Учени: Яжте този зеленчук и не е нужно да приемате лекарства за кръвната захар

24791

Aко страдате от диабет тип 2, тогава един зеленчук задължително трябва да присъства в ежедневната ви диета. Учените са доказали, че той е по-ефективен от останалите зеленчуци за контролиране на нивата на кръвната захар.

Зеленчукът, който може да замести лекарствата за висока кръвна захар 

Ново проучване показа ползите за здравето от броколите за хората с диабет. Компонентите, които влизат в състава на този зеленчук, помагат за лечението на заболяването. По-специално, броколите са полезни поради наличието на сулфорафан в тях, който е антиоксидант.

На първия етап от изследването специалистите селектират плъхове с потвърдена диагноза захарен диабет. По време на експеримента на гризачите е даден екстракт от сулфорафан. В резултат на това се оказва, че антиоксидантът намалява производството на глюкоза в чернодробните клетки, като по този начин намалява нивото на кръвната захар на гладно и гликирания хемоглобин. Сулфорафанът намалява нивата на захарта със същото количество като метформин - лекарство, предписвано за диабет.

Този чай сваля кръвното и захарта само за месец

Във втория етап на проучването са участвали 97 доброволци със захарен диабет тип II. Експериментът продължил 3 месеца, през които на участниците е бил даден екстракт от сулфорафан. По-късно резултатите са били сравнени с тези на доброволци, които са приемали плацебо. Както в случая с плъховете, при хора се наблюдава значително намаляване на нивата на кръвната захар на гладно при приема на екстракта.

Учените отбелязват важността на своето откритие, тъй като пациентите с диабет тип II ще могат да контролират нивата на захарта си, без да приемат метформин. Това лекарство провокира стомашни проблеми и е противопоказано при бъбречни заболявания. Освен това броколите имат много други ползи за здравето - съдържат голямо количество важни за организма хранителни вещества и антиоксиданти.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Ако всеки ден ядете грозде, с тялото...
Лекар: Никога не приемайте тези...
Учени: Направете това 3 минути...
Лекар разкри кои са храните, които...
Лекар разкри кога медът е вреден...
Учени разкриха по колко чаши кафе...
Сложете това в пилешката супа...
Безплатни консултации за пациенти...
Вредни ли са българските туршии...
Тайната на Дънов срещу болести...
Този евтин сок помага за нормално...
Домашно лекарство, което лекарите...

Последни новини