Учени откриха каква диета ни защитава от грип

10309
Учени откриха каква диета ни защитава от грип
Снимка: iStock/Guliver

Американски учени откриха, че диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини помага да се преодолее грипния вирус. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Immunology.

Ново проучване на американски учени показа, че мишките, хранени с кетогенна диета, включваща месо, риба, птици и не-скорбялни зеленчуци, се борят по-добре с вируса на грип А, отколкото мишките, хранени с високо въглехидратни храни.

Топлото време отложи грипа

Тази есен температурите в София няма да са отрицателни. Това се случва един път на 20 години, каза пред БНТ климатологът проф. Георги Р...

Изследването беше ръководено от Акико Ивасаки, професор по имунобиология, молекулярна и клетъчна биология в Йейл, а също и Виша Дийп Диксит, професор по сравнителна медицина и имунобиология в школата по медицина в Йейл.

С кето диета тялото получава 90 процента от калориите от мазнини, които черният дроб превръща в кетонови тела и само по-малко от 1 процент въглехидрати, които се превръщат в глюкоза в организма. Кетоновите тела навлизат в мозъка и се използват като алтернативен източник на енергия вместо глюкозата.

В светлината на скорошнита публикации, сочещи, че продуктите на метаболизма на кетон могат да потиснат възпалителната секреция на имунните клетки, учените предполагат, че кетогенната диета може да намали тежестта на грипа и да намали вероятността от смърт и са тествали тяхната хипотеза при мишки.

Мишките, които са били прехвърлени на кето диета седем дни преди да бъдат заразени с грипния вирус, не са отслабнали по време на заболяването, те са имали по-малко вируси в белите си дробове и по-висок процент на оцеляване в сравнение с контролната група животни, хранени с диета с високо съдържание на въглехидрати (18 процента мазнини, 58 - въглехидрати).

Учени разработват суперлекарство срещу грипа

Според оценки на Световната здравна организация (СЗО), всяка година един милиард хора по света се разболяват от грип, от 3 до 5 милиона...

Учените откриха, че защитният ефект на кетодиетата се дължи на факта, че когато се разграждат мазнините в белите дробове, се активират γδ Т клетки, имунната система, което води до увеличаване на производството на слуз от клетките на дихателните пътища, което ефективно забавя вируса. При мишки, заразени с вирус на грип А, при които генът, кодиращ γδ Т клетки, е деактивиран, кетогенната диета не осигурява антивирусна защита.

Защитните γδ Т клетки не се активират в два други случая: когато мишките са били хранени с високи нива на мазнини и въглехидрати (60 процента мазнини, 20 процента въглехидрати) или когато са им давали химически съединения на кетони.

„Това проучване показва, че чрез изгарянето на мазнини, за да се направят кетонови тела от храната, която ядем, имунната система помага в борбата с грипната инфекция“, казва професор Диксит в съобщение за пресата на Йейлския университет.

Превод: Агенция "Фокус"

Д-р Ангел Кунчев: Гриповете се засилват през януари и февруари

Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси,  к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com