започва да се засилва, но трябва да се направи много повече, за да се избегне повтарянето на грешките от миналото, заявиха експерти пред Агенция "Франс прес".

Миналата седмица 194-те държави-членки на Световната здравна организация се договориха да започнат през февруари преговори по проектодоговор за пандемиите, целящ по-добра реакция на бъдещи заплахи.

Междувременно Пандемичният фонд, чийто домакин е Световната банка и който беше създаден миналия месец от държавите от Г-20, заяви в сряда, че се подготвя за първия кръг на финансиране, като до момента са обещани общо 1,6 млрд. долара.

Други усилия се ръководят от Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии (CEPI), която има петгодишен план на стойност 3,5 млрд. долара, включващ "100-дневна мисия". CEPI има за цел да разработи нова ваксина срещу потенциална "болест Х" в рамките на 100 дни, след като СЗО идентифицира заплаха от пандемия. Главният изпълнителен директор на CEPI Ричард Хатчет заяви пред АФП, че на фондацията все още ѝ липсват около 800 млн. долара до целта за финансиране, като призова вземащите решения в световен мащаб да не изпускат от поглед готовността за пандемии, докато "се фокусират върху многото кризи пред тях". Планът включва свързване на различни институти, фокусирани върху готовността за пандемии, като BARDA на САЩ, HERA на Европейския съюз, SCARDA на Япония и др.

Учените с обяснение за мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 г.

Учените най-накрая намериха обяснение за мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 г., предаде АФП, цитирано от БТА. П...

ОЩЕ: Математик: Откриха нов вариант на Омикрон в Европа, скоро може да бъде и у нас

"Мисля, че с лека координация бихме могли колективно да напреднем много бързо в глобалната готовност, особено по отношение на мерките за противодействие", каза Хатчет.

Една от тези мерки за противодействие би била бързото разработване на нови лекарства за лечение на нововъзникваща "болест Х".

В края на август роденият в Канада бизнесмен Джефри Къминг дари 250 млн. австралийски долара (170 млн. щатски долара) за създаването на център в австралийския град Мелбърн, който да работи за постигането на тази цел. Експертът по инфекциозни болести Шарън Люин, която ще ръководи Глобалния център на Къминг за терапия на пандемии, заяви, че той ще има за цел да разработи платформени технологии, които могат бързо да се актуализират, за да бъдат насочени към нови патогени, подобно на това, което беше направено с иРНК ваксините за Covid. Макар че центърът все още набира персонал, Люин заяви пред АФП, че до шест месеца той ще бъде "готов за работа".

Друг ключов момент ще бъде възможно най-бързото предоставяне на тестовете в целия свят. Глобалният алианс за диагностика с нестопанска цел FIND работи със СЗО, за да предостави тестове за Covid на страните с ниски и средни доходи. Тъй като обаче CEPI не постигна целта си за попълване на средствата по-рано тази година, "целият диагностичен компонент на 100-дневната мисия в момента не е финансиран", заяви пред АФП изпълнителният директор на FIND Уилям Родригес.

Екип учени разкри скритите пандемии, от които обществото ни страда

Защо България свикна да бъде на първо място в Европа по предотвратима смъртност, кои са рисковите фактори и как да намалим вредата им. ...

"Не мисля, че все още правим достатъчно, за да сме подготвени за следващата пандемия от гледна точка на ресурсите", каза той.

Потенциални вирусни заплахи

В момента СЗО работи по актуализирането на списъка си с приоритетни патогени, в който ще бъдат посочени основните претенденти за вирус, който може да представлява следващата пандемична заплаха. Коронавирусите и грипните вируси ще бъдат сред основните заподозрени поради доказания им пандемичен потенциал.

Други възможности включват известни заплахи като ебола и зика.

"Всеки от тези вируси може да се окаже само на няколко мутации разстояние" от възможността да се разпространят отвъд сегашните си граници“, казва Дженифър Нуцо, основател на Пандемичния център към университета Браун в САЩ.

Други потенциални заплахи са Марбург и семействата на ареновирусите и парамиксовирусите, както и рискът от нови неизвестни болести, които могат да преминат от животните към хората.

Бизнес след пандемия: Акциите на Zoom поевтиняха с 90% спрямо върховете от 2020 г.

Компанията за комуниационни технологии Zoom Video Communications, която придоби световна популярност по време на COVID-19 пандемията, и...

Но когато става въпрос за внедряване на бъдещи ваксини, Нуцо казва: "не науката ме притеснява толкова много: а производството".

Неравенството остава

"Трагедията с Covid според мен беше неравномерното разпределение на ваксините, когато те станаха достъпни", каза Хатчет от CEPI и добави, че това неравенство е е "удължило пандемията и вероятно е довело до разпространение на вариантите".

Всички експерти, които разговаряха с АФП, подчертаха, че за следващата пандемия региони като Африка, Южна Америка, Южна Азия и Близкия изток трябва да имат достъп до и да произвеждат бъдещи ваксини и лечения.

Мохга Камал-Яни от коалицията от неправителствени организации People's Vaccine Alliance заяви, че първите изявления на богатите държави относно договора за пандемии са "невероятно тревожни".

"Всеки пандемичен договор трябва да се ангажира с автоматичен отказ от правилата за интелектуална собственост за продукти, необходими за борба със здравната заплаха", каза тя. "И трябва да задължава за обмен на технологии и ноу-хау, необходими на развиващите се страни за производството на медицински технологии."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа