Учени откриха опасни токсични вещества в дъждовната вода

3518
Учени откриха опасни токсични вещества в дъждовната вода
Снимка: Photorama / Pixabay

Много опасни нива на химически токсини са открити по целия свят, включително в Антарктика и Тибет.

Изследване на учени от Стокхолмския университет твърди, че глобалното разпространение на определени опасни химикали е толкова широко разпространено, че опасни нива на пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) могат да бъдат открити в дъждовна вода по всички краища на света, включително отдалечени региони като Антарктика и Тибетското плато. Предвид факта, че много хора на планетата смятат дъждовната вода за безопасна за пиене, това може да се превърне в глобална заплаха за човешкото здраве, съобщава New Atlas.

PFAS са органични съединения, в които водородът е заменен с флуор. Връзката на въглерода с флуор е много силна, което ги прави практически неразрушими. Учените вече са доказали, че много от тези съединения са опасни за човешкото здраве, и затова през последните 20 години те постепенно бяха изключени от употреба в промишлеността. Но PFAS са химикали с много дълъг живот и това, че вече не се използват, не означава, че са изчезнали от околната среда.

Според Иън Казънс от Стокхолмския университет нивото на едно от опасните вещества, причиняващи рак, а именно перфлуорооктанова киселина (PFOA), е намаляло в питейната вода в развитите страни десетки милиони пъти.

Но учените предполагат, че дори „почти нулеви“ нива на тази киселина в питейната вода могат да имат отрицателни последици за здравето през целия живот на човека. Шведските учени пишат, че тяхното изследване показва, че нивата на PFOA в дъждовната вода надвишават безопасните за човешкото здраве нива.

„Въз основа на най-новите насоки на САЩ за PFOA в питейната вода навсякъде дъждовната вода ще бъде оценена като опасна за пиене – казва Казънс. – Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да е безопасна за пиене и тя попълва много от нашите източници на питейна вода.“

В своето изследване учените се фокусирали върху 4 PFAS вещества, едно от които е гореспоменатата перфлуорооктанова киселина. Учените смятат, че въпреки резкия спад в употребата на тези вещества, те са „практически вечни“ и продължават да циркулират в хидросферата на планетата.

Ефектите на тези токсични химикали върху човешкото здраве все още не са напълно разбрани. Но по-лошото е, че други видове PFAS все още се използват в производството и как те влияят на здравето, изобщо не е известно, допълва Казънс.

Учените смятат, че е необходимо да се ограничи максимално употребата на целия клас от тези синтетични съединения, тъй като това може да има широкообхватни негативни последици както за околната среда, така и за хората.

Изследването на учените е публикувано в списание Environmental Science&Technology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com