Три новородени бяха спасени в Детска хирургия - Пловдив

39460
Три новородени бяха спасени в Детска хирургия - Пловдив
Снимка: БГНЕС

Три новородени момиченца в момента се възстановяват в Детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" след операции, които им дават единствения шанс за живот, съобщи БГНЕС.

И трите са родени със сходни аномалии, която без намесата на лекарите щеше да бъде фатална. Най- сложният случай е на херния на пъпната връв, след която всички органи излизат навън. Доц. Пенка Стефанова, завеждащ на Детска хирургия, извършва операция по метод, който се прилага само в няколко болници в света в Америка, Англия и Франция. Десетдневното момиченце, което е оперирано успешно в Пловдив, е може би най- малкото в света, на което е приложена вакуумна техника за затваряне на раната. По принцип техниката се прилага за случаи с деца много рядко. Успехът на Детска хирургия- Пловдив в този случай е световна новина.

Другите две деца са родени с гастрохиза- всички черва са навън. Едното има недоразвита коремна стена. И те се възстановяват успешно, при операциите е използвана комбинирана техника с пластика. Подобни аномалии представляват вродена болест, която се среща един път на 10 000 раждания, обяснява доц. Стефанова. Момиченцата са от Кърджали, Сливен и пловдивското село Белозем.

Най- тежките случаи от цяла Южна България попадат в Детска хирургия- УМБАЛ "Св. Георги". Наскоро са оперирали успешно двегодишно момиченце с тумор в бъбрека. Бъбрекът е отстранен, а лечението е било мултидисциплинарно. Първо лекарите в Детска онкохематология на същата болница са подготвили пациента, след което е извършена операцията. Детето се възстановява добре.

Истинска гордост за екипа на Детска хирургия е и случаят с деветгодишно момче от Карлово, което при падане с колело получава животозастрашаваща травма. Откъсва се опашката на панкреаса и ако не е била спешната шестчасова операция, детето е било обречено. Три седмици по- късно момчето е добре и се възстановява успешно, предстои му лятната ваканция.

Клиниката по Детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" е първото детско хирургично отделение в България, създадено е на 1 юни 1953 година. То е едно от първите и в Европа. Клиниката разполага с 30 легла, с отделение по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение с осем легла. През миналата година там са извършени 1700 операции, повече от 60% от тях са изключително сложни и тежки и представляват интерес за медицинската общност в света.

Принцът и принцесата на Монако очакват наследник

Принцът на Монако Албер Втори и съпругата му Чарлийн оповестиха, че очакват бебе в края на годината, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини