Трябва ли Нено Димов да подаде оставка?

4034
Трябва ли Нено Димов да подаде оставка?
Снимка: БГНЕС

Ски легендата Марк Жирардели не е собственик на "Юлен" по документи. Това твърди съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов в интервю за Българското национално радио (БНР).

Сандов казва, че има документи, показващи, че собственик на офшорната компания "Т.А.К. Сървисиз" вече е Августа Пападополу, като преди това собственик е бил Георгиус Георгиу. Това вече беше обявено от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", но с изричното уточнение, че документите в Търговския регистър на Кипър показват промяна през 2017 година и последваща не е намерена от журналистите.

Пред БНР Сандов каза и, че в официалното съобщение за срещата на държавно ниво, в която Жирардели е декларирал, че е собственик на "Юлен", пишело, че го е направил с документ. Той говори с оглед на това, че довечера от "За да остане природа в България" организират протест пред Министерския съвет, с който ще искат оставката на екоминистъра Нено Димов.

"Бурята не е преставала в това министерство, аз не се сещам за нито едно полезно действие на този министър и това министерство от последните две години. Напротив, всеки един случай, с който то се захване, води до щети и за българската природа, и за България, и за българската икономика. Има наказателни процедури, знаете за тежкия проблем с качеството на атмосферния въздух, с който министерството не може да се справи, дългогодишните проблеми, свързани с Пирин, от които вече не просто не може да се измъкне. Министърът си позволи като арбитраж да организира срещи на министрите с евентуален концесионер, казвайки, че е декларирал, пред него е показал документи, това беше съобщението на самото министерство, а онзи ден разбрахме от министъра на туризма г-жа Ангелкова, че само устно е декларирал Жирардели пред тримата министри", обясни Сандов защо Димов трябва да подаде оставка.

Лидерът на "Зелените" припомни и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, че има бездействие на държавата заради концесионния договор за ски зоната в Банско и нарушение в него - използване на по-голяма площ от предвидената за концесия.

"Трябваше вече повече от половин година това министерство да е принудило концесионера да се върне в онези 99,5 хектара, които са му позволени по концесия, а все още се чува за някакви преговори, които се водят концесионера, с който и да се преговаря от името на концесионера. Но въпросът е, че министерството в никакъв случай не защитава обществения интерес, в никакъв случай не работи по закона, българския закон и не мисля, че с промяна на закона ще се реши някакъв въпрос, когато имаме тежък случай на некомпетентност и обвързаност явно с интереси, които са отвъд обществените или по-скоро против обществените интереси, каквито защитава г-н Нено Димов", заяви Сандов.

Той е убеден, че ако се тръгне на промяна в закона, както се закани Валери Симеонов, може да има нова наказателна процедура от страна на ЕС, а в по-тежък вариант в бъдеще - дори спиране на пари по оперативни програми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com