Тристранката се заема с шоковото поскъпване на тока след Нова година

1586
Тристранката се заема с шоковото поскъпване на тока след Нова година
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори ще обсъдят шоковото поскъпване на индустриалния ток след Нова година. Това стана ясно по време на днешното редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Предложението на синдикатите беше цената на тока, който се търгува на енергийната борса, да се разгледа като допълнителна точка извън планирания дневен ред.

Производители на мляко, хляб и месо: Преекспонира се с цената на тока

Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока – говорим за свободен пазар. Да, има повишение на цената, но то е в рамките...

Вицепремиерът Марияна Николова обаче е категорична, че толкова сериозна тема не може да се вмести набързо в една точка „Разни“. Освен това има процедура, която официално да се призоват членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, че до искането на бизнеса да се разгледа цената на индустриалния ток се стигна, след като от началото на месеца бяха регистрирани драстични скокове от над 300% в търгуваната цена което, принуди някои предприятия в Стара Загора да намалят производствените, а други направо да спрат работа.

С призив към премиера Бойко Борисов за спешни мерки срещу шоковото поскъпване на ток излязоха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В писмо сдружението недоумява за неаргументираното повишение на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса.

КНСБ поиска свикване на Тристранния съвет заради поскъпването на тока

КНСБ следи с тревога ситуацията на пазара на електроенергия в България през последния месец. Предприятия спират работа заради високите ...

„Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, жалва се индустриалният бизнес.

Подобни шокови стойности имаше и през октомври, при които се търгува индустриалният ток на борсата. Тогава бизнесът изпищя, че котировките „Ден напред“ стигат до скок от 250%.

Експерти коментираха пред БГНЕС, че такива аномалии са нелогични, притеснителни и дори опасни за бизнеса. Хора от борсата пък коментираха, че подозренията за подобно грубо вмешателство са напълно основателни.

Енергийният регулатор се зае да провери случаите и обяви, че ще са нужни поне 4 месеца да установи дали са основателни сигналите за извършени нарушения.

Новата година започва с ценови скок, бизнесът - в шок

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно висок...

Но дори и да не е завършила проверката, председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви, че цена от 149 лева за мегаватчас е прекалено висока. За бита от КЕВР уверяват, че от 1 януари цената няма да бъде пипана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com