Убит е лидерът на "Ислямска държава" в Северна Африка

4169
Убит е лидерът на "Ислямска държава" в Северна Африка
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на терористичната група "Ислямска държава" (ИД) в Северна Африка е ликвидиран от Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар в южната част на страната, съобщи БНГЕС. Както беше съобщено на 15 септември, силите на ЛНА получиха информация за местонахождението на група радикали в град Себха (най-големият град в Южна Либия, разположен на 750 километра от столицата Триполи), които бяха настанени в няколко добре укрепени къщи в един от кварталите на град Абд-Кафи. Командването реши да извърши специална операция и когато на мястото пристигнаха формациите на армията на Хафтар, по тях бе открит огън.

По време на битката, продължила повече от 6 часа, бяха убити девет бойци. Сред ликвидираните членове на радикалистите са египтянин, двама либийци, трима саудитци, единия от които се е самовзривил и австралийски гражданин. Задържани са две жени - египтянка и либийка, които са се укривали с екстремистите. „Миналата седмица разследването на терористите, арестувани след ликвидацията на клетката им в южния град Себха, приключи“, каза източникът на агенцията. „Разследването разкри, че сред убитите бойци е бил лидерът на ИД в Северна Африка Абу Абдула ал-Ирак, роден в Ирак кюрд, чието истинско име е Абдула ар-Раби ". Бойците на ИД бяха принудени да избягат в редица южни райони на Либия, след като бяха изгонени от бившите крепости в Бенгази, Сирт и Дерна.

„Ислямска държава” пое отговорност за смъртоносна атака в Афганистан

Терористичната организация "Ислямска държава" днес пое отговорността за самоубийствената атака, при която бяха убити 24 и ранени 68 душ...

Миналата година ЛНА проведе военна операция в югозападния регион на страната срещу терористи, престъпни банди и опозицията от Чад. За няколко месеца армията успя да поеме контрола над главните градове на юг, петролните полета и почти напълно изтласка различни групи от там. Междувременно екстремистите се възползваха от факта, че силите на Хафтар изтеглиха значителни сили от южната част на страната, изпращайки ги на операция срещу въоръжени групи в Триполи, контролирана от правителството на Националното съгласие (GNA), през април миналата година. Бойците, получили отсрочка и частично възстановили силите си, продължават периодично да извършват набези в южния регион срещу армейски части и цивилни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com