Търговията с китайски юани на борсата в Москва достигна рекордни обеми

5377
Търговията с китайски юани на борсата в Москва достигна рекордни обеми
Снимка: iStock

Обемът на търговията с юани на Московската борса достига рекордни нива и в някои дни дори превишава търговията евро – рубла. През юни обемът на сделките юан-рубла се равнява на 8.01 млрд. долара, като пред юли отчита почни двоен скок до 13.94 млрд. долара, сочи информация на Bloomberg.

Причината за засилената търговия в китайската валута са санкциите, наложени на Русия, които изолираха страната от световните борси и направиха долара и еврото „токсични“ за местните инвеститори.

Какво означава дефолтът по държавния дълг за руската икономика?

Русия не изплати държавния си дълг за първи път от 1998 г. насам, след като страната пропусна крайния гратисен период, който изтече на ...

Ежедневните обеми на търговията юан-рубла на Московската борса се удвояват в рамките на седмица. Към 20 юли те се равняват на 33.65 млрд. рубли , а към 27 този месец – на 70.51 млрд. рубли, става ясно от сайта на борсата. В сряда бе достигнат дневен връх за всички времена, съответстващ на 7.82 млрд. юана (1.16 млрд. долара), предава американската агенция, цитирана от руското издание на Forbes.

Това надминава дневния обем на търговията евро – рубла (58.66 млрд. рубли или 923 млн. долара), но е по-малко от търговията долар – рубла (117.74 млрд. рубли или 1.8 млрд. долара).

Обемът на търговията на юан-рубла през юли достигна 94 млрд. юана (13.94 млрд. долара), спрямо 54 млрд. юана през юни (8.01 млрд. долара), сочат данните на Bloomberg след затварянето на Московската борса в четвъртък.

Западните санкции изолират Русия от международните пазари и това прави инвестициите в долари и евро „токсични“ за руските инвеститори.

Поскъпващата рубла започва да става проблем за Русия

Силната рубла започва да се превръща в проблем за руската икономика - нещо, което не остава незабелязано от властите в страната. Рубла...

„Не само правителството на Русия, но и частните и институционалните инвеститори, както и участници във външноикономическите дейности се стремят да избягват външни рискове. Те активно преминават към валути, различни от долара и еврото.“, казва Георгий Ваащенко, ръководещ операциите на руския фондов пазар в инвестиционната компания Freedom Finance, предава Forbes.

През юни рублата поскъпна до седемгодишен връх от 51.98 рубли за долар, което породи опасения, че по-нататъшен растеж би могъл да намали конкурентоспособността на компаниите и бюджетните приходи от износ в местна валута. Интересът към юана и по-голямото от очакваното намаление на основния лихвен процент от страна на Руската централна банка миналата седмица обаче намалиха стойността ѝ, предава Bloomberg. На 29 юли доларът на Московската борса се търгува за 62.27 рубли, а юанът – за 9.36 рубли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com